hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A gyakorlat azt mutatja, hogy az oltások működnek”
Interjú Jakab Ferenc virológus professzorral
„A gyakorlat azt mutatja, hogy az oltások működnek”

Fotó: Csortos Szabolcs

2021. 12. 09.
„Lehet statisztikát készíteni, a papír mindent elbír, de be kell menni egy Covid-osztályra, és megnézni a gyakorlatot. Ez elég beszédes” – mondta a Heteknek Jakab Ferenc virológus­professzor, akit a vakcinák hatékonyságáról, a gyermekek oltásáról és a járvány lehetséges lefolyásáról kérdeztünk.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Világszerte több mint 8 milliárd, koronavírus elleni vakcinát beadtak, Magyarországon is több mint 14 milliót. Ennek ellenére nagyon-nagyon sok az elhunyt most a negyedik hullám során is. Ennek mi lehet az oka? Összefügghet ez a vakcinák hatékonyságával?

– Nem. A vakcinák hatékonysága időről időre jobb lesz, de soha nem lesz 100 százalék. Néhány évtizeddel ezelőtt az oltások 60-70 százalékos hatékonysága kiemelkedően jónak számított. Most a modern technológiákkal fejlesztett vakcináknál 90-95 százalékos hatékonyság is elérhető. Egy vakcina azonban soha nem tökéletes, és mindig előfordul, hogy az oltás ellenére is valaki megbetegszik, olykor súlyosan. A Covid kapcsán is azt mondtuk, hogy a vakcina alapvetően nem attól véd minket, hogy elkapjuk a betegséget, hanem attól, hogy az életet is veszélyeztető, akár lélegeztetőgépi ellátást igénylő fertőzés alakuljon ki bennünk. Ez igen jó hatásfokkal megvalósul, hozzáteszem, ez sem száz százalék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!