Amerika támogatja és szorosan nyomon követi a kínai tüntetéseket
  Amerika támogatja és szorosan nyomon követi a kínai tüntetéseket

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 29.
A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket - jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsa. Közben abbamaradtak a tiltakozások a kínai fővárosban; Sanghajban, Nancsingban és a többi nagyvárosban is csend volt kedden.

John Kirby a szigorú járványügyi intézkedések miatt Kína több városában zajló tiltakozó megmozdulásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy az elnököt is folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, és egyelőre úgy ítélik meg, hogy az események nem befolyásolják különösképpen a gazdasági ellátási láncok működését. Ugyanakkor hozzátette, hogy

Kínában a koronavírus-járvány láthatóan komoly tényező, és miután Kína jelentős globális gazdasági szereplő, ennek vannak kihatásai a gazdaságra is. 

Közben az MTI arról ír, hogy a nagy rendőri jelenlét mellett, fagypont alatti hőmérsékleten abbamaradtak a tiltakozások a kínai fővárosban; Sanghajban, Nancsingban és a többi nagyvárosban is csend volt kedden.

Ahogy arról a Hetek is beszámolt, Kína rendkívül szigorú vírusellenes korlátozásai ellen a hétvégén több városban is tüntettek, az elmúlt évtizedek legnagyobb tiltakozása robbant ki a Kommunista Párt uralma ellen. A hatóságok néhány szabályon könnyítettek, hogy a közvélemény haragját enyhítsék, de arra semmi sem utal, hogy a kormány szakítana a zéró-Covid politikával.

Nem tudni, hány embert tartóztattak le azóta, hogy pénteken megkezdődtek a tüntetések, melyeket az északnyugat-kínai Ürümcsi városában kitört tűzvész váltott ki, melyben legalább tízen meghaltak. Nagy felháborodást váltott ki, hogy a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Anélkül, hogy a tüntetéseket említették volna, néhány város hétfőn enyhített a korlátozásokon: Pekingben nem állítanak ezután ki- és bejutást gátló kapukat a lakótelepekhez, amelyekben fertőzötteket találtak. Kuangcsou ipari és kereskedelmi központban, a legújabb kínai fertőzési hullám gócpontjában bejelentették, hogy egyes lakosoknak nem kell többé tesztelésen részt venniük.

Ürümcsi és Csincsiang tartomány egy másik városa közölte, hogy az alacsony fertőzési kockázatúnak ítélt területeken a héten újra nyithatnak a piacok és más üzletek, elindulhatnak a buszok. Szemtanúk és a közösségi portálokon közzétett videók szerint a hétvégén tüntetések robbantak ki Kína-szerte, a BBC egyik tudósítóját a sanghaji rendőrök megverték és több órán át őrizetben tartották, magyarázatuk szerint azért, hogy ne kapja el a vírust. Ugyancsak őrizetbe vették a svájci RTS és az amerikai AP egy-egy tudósítóját, majd később szabadon engedték őket.

A mostani tüntetéshullám jelképe a fehér A4-es papírlap lett, amit a tiltakozók maguk elé tartanak. Hongkongban 2020-ban szintén fehér papírral a kezükben demonstráltak a lakosok az új nemzetbiztonsági törvény ellen, és azért üres papírt vittek magukkal, mert a hatóságok megtiltották, hogy a tiltakozók rezsimellenes szlogeneket írjanak le.

A covid-intézkedések ellen tüntetők közül többen Hszi Csinping és a Kommunista Párt lemondását követelik, és a kínai internetes cenzorok már a „fehér papír” és „fehér lap” kifejezéseket tartalmazó posztokat is letiltják és törlik. A tüntetők azért is döntöttek a fehér lapok tiltakozásokon történő használata mellett, mert a hatóságok nem tartóztathatják le őket pusztán azért, mert fehér papírt tartanak a levegőbe.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!