hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi folyik itt?
Bűz és szennyvízfolyam Visontán

2019. 12. 05.
Egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi okozta azt a szennyezést, ami miatt mérgező gázok szabadultak fel a visontai szén­erőmű környékén, és szennyvízzé változtatták  a Bene-patakot. A hatóság érdemben hallgat, a szóba hozott keményítőgyár helyreigazításokat követel.

„A gyárban voltak olyanok, akiknek a fejük fájt, kapart a torkuk, vagy éppen vérezni kezdett az orruk. Nem akartam bent maradni, ezért szóltam a munkavédelmi vezetőnek, aki azt mondta, nyugodtan menjek haza. Aztán másnap kirúgtak emiatt” – idézte fel a Heteknek a visontai gipszkartongyár egyik volt dolgozója a november közepén történteket, amikor a Mátrai Erőmű területén és a környező településeken is sokan furcsa és bántó szagokat éreztek. Interjúalanyunk a katasztrófavédelemnek is jelezte, hogy valami nincs rendben az ipari parkban. Az üzem, ahol dolgozott a szénerőműtől körülbelül egy kilométerre van légvonalban, de állítása szerint a méréseket végző katasztrófavédelem egyik munkatársa ennek ellenére is azt mondta nekik, hogy ne tartózkodjanak a szabadban. A volt dolgozó nem érti, hogy ha minden határértéken belül volt a mérések szerint, akkor miért kellett bemennie mindenkinek az épületbe.

Eközben a Mátrai Erőmű dolgozói is erős szaghatásokra, fejfájásra és torokkaparásra panaszkodtak. Másnap, november 13-án a vállalat biztonsági osztálya arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki a gyár műszerei, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig további szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént. Mint írták, a nitrogén-monoxid többek között súlyos szemkárosodást, égési sérülést, a kénhidrogén pedig tüdőödémát vagy véres köhögést okozhat magas koncentráció esetén. A foszfor-hidrogén hatása fejfájás, szédülés, légszomj, nagyobb dózis esetén pedig akár eszméletvesztés is lehet. A belső tájékoztatás szerint a szennyezés forrása „az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely a víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe”, onnan pedig a szivattyúházon keresztül a „kéntelenítő technológiába” kerül. A dolgozók egészségének megóvása érdekében a szivattyúház 50 méteres körzetét lezárták, és megtiltották a víztározóhoz történő átjárást – ezekre a területekre csak sűrített levegős készülék használatával engedélyezték a belépést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!