hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem füstbe ment terv
Lesz-e hatékony dugódíj Budapesten?

2019. 12. 05.
Bevezetik a dugódíjat, és öt éven belül korlátozzák a  dízelautók behajtását Budapest központjába – legalábbis a főváros új vezetőségének tervei szerint. A változáshoz azonban parlamenti döntés kell. 2016-ban az autók által okozott légszennyezettség 71 ezer ember korai haláláért volt felelős Európában.

A dugódíj az útdíj egy fajtája: olyan utakon vetik ki, ahol a megnövekedett forgalom miatt jelentős és rendszeres torlódások alakulnak ki. Budapesttel összefüggésben behajtási díjnak is nevezhetjük, hiszen az a lényege, hogy a főváros bizonyos részeire csak fizetés ellenében hajthatnának be az autósok.

A dugódíj bevezetésének ötlete tíz évre nyúlik vissza: a Demszky Gábor-féle szocialista-liberális városvezetés önként vállalta be még 2009-ben a 4-es metró európai uniós támogatásának fejében. A nemzetközi szerződés ma is érvényben van. 2012-ben – már a Fidesz–KDNP többség idején, Tarlós István főpolgármestersége alatt – a fideszes György István és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesek közösen nyújtottak be törvénymódosítást a parlamentnek a dugódíj bevezetéséért. A javaslatuk alapján Budapest évente ötezer forintos díjat szedhetett volna a közútjain közlekedő gépjárművek tulajdonosaitól, azonban sem az országgyűlési többség, sem a kormány nem támogatta a kezdeményezést.

2015-ben részletes tervet dolgoztak ki a dugódíj bevezetésére: első lépcsőben a főváros közigazgatási határára, a második lépésben a városmagra vonatkozott volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!