Be kellett zárnia a fiát Orbánnak az őszödi beszéd kirobbanásakor
A kormányfő beszélt a járvány lebirkózásáról, a gazdaság újraindításáról és a nevezetes őszödi beszédről
Be kellett zárnia a fiát Orbánnak az őszödi beszéd kirobbanásakor

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2021. 05. 28.
Hosszú idő után először ezer alá csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt betegek száma és százezer alatt van az aktív betegeké - közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A miniszterelnök azt mondta: a kórházban ápoltak közül 121-en vannak még lélegeztetőgépen. A jelenleg is aktív fertőzöttek száma 84 719, ők tehát még nem tudnak dolgozni, veszélyben az egészségük, van, aki az életéért küzd.

A kormányfő közölte: csütörtökön 25 ezer ember kapta meg az első védőoltását, 117 ezren pedig a másodikat. Ezek jó hírek, de további mintegy hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon, márpedig "tudományos tény, hogy ez a vírus nem fog elmenni".

Sokan tévesen gondolják, hogy ha nincsenek beoltva, akkor megúszhatják a megfertőződést. "Meg fogja találni a vírus az utolsó embert is, aki nem védett", márpedig a saját és a családunk egészségét csak a védőoltással óvhatjuk meg - hangsúlyozta Orbán Viktor.

"Az oltás megszervezése óriási kihívás a kormány számára, az orvosok, az egészségügy, a közigazgatás számára.

Az első oltások tekintetében az Egyesült Államoknál is jobb eredményt érünk el, holott ők maguknak gyártják a vakcinát. Azt gondolom, hogy a munka, amit elvégeztek a szakemberek, elismerésre méltó"

– jelentette ki a miniszterelnök. Az indiai vírusváltozatról elmondta: mindenki fél, de most az a szakmai álláspont, hogy azok az oltások, amelyeket Magyarországon alkalmaznak, kivétel nélkül alkalmasak rá, hogy az indiai mutánst is legyőzzék.

Utolértük az Egyesült Királyságot

A kormányfő kitért arra is, hogy az oltás megszervezése hatalmas kihívás, első oltások tekintetében az Egyesült Államoknál is jobb eredményeket érünk el, pedig ők maguk is tudnak gyártani vakcinát. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a második körös oltásokat tekintve utolértük az Egyesült Királyságot.

Mindenki büszke lehet erre a teljesítményre, aki részt vett benne. Az indiai mutánsról azt mondta a kormányfő, hogy 

AZ ITTHON ALKALMAZOTT OLTÁSOK KÖZÜL MINDEGYIK ALKALMAS AZ INDIAI MUTÁNS LEGYŐZÉSÉRE.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy egy rémhír az, hogy a keleti vakcinákat kapókat nem engedik be más országba. „A keleti vakcinákkal is lehet majd utazni. Sok országban még nagyon távoli kérdés az utazás" – tette hozzá. „Magyarország egymás után köti meg a megállapodásokat a védettség kölcsönös elismeréséről" – mondta a kormányfő. „Nyugaton még nem értek oda, ahol mi vagyunk" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy várhatóan csak júliusban lesz uniós egységes igazolvány. 

„Nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták elől. Engem is kínai vakcinával oltottak be, és mégis utazhatok"

– tette hozzá.

A vállalkozónak vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket

Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos – jelentette ki a kormányfő Orbán Viktor.

„Most, hogy a harmadik hullámot legyőztük, vagy leszorítottuk a földre, most újra kell indítani a gazdaságot. Meggyötört minket a korábbi helyzet, a vállalkozóknak vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket"

– mondta a kormányfő. „Újra mozgékonnyá kell válni. Most egy átmenet van" – tette hozzá. A 2022-es költségvetés is az élet újraindításáról szól. Amikor megkapjuk a II. negyedéves gazdasági adatokat, akkor bíztató eredmények lesznek – fogalmazott a miniszterelnök.

Az őszödi beszéd kirobbanásakor el kellett zárnia a fiát

 “Aligha lehet elfelejteni az őszödi beszédet” – jelentette ki Orbán az eltelt 15 év ellenére. Szerinte a beszéd egy vakuélmény volt, amit bármikor vissza lehet idézni, akárcsak – említette példaként – Egerszegi Krisztina 1988-as olimpiai úszását.

Sőt, azt is ilyen pillanatnak tartja, amikor az akkoriban serdülő fiát, Gáspárt el kellett zárnia:

"Emlékszem, amikor az őszödi beszéd miatt a lázadások kitörtek, azzal kellett kezdenem, hogy az akkor serdülőkorban levő fiamat bezártam, mert menni akart a barátaival"

Szerinte a beszéd ma is megdöbbentő, legfőképpen az, hogy aki elmondta, ma is a magyar politikában van. “Hogy egy miniszterelnök azt mondja, hogy hazudtak reggel, délben, este, és utána is helyén maradhat, az nekem mellbevágó, pedig én már sok mindent láttam.”

Orbán arról is beszélt (Gyurcsány nevének kiejtése nélkül), hogy “ma is ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon.” Megemlítette, hogy a Budapesten, a Városházán is az ő emberei vannak.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!