Drámai felvételek: rég nem látott tüntetéshullám Kínában, miután a covid-lezárások miatt többen meghaltak egy égő toronyházban
Drámai felvételek: rég nem látott tüntetéshullám Kínában, miután a covid-lezárások miatt többen meghaltak egy égő toronyházban

Forrás: Youtube/ CBC News: The National

2022. 11. 28.
A tiltakozók a kínai zéró-covid stratégiát okolják az Ürümcsiben bekövetkezett tragikus toronyháztűzért, és a kínai elnök lemondását követelik.

Ahogy arról beszámoltunk, a csengcsoui iPhone-összeszerelő üzemben már hetek óta tiltakoznak a dolgozók amiatt, hogy a Kínában három évvel ezelőtt bevezetett zéró-covid stratégiának megfelelően karanténba zárták őket az ipartelep területén, ráadásul nem kaptak elég élelmet és vizet, el pedig nem hagyhatták a helyszínt a fertőzés miatt.

A tüntetések azóta átterjedtek Pekingre, Sanghajra és más kínai városokra is, miután az ujgurok által lakott autonóm területen kigyulladt egy toronyház, és a covid-korlátozások miatt a lakók nem tudtak kimenekülni az épületből, mert a kijáratok le voltak zárva a karantén miatt. 

Tíz lakos életét vesztette a lakástűzben, és bár a hatóságok tagadják, hogy a covid-stratégia miatt haltak meg az épületben az emberek, de több videó is felkerült az internetre, amin látható, hogy a toronyház lakói segítségért kiabálnak, hogy engedjék ki őket az égő épületből.

A karantént Kínában nagyon szigorú intézkedések kísérik, és többször elterjedt annak a híre, hogy amikor a kínai hatóságok egész városokat zártak le a fertőzés tovább terjedésének a megakadályozására, többen meghaltak, mert nem tudtak eljutni orvoshoz, vagy nem kaptak megfelelő mennyiségű élelmet és gyógyszert.

A mostani tüntetéshullám jelképe a fehér A4-es papírlap lett, amit a tiltakozók maguk elé tartanak. Hongkongban 2020-ban szintén fehér papírral a kezükben demonstráltak a lakosok az új nemzetbiztonsági törvény ellen, és azért üres papírt vittek magukkal, mert a hatóságok megtiltották, hogy a tiltakozók rezsimellenes szlogeneket írjanak le.

A covid-intézkedések ellen tüntetők közül többen Hszi Csinping és a Kommunista Párt lemondását követelik, és a kínai internetes cenzorok már a „fehér papír” és „fehér lap” kifejezéseket tartalmazó posztokat is letiltják és törlik.

A tüntetők azért is döntöttek a fehér lapok tiltakozásokon történő használata mellett, mert a hatóságok nem tartóztathatják le őket pusztán azért, mert fehér papírt tartanak a levegőbe.

Előfordult olyan eset, hogy a kínai rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy ne énekeljenek karanténellenes szlogeneket, amire válaszul azt kezdték skandálni, hogy „még több lezárást” és „covid-tesztet akarok csináltatni”.

(BBC / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!