hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gender trójai falova?
Az Isztambuli Egyezmény elutasításának háttere

2019. 12. 05.
Az Európai Parlament képviselői az elmúlt héten megszavaztak egy határozatot, amely felszólít minden tagállamot, hogy haladék­talanul ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. Ezt mindeddig hét tagállam – köztünk hazánk – nem tette meg.

Első ránézésre érthetetlen, hiszen az Egyezmény egy nagyon fontos ügyet, a nőkkel szembeni erőszak felszámolását tűzi ki célul. Ezt minden bizonnyal minden tagállam támogatja is. Az Egyezmény szövegébe azonban olyan pontokat rejtettek, amely a genderideológia elfogadásáról szól. Az érintett hét EU-tagállam nagyon szívesen támogatja a nők elleni erőszak felszámolásának ügyét, de nem kér a genderből.

Az Európai Parlament 500 igen, 91 nem szavazattal, 50 képviselő tartózkodása mellett felkérte a tagállamok minisztereinek testületét, a Tanácsot, hogy zárja le a 2017-ben elfogadott Egyezmény ratifikációs (jóváhagyás, törvénybe iktatás) folyamatát, illetve arra hívta fel a Tanácsot és a Bizottságot, hogy biztosítsa az Egyezmény teljes körű integrálását az uniós jogalkotási és szakpolitikai keretbe. Emellett felszólította az Egyezményt eddig még nem aláíró hét tagállamot – Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Szlovákiát és az Egyesült Királyságot –, hogy sürgősen ratifikálják az Egyezményt. Ugyanezen a napon a szlovák törvényhozás elutasította az Egyezmény ratifikációját, továbbá felkérte a kormányt, hogy biztosítsa, az Egyezmény semmilyen hatással ne legyen a szlovák jogrendre. De mi ilyen sürgős az Uniónak, és miért ennyire erős az ellenállás?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!