Kiszivárgott a titkos EU-terv: a magyar gazdaság gyenge pontjait fogják támadni a vétózás miatt
Gyengítenék a forintot, megrendítenék a befektetői bizalmat
Kiszivárgott a titkos EU-terv: a magyar gazdaság gyenge pontjait fogják támadni a vétózás miatt

Forrás: Shutterstock/photocosmos1

2024. 01. 29.
A Financial Times értesülése szerint az Európai Unió külön forgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha Magyarország a csütörtökön megrendezésre kerülő uniós csúcson is vétózni fogja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást.

A brit gazdasági napilap szerint ebben az esetben Brüsszel a magyar nemzetgazdaság – többek között a forint, a gazdasági növekedés, és a foglalkoztatási szint – gyengítésével helyezné nyomás alá Magyarországot, hogy „jobb” belátásra bírja.

A kiszivárgott információk szerint a tervezetben kifejtik, hogy ezen felül hazánktól meg kellene vonni az összes uniós támogatást, hogy aztán ezzel gyengítsék a forintot, a magyar piacot, a hitelfelvételt pedig megdrágítsák.

Az erről szóló EU-s dokumentum a Tanácsból szivárgott ki.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Bóka János ennek kapcsán kifejtette, hogy „Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék. Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged" - fogalmazott.

(Financial Times / Facebook/ MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!