Közös oltóanyagon dolgoznak a bécsi és pécsi virológusok
A laboratóriumi fázis után január végén, február elején kezdik meg a tesztelést az állatokon
Közös oltóanyagon dolgoznak a bécsi és pécsi virológusok

Forrás: atv.hu

2021. 01. 08.
Jakab Ferenc virológus hosszú hallgatás után exkluzív interjút adott az ATV híradónak, amelyben beszélt a vakcinák biztonságosságáról, az új vírusmutációról és említést tett egy Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt álló közös oltóanyagról is.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Jakab Ferenc szerint még csak a Pfizer vakcina elérhető az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és az AstraZeneca vakcinája is. A virológus szerint ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus mutációval szemben is.

„Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés”

- jelentette ki a virológus.

„Az új angliai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy

a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk"

- fogalmazott a szakember.

Az sem elképzelhetetlen, állítja Jakab, hogy a későbbiekben újabb vakcinákra lesz szükség majd a mutációk miatt, ezek kifejlesztése azonban gyorsan megtörténhet.

„Azt kell mondjam, hogy ha már egyfajta védettségünk van sokkal gyorsabban és könnyebben reagál a szervezet az új fertőzésre, illetve a gyógyszergyártó cégek, vakcinafejlesztő cégek oldaláról is egy kicsit könnyebb a helyzet, hiszen most már megvan a prototípus, gyakorlatilag néhány héten belül új vakcinát tudnak gyártani" - mondta.

A virológus szerint egyáltalán nem kell félni az oltástól. A híresztelésekkel ellentétben ezek az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak.

„Semmilyen komoly mellékhatása nincsen, azonban hozzá kell tenni ,az oltási helyen esetleg bepirosodhat, egy kicsit fájhat helye, esetleg hőemelkedésünk lehet, ez nyilván minden vakcinában benne van" - magyarázta Jakab.

A osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem - a debreceni egyetem mellett - szintén új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van.

„A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízok benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni" - mondta a virológus.

Azzal kapcsolatban, hogy ebből mikorra várható beadható oltás, a virológus professzor nem akart találgatásokba bocsátkozni, de mint mondta, gőzerővel dolgoznak.

(Hetek/atv.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!