Hamarosan végleg eltűnik a jégtakaró Grönland egyes részeiről
A jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlanná válhat
Hamarosan végleg eltűnik a jégtakaró Grönland egyes részeiről

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 18.
Hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása, a jégtakaró középső és nyugati területeinek destabilizálódása már elkezdődött a növekvő hőmérséklet miatt – közölte a Potsdam Klímakutató Intézet (PIK) német és norvég kutatókra hivatkozva.

„Az eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot” – mondta Niklas Boers, a PIK kutatója.

Az olvadás megakadályozásához a szakértők szerint nem elég a felmelegedés megakadályozása, hanem jóval az iparosodás előtti szint alá kellene süllyeszteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró elérje az elmúlt évszázadokban jellemző vastagságát.

„Gyakorlatilag tehát a jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlan.

Ezért a legfőbb cél, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok emissziójának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsük, és ismét stabilizáljuk a jégtakarót és a légkört” – mondta Boers.

Az eddigi modellezések eredményei alapján a PIK szerint elkerülhetetlen a grönlandi jégtakaró elolvadása, amint a globális középhőmérséklet eléri a kritikus küszöböt, az iparosodás előtti szinthez képest 0,8-3,2 Celsius-fok közötti emelkedést.

Amikor a felmelegedés túllép ezen a küszöbön, a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint 7 méterrel megemeli a globális tengerszintet. A hatására összeomlik az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), ami a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek (köztük Európa) klímája viszonylag enyhe legyen.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!