beszámoltunk, az üzemet októberben teljesen elszigetelték a külvilágtól, és a dolgozók arra panaszkodtak, hogy a beteg és egészséges embereket összezárták a hatóságok, miközben nem kaptak sem gyógyszert, sem elég élelmet és vizet. " />
Összecsaptak a hatóságokkal a kínai iPhone-üzem dolgozói
Összecsaptak a hatóságokkal a kínai iPhone-üzem dolgozói

Forrás: Youtube/TIMES NOW

2022. 11. 23.
Több száz dolgozó tüntetett a Foxconn csengcsoui iPhone-összeszerelő üzemében, ahol hetek óta karanténba vannak zárva a munkások covid-fertőzések miatt. A hatóságok a gyárat is lezárták, miután több ezren kapták el a vírust.

Ahogy arról beszámoltunk, az üzemet októberben teljesen elszigetelték a külvilágtól, és a dolgozók arra panaszkodtak, hogy a beteg és egészséges embereket összezárták a hatóságok, miközben nem kaptak sem gyógyszert, sem elég élelmet és vizet.

Több olyan hír is elterjedt a gyári munkások között, hogy voltak, akik a termekbe bezárva haltak meg covid-betegségben, ezért a dolgozók egy része kitört a gyár telephelyéről, és a több méter magas kerítésen átmászva menekült el.

Az üzem lezárását azóta sem oldották fel, ezért több száz elégedetlen dolgozó összecsapott a hatóságokkal, összezúzták a gyárban található megfigyelőkamerákat, ablakokat törtek be, és azt követelték, hogy fizessék ki a bérüket.

A Foxconn vállalat kétszázezer főt foglalkoztatott az üzemben. A dolgozók egy része azután kezdett tüntetni, hogy megtudták, hogy csak később fogják megkapni a korábban megígért plusz juttatást.

Megváltoztatták a szerződésünket, hogy ne
kapjuk meg a juttatást, amit korábban megígértek. Karanténba zárnak minket, de nem kapunk enni. Ha nem foglalkoznak a szükségeinkkel, akkor tovább fogunk harcolni”

- mondta egy videóban az egyik üzemi dolgozó.

A munkavállalók elmondása szerint a hatóságok erőszakkal reagáltak a tüntetésre, könnygázt vetettek be, és több tüntető súlyos sérüléseket szenvedett, mert a rendőrök megverték őket. A tiltakozók azt kiáltozták, hogy “Védjék meg a jogainkat!” és ”Fizessék ki a bérünket!”.

A covid-lezárások miatt már több ezren hagyták el a gyárat. A Foxconn kénytelen volt új munkavállalókat felvenni, akiknek plusz juttatásokat és magasabb fizetést ígért, hogy a karantén és lezárás ellenére is hajlandóak legyenek dolgozni.

A céghez százezren adtak be jelentkezést, így az üzemben folytatódhat a munka, az új dolgozók azonban arra nem számítottak, hogy nem fogják őket elkülöníteni a régebb óta ott tartózkodó munkásoktól, akik közül többen jelenleg is covid-fertőzöttek.

Az iPhone-szállítmányok 70 százalékát ebből a gyárból exportálják a világ minden tájára, ezért a megbetegedések ellenére sem állhat le a termelés az üzemben.

(Reuters / BBC / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!