Itt van Orbán bejelentése: így változnak a korlátozások
"Komoly esély van rá, hogy szabad nyarunk lesz"
Itt van Orbán bejelentése: így változnak a korlátozások

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2021. 03. 26.
Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Arról is beszélt, hogy a boltok nyitvatartását illetően átállhatnak a négyzetméteralapú szabályozásra, tíz négyezetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben, de erről még tárgyalnak.

Módosul a kijárási korlátozás és a nyitvatartások

"Átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásira"

- jelentette ki a miniszterelnök.

"Tíz négyzetméter területen egy ember tartózkodhat majd, ami miatt sorok lesznek a boltok előtt, emiatt hosszabb ideig, este nyolc helyett tíz óráig kitolják a kijárási korlátozás kezdetét, a boltok pedig nem hétkor, hanem csak este kilenckor zárnának.

"Tudjuk, mennyi vakcinánk van, vagyunk abban a helyzetben, hogy lehet beszélni az újraindításról, azonnali nyitásról azonban egyelőre nem lehet szó"

– szögezte le a miniszterelnök, aki a boltok és egyéb szolgáltatások nyitása kapcsán elmondta: a járványügyi szakemberek szerint semmilyen nyitás nem engedhető meg, amíg nem javul a helyzet.

Újranyitás csak akkor ha 2,5 millió oltás be lesz adva

"Ragaszkodom ahhoz, hogy mielőtt a regisztrált 65 éven felüliek nincsenek beoltva, addig semmilyen újranyitásról nem lehet beszélni. Ha megkapták és elmúlt a közvetlen életveszély, akkor lehet az újraindításról beszélni."

Jelenleg 71 százalékát már beoltottuk a regisztrált 65 éven felüliek közül, majd hozzátette, hogy a 65 éves regisztráltak oltását akkor lehet elérni, ha közel 2,5 millió embert beoltottak.

Orbán azt is közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák, ekkora érhető el a kívánt oltottsági szint.

Az iskolákról elmondta: az ott dolgozókat be kell oltani az újranyitáshoz. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák - magyarázta.

Szabad nyarunk lesz

"Bennem nincs kétség, hogy Magyarországnak szabad nyara lesz, úton vagyunk a szabadság felé, de a többieknek nagyon meg kell ehhez birkózniuk ahhoz, hogy szabad nyaruk legyen"

- jelentette ki Orbán.

De gyorsan hozzátette, hogy lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.

Április-májusban felgyorsulhat az oltás

Orbán Viktor kiemelte: a magyar oltási kapacitás nagy, és a háziorvosok remekül teljesítenek az oltások beadásában. Az egy-két kirívó eset kivétel, a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek, és nem fogják őket mellőzni a továbbiakban sem - közölte.

A kormányfő közölte: 400 ezer vakcina van, amellyel oltanak, 1,8 millió embert oltottak már be, 594 ezren pedig már a második adagot is megkapták. 250 ezer orosz vakcina van a raktárakban, ezek feloldásra várnak, továbbá 517 ezer adag azért van raktárban, mert a második oltásra van eltéve - mondta.

Emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberben szólt, hogy baj lesz, ezért tárgyalni kezdtek Oroszországgal és Kínával. Akik csak most kezdik el a tárgyalásokat, azoknak be kell állniuk abba a sorba, amelyben Magyarország már jó helyen, elöl van - magyarázta.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!