hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz beszél
Megtörhető a dollár egyeduralma?

2019. 12. 05.
Egyre több hír szól arról, hogy megszűnőben van az amerikai pénznem abszolút hatalma, amiben a legújabb védővámakciók miatt szinte az egész világ kezd érdekeltté válni. De vajon háttérbe lehet-e szorítani vagy ki lehet iktatni? Egyelőre nem úgy tűnik.

Oroszország, Kína és újabban India is azon dolgozik, hogy az amerikaiak által kontrollált pénzügyi tran­z­­ak­ciókezelő rendszer (SWIFT) helyett kialakítsanak egy olyan alternatívát, amely nagy mértékben csökkentené a kitettségüket az amerikaiak felé.

A gazdasági szankciók, védővámok és más hasonló intézkedések ugyanis egyre gyakoribbak azokkal az országokkal szemben, akiket Amerika meg akar büntetni, amiben a nyugati országok közül mindenki kénytelen részt venni, ha nem akar maga is szankciókkal szembenézni. Ez volt a tanulsága az Iránnal szembeni intézkedések bevezetésének, amelyek miatt az Európai Unió tagállamai is óriási üzleti megállapodásokat voltak kénytelenek elengedni. Az a fenyegetés ugyanis, hogy Amerika azonnal megbünteti, ha valaki megpróbál a SWIFT-rendszeren keresztül pénzt utalni Iránnak, vagy bármilyen más formában bevételhez segíteni a síita rezsimet, igen nagy problémát jelentett volna azokban az országokban, ahol minden pénzügyi tranzakció ezen a rendszeren keresztül zajlik.

A védővámokkal kapcsolatosan is egyre inkább látszik, hogy gazdasági értelemben Amerika majdhogynem azt csinál, amit akar. A Kínával szembeni védővámok célja egyértelműen látszott, Trump elsősorban azt igyekezett elérni azokkal, hogy az olcsó kínai árucikkek oly mértékben dráguljanak meg az extra „felár” miatt, hogy az amerikaiak inkább a helyben gyártott termékeket preferálják, és így serkenteni lehessen az Amerikában gyártott termékek iránti keresletet. Ennek egyenes következménye lehet az, hogy a szinte teljesen Kínába áttelepült amerikai gyártás újra visszakerüljön az anyaországba, és azzal új munkahelyek jöjjenek létre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!