hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sharenting
Hogyan (ne) legyünk megosztó szülők?

2019. 12. 05.
Az online térben szocializálódott fiatal szülők számára természetes, hogy életük főbb eseményeit publikálják – nem kivétel ez alól a szülővé válás sem. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a bájos babafotók automatikus posztolásának számos rejtett veszélye van, amire szülőként érdemes odafigyelnünk.

letünk dokumentálásának igénye jóformán egyidős az emberiséggel. Ám míg a korábbi generációk leginkább maguk és utódaik számára jegyezték föl gondolataikat, az Y generációhoz tartozó kisgyermekes szülőknek már a közösségi média jelenti ezt a platformot. A gyermekeik hétköznapjairól rendszeresen tudósító szülők jelensége már önálló nevet is kapott. A „sharenting” vagy „over sharenting” az angol share (megosztani) és parenting (gyermeknevelés, szülőség) kifejezésekből áll össze, az over jelző pedig ennek túlzásba vitelét jelzi.

Önterápiás és biznisz édesanyák

A sharenting-jelenség mögött számos motivációt fedezhetünk fel. Leggyakoribb a támogatás igénye, hiszen a mai szülők minden korábbinál magányosabban nevelik gyermekeiket. Jólesik hallani, hogy milyen aranyos, okos, vicces, szép gyermek is csemeténk, milyen nagyszerű szülők vagyunk, vagy éppen hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akinek a gyereke az áruház kellős közepén rendez kínos jelenetet. Az online tér nagyszerű lehetőségeket nyújt az elmagányosodással küzdő édesanyák számára, hiszen átélhetik az összetartozás érzését tőlük távol levő barátokkal, családtagokkal, vagy új ismeretségeket is alakíthatnak hasonló cipőben járó szülőtársakkal. Szintén nagy segítség lehet a kibertér olyan különleges élethelyzetekben, mint a speciális nevelési igényű vagy fogyatékkal élő gyermekek szüleié, akik könnyen kiszorulnak az offline szülői közösségekből, ha környezetükben nincs más hasonló helyzetű család.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!