EP: ha Törökország nem változtat a magatartásán, fel kell függeszteni a csatlakozási tárgyalásait
"Brüsszelnek alapvetően át kell értékelnie a kapcsolatait Ankarával"
EP: ha Törökország nem változtat a magatartásán, fel kell függeszteni a csatlakozási tárgyalásait

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 20.
Ha Törökország nem változtat az irányvonalán, akkor az Európai Bizottságnak hivatalosan is az ország csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését kellene javasolnia - szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői szerdán, a brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A 480 szavazattal, 64 ellenszavazat és 150 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták: az Európai Unió és Törökország közötti viszony olyan mértékben megromlott, hogy Brüsszelnek alapvetően át kell értékelnie a kapcsolatait Ankarával.

Véleményük szerint a török kormány az elmúlt években eltávolodott az uniós értékektől és normáktól, ennek következtében a két fél közötti kapcsolatok történelmi mélypontra jutottak. A képviselőket különösen a jogállamiság törökországi állapota és az alapvető jogok helyzete aggasztotta. Kijelentették:

nem független az igazságszolgáltatás, megszilárdult a tekintélyelvű elnöki rendszer, és "a hatalom továbbra is kiugró mértékben az elnökség kezében összpontosul".

Aggasztónak nevezték Törökországnak az EU egyes tagállamaival, különösen Görögországgal és Ciprussal szemben megnyilvánuló, konfrontatív és ellenséges külpolitikáját.

Bírálták Ankara szíriai, líbiai és hegyi-karabahi szerepvállalását, és kijelentették: Törökországnak el kellene ismernie az örmény népirtást, amely utat nyithatna a török és az örmény nép megbékélése felé.

A képviselők ugyanakkor megállapították, hogy Törökország kulcsszerepet játszik tágabb környezete stabilitásának biztosításában, és elismerték az uniós diplomácia hatékony párbeszéd kialakítására irányuló erőfeszítéseit. Arra emlékeztettek, hogy Törökország csaknem négymillió menekült, közülük közel 3,6 millió szír szármára nyújt menedéket.

Elismerték a török erőfeszítéseket, és kérték az Uniót, hogy továbbra is biztosítsa a szír menekülteknek és az őket befogadó török közösségeknek szükséges támogatást. Elfogadhatatlannak nevezték ugyanakkor, ha a bevándorlókat és a menekülteket politikai befolyásszerzésre és zsarolásra használják.

Az EP-képviselők végezetül felszólították az illetékes török hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül bocsássák szabadon az összes jogvédőt, újságírót, ügyvédet, egyetemi tanárt és mindenki mást, akit megalapozatlan vádak alapján tartanak fogva.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!