Autoriternek nevezte Magyarországot és Lengyelországot Obama
A volt elnök a CNN-nek adott interjújában a két országot arra hozta fel példának, a demokrácia leépülésére
Autoriternek nevezte Magyarországot és Lengyelországot Obama

Forrás: Youtube/CNN

2021. 06. 11.
A napokban CNN-nek adott interjújában Barack Obama volt amerikai demokrata elnök a demokráciák fokozatos leépülése kapcsán Magyarországot és Lengyelországot hozta fel példaként, mint ahol "egy évtizede még demokratikus rendszer állt fenn", mára azonban már "autoriter" berendezkedés a jellemző.

„Az antidemokratikus Amerika nem egy csapásra fog megtörténni, hanem lépésenként. Ha megnézzük, hogy mi történik olyan helyeken, mint

Magyarország és Lengyelország, amelyek nyilvánvalóan nem ugyanazokkal a demokratikus hagyományokkal rendelkeznek, mint mi, azok nem voltak annyira mélyen gyökerezve. Pedig nem is olyan régen, 10 évvel ezelőtt még demokratikus demokráciák voltak, és mostanra viszont lényegében tekintélyelvűvé váltak ”

- jelentette ki Obama interjúja során.

A kérdező rámutatott, hogy a demokrácia nem mindig katonai puccs következtében hal meg, hanem a szavazófülkében is.

A volt amerikai elnök egyetértett ezzel a kijelentéssel, majd aláhúzta, hogy

„Vlagyimir Putyint az orosz választók többsége választja meg, de egyikünk sem állítja, hogy ezt a fajta demokráciát szeretnénk.

Obama megjegyzésére reagált a lengyel miniszterelnök és a magyar külügyminiszter is.

Mateusz Morawiecki kijelentette, a legjobb lenne Barack Obamát meginvitálni Lengyelországba, amit ezennel meg is tesz.

"Amikor néhány évvel ezelőtt a Demokrata Párt másik politikusa, Bill Clinton Lengyelországba érkezett, nem fukarkodott a dicsérő szavakkal. Mindössze annyit kell tennie, hogy idejön, ahelyett, hogy olyan leírásokat olvasna el, amelyek meghamisítják Lengyelországról alkotott képét."

Szijjártó Péter külügyminisztert a HírTV interjújában kérdezték arról, mit is szól Obama ominózus megjegyzéseihez. A külügyminiszter mindenekelőtt leszögezte, hogy mélyen tiszteli a volt amerikai elnököt, hiszen az, hogy valakit újraválasztanak az Egyesült Államok elnökévé, nagy teljesítmény, másfelől arra kérte a politikust, ő is adja meg a kellő tiszteletet Magyarországnak.

"Szerintem jogosan várjuk el, mi akik egy ezeréves államisággal rendelkezünk itt Európa közepén, hogy bármilyen erős országot is vezessen valaki, bárhányszor is válasszák meg, adja meg nekünk is, magyaroknak is a tiszteletet."

Hozzátette, az interjúrészletből pont ez a tisztelet hiányzik.

"Azt gondolom, hogyha nem tudjuk a kölcsönös tisztelet talajára visszavinni a nemzetközi politikát, akkor nem biztos, hogy túlságosan szép korszak köszönt majd a világra."

A külügyminiszter bántónak és gúnyosnak nevezte azt a magyar demokrácia győkereinek összehasonlítását az amerikaival. Rámutatott, hogy pár a demokrácia Magyarországon elég fiatal, alig 31 éves, a magyar nép már 1956-ban is küzdött a demokráciáért, amikor az egész világ, a nyugati világot is beleértve cserben hagyott minket. Ha akkor kaptunk volna segítséget annyival hosszabb ideig élveszhettük volna a demokrácia és a szabadság gyümölcseit.

(RMX/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!