Az ukránok bocsánatkérést követelnek Orbántól: rövid bejegyzésben válaszolt
Az ukránok bocsánatkérést követelnek Orbántól: rövid bejegyzésben válaszolt

Facebook/Orbán Viktor

2022. 11. 22.
Orbán Viktor Facebookon reagált arra, hogy a román külügyminisztérium felháborodásának adott hangot a magyar kormányfő nagymagyarországos sálja miatt. Ukrajna az eset miatt berendelte a magyar nagykövetet.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Nagy-Magyarország térképet ábrázoló sállal a nyakában fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Dzsudzsák Balázst a Puskás Arénában a Görögországgal szembeni barátságos mérkőzés előtt. Az erről készült videó nagy port kavart a román közéletben és sajtóban.

A román külügyi tárca az eset kapcsán kijelentette, hogy ez egyértelműen ellentétben áll a két ország közötti párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, melynek jegyében a román külügyminiszter nemrégiben a miniszterelnökkel és magyar külügyminiszterrel is tárgyalt budapesti látogatása során.

Erre válaszul Orbán azt írta Facebookon, hogy „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

Közben az ukrán külügyminisztérium szóvivője is megszólalt. Mint közölte, „Nem segíti az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztését a revizionista gondolatok népszerűsítése, és nincs is összhangban az európai politika alapelveivel.” Kijev ezért bocsánatkérést vár Orbántól és arra kérte, hogy tegye világossá, hogy nincsenek területi követelései Ukrajnával szemben.

 (MAE / 444 / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!