hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átpolitizált amerikai egyetemek: hogy képezték ki az új radikális generációt?
Dühös ifjúság
Átpolitizált amerikai egyetemek: hogy képezték ki az új radikális generációt?

Jelenet a Pink Floyd: A fal c. filmjéből. Bernie Sanders és más demokraták disztópikus elképzelései alatt nyög a közoktatás.(Forrás: MGM / Alain Parker, The Wall)

2020. 10. 07.
Felhígított ismeretanyag, szinte nulla karakterformálás, szélsőségesen átpolitizált világkép jellemzi az amerikai közoktatást. Ez választ ad arra, miért vihetők ki fiatalok olyan könnyen az utcára rombolni, és miért emelkedett fel a Demokrata Párton belül a régit felváltani készülő új, radikális generáció.

Bernie Sanderst az év meglepetéssztorijának nevezte a Washington Post 2015 végén. Saját bevallása szerint a vermonti szenátort is váratlanul érte a gyűlésein megjelenő, főként fiatalok alkotta tömegek nagysága. A demokrata vezetés közbelépése miatt ugyan nem lett belőle elnökjelölt sem akkor, sem idén, viszont egy új generáció megtalálta a helyét abban a radikális mozgalomban, amelynek ajtót nyitott. A sandersizmus azóta is nyerő platformnak számít a helyi és szövetségi képviselői előválasztásokon a régi vágású, mérsékelt demokratákkal szemben. De a pártot is meghódította: a Biden–Sanders egységmunkacsoport apró változtatásokkal egyszerűen átemelte Joe Biden demokrata favorit kampányprogramjába Bernie legfőbb célkitűzéseit (többek között a Green New Deal bevezetését).  

2016 nagy tanulsága volt, hogy Hillary Clinton helyett Bernie-hez özönlöttek az ifjabb generáció tagjai, ezért a Demokrata Párt a 2020-as győzelem egyik kulcsának tartja ennek a támogatói rétegnek a mozgósítását az idősebbek számára elfogadhatóbb, mérsékeltnek beállított Joe Biden mögött. Bernie igyekszik is hozni őket, például Twitter-üzenetekkel: „79 éves vagyok, és dühös. Ha 18 vagy 20 lennék, nagyon, nagyon, nagyon dühös lennék. A fiatalok újjáformálhatják ezt az országot. Mindent meg kell tennünk, hogy elmenjenek szavazni”. 

A Rockefellerek és más mágnások alapítványai nem képezni akarták az ifjúságot, hanem érdekeik mentén „rendbe szervezni”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!