hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne várj 72 órát!
Kampány az eltűnt gyerekekért

2019. 12. 05.
Nemcsak Romániában ismert jelenség, hogy gyerekeket a saját szüleik adnak el prostituáltnak – ez az összes posztkommunista és harmadik világbeli országra jellemző. A gyerekeltűnések mögött elsősorban elhanyagoló család áll, másodrészt szegénység és az azzal szorosan összefüggő emberkereskedelem.

Egy tizennégy éves fiú hozzátartozói számoltak be lapunknak arról, hogy a kamaszt elcsábította egy férfi, akihez a gyerek odaköltözött. Élettársi kapcsolatban élnek, a férfi mindent megvesz a fiúnak – a rokonok ezzel magyarázták azt, hogy a tinédzser nem akar hazamenni, a család ugyanis nincs túl jó anyagi helyzetben. A szülők a rendőrséghez is fordultak, ahol állítólag azt a választ kapták, hogy a gyerek elmúlt 14 éves, ami a beleegyezési korhatárnak számít, és ha nem akar hazamenni, akkor nem lehet hazatoloncolni.

A jelenség korántsem egyedi, pedagógusok elmondása szerint ma már mindennaposnak számít, hogy tinédzserek nem a  szüleiknél laknak, hanem együtt élnek   valamelyikük szüleinél, és onnan járnak a középiskolába, vagy épp – többnyire tizenéves lányok – egy felnőtt férfival élnek élettársi közösségben.

„Jogilag gyámhatósági engedélyhez kötött, ha egy 18 év alatti gyerek nem a szüleinél lakik. Ellenkező esetben bizony a  rendőrség feladata visszavinni ezeket a gyerekeket a családjukhoz vagy arra a gondozási helyre ami hivatalosan a lakhelyük” – mondta kérdésünkre Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa. Hozzátette: az más kérdés, ha egy gyerek nem akar hazamenni, mert otthon rosszul bánnak vele, és fél visszamenni. Ebben az esetben egy felelős szakember nem azt erőlteti, hogy hazamenjen, hanem a gyermekvédelmi ellátórendszerhez fordul.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!