hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A halál árnyékában
Folytatódnak a szíriai keresztények megpróbáltatásai
A halál árnyékában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 16.
Kritikus helyzetben vannak az Észak-Szíriában zajló fegyveres konfliktus elől menekülő keresztények, akiknek száma ötvenezerre tehető. az agresszív külpolitikát folytató török elnök még a határt is lezárta a menekülő tömegek előtt.

Szíriában az ezekben a percekben is véres harcokat folytató katonai egységek által közrefogott idlibi hadszíntér az összecsapások epicentruma. A kormánycsapatok a hétfői napon körülbelül 30 települést szereztek vissza Aleppó tartományban orosz harci gépek támogatásával. Február 15-én, szombaton telefonbeszélgetést folytatott egymással Donald Trump amerikai elnök és török kollégája, RecepTayyipErdogan.

TrumpErdoganon keresztül üzent Putyinnak a szíriai helyzet kapcsán, hogy aggasztónak találja az egyre súlyosbodó konfliktust. Washington már másnap felszólította Moszkvát, hogy álljon le Szíria kormány­erőinek támogatásával, amelyek különféle atrocitásokat követnek és követtek el emberek tömegei ellen. Hétfőn Moszkvában tárgyalt egymással a török és az orosz fél a csaknem egy évtizede tartó szíriai országégés rendezéséről, amelynek sikertelensége esetén Törökország kilátásba helyezett további katonai hadműveleteket az észak-szíriai Idlibben.

A szír kormányerők két hónappal ezelőtt kezdték meg azt a jelenleg is folyamatban lévő offenzívát, amellyel a szíriai fővárost, Damaszkuszt és egy másik kulcsfontosságú várost, Aleppót összekötő utat kívánják ellenőrzésük alá vonni. Ez a katonai akció Idlib tartományban zajlik, ahol a felkelők utolsó védelmi vonala húzódik. A nemzetközi és emberi jogi jogsértések gyanúja mind többször bizonyosodik be, ahogy az áldozatok száma is egyre nő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!