Eddig nem látott felvételeket mutattak be a Trump elleni eljárás során
Ted Cruz szerint az előadás "erőteljes és érzelmekkel teli" volt, de mindez nem bizonyítja, hogy Trump bűncselekményt követett el
Eddig nem látott felvételeket mutattak be a Trump elleni eljárás során

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 11.
Eddig még nem látott videókat mutattak be bizonyítékként a demokraták a Donald Trump előző amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási (impeachment-) eljárás szerdai napján, amikor a vád érveinek ismertetésével folytatódott a tárgyalás.

A demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat a korábbi elnök ellen, a Capitolium január 6-ai megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott gyújtó hangú beszéde miatt, amely után tüntetők rohamozták meg a törvényhozás épületét. Az incidensben öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A Capitolium biztonsági kamerái által rögzített felvételeken az látszik, ahogy Mike Pence előző alelnök és családja menekültek a szenátus épületéből, miközben a felsőház tagjai egy folyosón gyűltek össze, és a rendbontók hangosan skandálták Nancy Pelosi demokrata párti házelnök nevét.

A demokraták célja, hogy bebizonyítsák, Trump felbujtotta a híveit az ostromra, és ezért a szenátus elítélje.

"A tüntetők úgy vélték, az elnök parancsát teljesítik"

Stacey Plaskett demokrata párti képviselő szerint például Trump szándékosan a Capitolium megtámadására buzdította támogatóit.

"Felbujtotta az erőszakos csőcseléket a Capitolium megrohamozására, amikor elfogytak az erőszakmentes eszközei a választások eredményének megfordítására" - jelentette ki. A Virgin-szigeteki képviselő közösségi médiás bejegyzések és videók segítségével igyekezett bizonyítani, hogy - amint fogalmazott -

"a felkelők úgy vélték, a kötelességüket teljesítik. Teljesítették az elnök parancsát."

"Csupán 58 lépésre voltunk a zavargóktól"

Eric Swalwell, az egyik úgynevezett impeachment-menedzser, azt ecsetelte a szenátoroknak - ugyancsak eddig nem látott felvételek bemutatásával - hogy mennyire közel kerültek a veszélyhez.

"Azok, akik ezen a napon itt voltak, felidézhetik: a szenátus emeletének elhagyása után egy folyosón haladtak át, hogy biztonságba kerüljenek" - mondta a kaliforniai demokrata képviselő. Hozzátette:

"Néhányan önök közül, úgy tudom, hallhatták őket, de a nyilvánosság nagy része nem tudja, milyen közel kerültek önökhöz ezek a zavargók. Csak 58 lépésnyire voltak."

"Trump megállíthatta volna, de nem tette"

David Cicilline Rhode Island-i képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi amerikai elnök semmit nem tett a támadás megakadályozása érdekében, ehelyett kizárólag arra koncentrált, hogy késleltesse Joe Biden választási győzelmének hitelesítését.

"Mindannyian tudjuk, hogy Trump elnöknek hatalmában állt megállítani ezeket a támadásokat. Megparancsolhatta volna nekik, hogy távozzanak, de nem tette"

- fogalmazott a demokrata politikus.

Cruz: az érzelmes előadás nem bizonyít semmit

Az eddig nem látott videók bemutatása után több republikánus szenátor is arról beszélt, hogy bár a felvételek meggyőzők voltak, nem gondolják, hogy az impeachment-menedzserek közvetlenül összefüggésbe hozták az erőszakot a korábbi elnökkel.

Ted Cruz szerint az előadás "erőteljes és érzelmekkel teli" volt, de mindez nem bizonyítja, hogy Trump súlyos bűncselekményeket vagy vétségeket követett el.

"Nagyon sok időt töltöttek a bűnözők által elkövetett szörnyű erőszakos cselekmények bemutatásával, de az elnök szóhasználata közel sem felel meg a felbujtás jogi normájának"

- fogalmazott a texasi szenátor.

A szenátus vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy az eljárás során a vád és a védelem is 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót.

Később lesz alkalmuk a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.

Trump elítéléséhez a szenátusban kétharmados többség kell, azonban a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csupán hatan voksoltak az impeachment alkotmányossága mellett.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!