Jakab Ferenc virológus: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, ha komolyabb intézkedések nem jönnek
Orbán Balázs szerint mindez csak riogatás
Jakab Ferenc virológus: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, ha komolyabb intézkedések nem jönnek

Fotó: MTI/Sóki Tamás

2020. 10. 02.
Jakab Ferenc, a pécsi virológus csoport vezetője, akit a kormány tavasszal kinevezett koronavírus-kutatócsoportja élére és szeptemberben is ott volt az akciócsoportok ülésein, úgy látja, hogy „nagyon rossz irányba tendál” a magyarországi járványhelyzet.

Egy Constantin Tamás gyermekorvos által szervezett online beszélgetésen elmondta:

 „Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle…Nem látjuk, hogy a járvány platózna, csúcsosodna, vagy bármit is csinálna. A számok emelkednek.”

A virológus szerint ha minden úgy marad ahogy most van, és komolyabb intézkedésekre nem kerül sor a kormány részéről, akkor a következő hónapban drasztikus növekedésnek indulhat a fertőzöttek, a kórházi ápoltak, a lélegeztető gépet igénylők és ezzel együtt a halálesetek száma is. 

„Már most is növekszik a fertőzöttek átlagéletkora: néhány héttel ezelőtt még 30 körül volt, mára elérte a 40-et.” 

Jakab arra számít, hogy egyre nagyobb mértékben fognak megfertőződni az idősek, így többen kerülnek majd kórházba, lélegeztetőgépre, és növekedni fog a halálozások száma is.Illetve félő, hogy a járvány berobban majd idősotthonokban és más szociális intézményekben is.  

Véleménye szerint közelítünk a tesztelési kapacitás végéhez is. 

Jakab kijelentette azt is, mekkora szomorúságot és elkeseredettséget érez afelett, hogy a járványt racionális hozzáállással, a szabályok betartásával kontroll alatt lehetne tartani, mégis még mindig hatalmas a vírusszkeptikusok aránya.

„Nem kéne az országot, a gazdaságot leállítani. Egyszerűen józan, paraszti ésszel végig kéne gondolni, amit a szakemberek mondanak.”

A virológus szerint a vakcinák és a tömeges oltás hozzák majd el a járvány enyhülését, melyből a legmegbízhatóbb, oxfordi fejlesztés 2021 első felére juthat el hazánkba.

Orbán Balázs szerint mindez csak riogatás

Riogatásnak nevezte Orbán Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV Start című műsorában Jakab Ferenc szavait.

"Voltak ilyen riogatások az első hullám idején is"

- jelentette ki.

Véleménye szerint a számok éppen hogy stabilizálódtak, ráadásul Magyarország háromszor annyit tesztet végez el, mint amennyit a WHO protokollja előír. Orbán szerint a magyar hatóságok egyáltalán nem engedték el a fertőzést: szigorúan betartatják a távolságtartást és a maszkhasználatot egyaránt.

(HVG/444)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!