Videó: a kerítésen átmászva menekültek a covid-lezárás elől a kínai iPhone-üzem dolgozói
Videó: a kerítésen átmászva menekültek a covid-lezárás elől a kínai iPhone-üzem dolgozói

Forrás: Youtube/South China Morning Post

2022. 11. 02.
A csengcsoui iPhone-összeszerelő üzemben lezárást és karantént rendeltek el a kínai hatóságok miután több százan fertőződtek meg coviddal.

A Foxconn vállalat tulajdonában lévő iPhone-üzemet teljesen elszigetelték a külvilágtól, hogy megfékezzék a dolgozók között a járvány terjedését. A dolgozók közül sokan már több mint két hete az üzemben ragadtak, ezért többen a létesítmény kerítésén átmászva menekültek a lezárások elől.

Több dolgozóra is még száz kilométeres gyalogút várt a kerítésen való átmászás után, hiszen a kínai zéró covid stratégia miatt nem vehettek igénybe semmilyen közlekedési eszközt.

Körülbelül kétszázon voltunk azon az estén.
Olyan volt, mint a börtönből szökés egy filmben”

- számolt be a történtekről egy üzemi munkás, aki az otthona közelében található karantén-hotelbe menekült.

A kínai stratégia részeként azokban a gyárakban, és üzemekben, ahol covid-fertőzés történik, le kell zárni a létesítményt, de a dolgozóknak folytatniuk kell a munkát, hogy a termelés ne álljon le.

A Foxconn csengcsoui üzemében 200 ezer dolgozó mozgását korlátozták október közepe óta, így csak a munkahelyük és a közös szállásuk között utazhattak céges buszokkal. A dolgozókat azonban nemcsak az háborította fel, hogy gyakorlatilag el voltak szigetelve a külvilágtól, hanem a nem igazoltan fertőzöttek a karanténban össze voltak zárva igazolt covidosokkal, és nem kaptak sem elég gyógyszert, sem élelmet.

Az üzem alkalmazottai bepánikoltak, amikor elterjedt a hír, hogy a munkások közül többen meghaltak a karanténban, mert össze voltak zárva. Ezután döntöttek úgy legalább 60 ezren, hogy elhagyják a lezárt ipari területet, bár a cég tagadta a tömeges fertőzésről szóló híreket.

A munkások elmenekülése miatt elemzők szerint a globális iPhone-gyártás akár 30-50 százalékkal is csökkenhet már ebben a hónapban.

(Washington Post / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!