A Covid-19 okozta a harmadik legtöbb halálesetet tavaly az Egyesült Államokban
A koronavírus okozta halálesetek száma csaknem 378 ezer volt, vagyis körülbelül az esetek 11,3 százaléka
A Covid-19 okozta a harmadik legtöbb halálesetet tavaly az Egyesült Államokban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 01.
A szívbetegségek és a daganatos betegségek után a Covid-19 vírus okozta megbetegedés volt a harmadik leggyakoribb halálozási ok 2020-ban az Egyesült Államokban - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerdán közzétett jelentésében.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

A CDC adatai szerint szívbetegségben haltak meg a legtöbben, a negatív lista második helyén a daganatos megbetegedések állnak, a harmadik legtöbb áldozatot eddig a koronavírus követelte. A szakemberek azt is megállapították, hogy az Egyesült Államok halálozási aránya 15,9 százalékkal nőtt 2019 és 2020 között.

"A Covid-19 volt a harmadik vezető halálok 2020-ban, ezzel az öngyilkosság már nem szerepel a tízes listán"

- írták a kutatók a jelentésben. Korábban az öngyilkosság volt a tizedik leggyakoribb halálok, de 2020-ban lekerült a listáról, amikor a Covid-19 miatt bekövetkezett halálesetek száma megemelkedett.

Az adatok szerint tavaly megközelítőleg 3,36 millió ember vesztette életét az országban. A koronavírus okozta halálesetek száma csaknem 378 ezer volt, vagyis körülbelül az esetek 11,3 százaléka. Szívbetegségben 690 882-en, daganatos megbetegedés következtében pedig 598 932-en hunytak el.

Azt is kimutatták, hogy a halálozási arány a fekete és az őslakos közösségek, valamint a 85 éves és idősebb felnőttek és a férfiak körében volt a legmagasabb. A szakértők fontosnak tartották kiemelni, hogy a most közzétett adatok még változhatnak, ugyanis az adott évre vonatkozó végső halálozási adatokat körülbelül 11 hónappal a naptári év vége után teszik közzé.

Korábban szintén a CDC jelentette be, hogy 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest - ahogy a szakértők fogalmaztak -

megdöbbentő mértékben, egy évvel, 77,8 évre csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban.

Ez a legnagyobb visszaesés a második világháború óta, és a várható élettartam szintje a 2006-os értékre csökkent.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy három új szövetségileg támogatott, tömeges oltásra alkalmas helyszínen hoznak létre oltási központot, azzal a céllal, hogy csökkentsék az államok közötti egyenlőtlenségeket.

"Az első a Tennessee állambeli Memphisben lesz, a második a wisconsini Milwaukee-ban, a harmadik pedig a marylandi Greenbeltben"- mondta Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid-19 tanácsadója.

A szakember arról is beszélt, hogy mindhárom helyszínen képesek lesznek napi 3000 adag vakcina beadására, és a nyitást a jövő héten tervezik. Slavitt tájékoztatása szerint immár 30 szövetségileg támogatott tömeges oltási központ működik, amelyek közül 25 már teljes kapacitással üzemel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!