hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.12.06 (XXIII/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amikor a jog a demokrácia ellen fordul

A liberális jogrend demokratikus deficitje olyan jogi háttérhatalmat termelt ki, aminek sem választói legitimitása nincs, és a közérdeket sem szolgálja. Eljárásuk rendszerint azt közvetíti nemzeti vezetők felé, hogy hiába szavaz rájuk a többség, a jogi oligarchia vasökle akkor is le fog csapni rájuk.

A gender trójai falova?

Az Európai Parlament képviselői az elmúlt héten megszavaztak egy határozatot, amely felszólít minden tagállamot, hogy haladék­talanul ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. Ezt mindeddig hét tagállam – köztünk hazánk – nem tette meg.

Trump milliárdos kihívója

Ahogy 2016-ban Donald Trump sikeres üzletemberként szállt be az elnök­választási versenybe, most a demokrata mezőny is „kitermelte” a maga milliárdos jelöltjét. Igaz, Michael Bloomberg nem a politikán kívülről érkezik: háromszor volt New York polgármestere. Elnöki ambícióit vagyonára támaszkodva tervezi célba juttatni.

Pénz beszél

Egyre több hír szól arról, hogy megszűnőben van az amerikai pénznem abszolút hatalma, amiben a legújabb védővámakciók miatt szinte az egész világ kezd érdekeltté válni. De vajon háttérbe lehet-e szorítani vagy ki lehet iktatni? Egyelőre nem úgy tűnik.

Belföld

Nem füstbe ment terv

Bevezetik a dugódíjat, és öt éven belül korlátozzák a  dízelautók behajtását Budapest központjába – legalábbis a főváros új vezetőségének tervei szerint. A változáshoz azonban parlamenti döntés kell. 2016-ban az autók által okozott légszennyezettség 71 ezer ember korai haláláért volt felelős Európában.

Mi folyik itt?

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi okozta azt a szennyezést, ami miatt mérgező gázok szabadultak fel a visontai szén­erőmű környékén, és szennyvízzé változtatták  a Bene-patakot. A hatóság érdemben hallgat, a szóba hozott keményítőgyár helyreigazításokat követel.

HÁTTÉR

Két év Jézusért Erdogan börtönében

Néhány éve nyilatkozott lapunknak Natan Saranszkij orosz–izraeli emberi jogi aktivista, aki felidézte, hogy amikor 1986-ban kiszabadult a szovjet fogságból, reggel még a Gulágon ébredt, este pedig már Jeruzsálemben a Nyugati Fal előtt adhatott hálát Istennek. Egy kicsit az ön története is hasonló: amikor kiszabadult Erdoğan börtönéből, az első út­ja egyenesen a Fehér Házba vezetett, ahol Trump elnökért is imádkozott. Elmondaná, hogyan is történt? (2019.12.06)

Olyan, mint egy diktatúra

Jan-Aage Torp egy oslói karizmatikus gyülekezet pásztora, aki egyben a norvég politikában is szerepet vállal, ugyanis a Christian Coalition for Norway elnöke. Beszélgetésünk során első kézből ad betekintést a norvég gyermekvédelmi rendszerbe, amelyről egy korábbi lapszámunkban írtunk (Embertelen gyermekvédelem, Hetek, 2019. november 8.).

Ne várj 72 órát!

Nemcsak Romániában ismert jelenség, hogy gyerekeket a saját szüleik adnak el prostituáltnak – ez az összes posztkommunista és harmadik világbeli országra jellemző. A gyerekeltűnések mögött elsősorban elhanyagoló család áll, másodrészt szegénység és az azzal szorosan összefüggő emberkereskedelem.

Családok harca

Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy fiatal ne házastársi hűségben és szülői szerepben gondolkozzon, annak minden előnyével és nehézségével együtt. A média, az aktuális trendek azonban mind a tradicionális családmodell ellen dolgoznak – nyilvánvalóan szép summáért.

KÁVÉSZÜNET

Sharenting

Az online térben szocializálódott fiatal szülők számára természetes, hogy életük főbb eseményeit publikálják – nem kivétel ez alól a szülővé válás sem. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a bájos babafotók automatikus posztolásának számos rejtett veszélye van, amire szülőként érdemes odafigyelnünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!