hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Vakcinabosszú: ezért függesztették fel az AstraZenecát?

Egy hónapra felfüggesztették az AstraZeneca vakcina használatát több uniós tagállamban, holott nincs bizonyíték arra, hogy veszélyes mellékhatásai lennének. Egyesek szerint az oltóanyag kálváriájának nem orvosi, hanem politikai okai vannak, főleg, hogy emberéletek múlnak azon, ha emiatt a lakosság nem kapja meg időben a védőoltást.

Eltörölné a házasságot az izraeli szélsőbaloldalt feltámasztó politikusnő

Az évek óta haldokló izraeli Munkapárt forradalmát várják annak új vezetőjétől. Merav Michaeli, az újságíróból és aktivistából lett politikusnő vehemens ellenzője Netanjahu konzervatív politikájának, továbbá a házasság intézményének, a nemi szerepekhez való ragaszkodásnak és minden egyéb hagyományos berendezkedésnek.

„Duguláselhárítás” a Szuezi-csatornán: az egyhetes blokád ára

Az Európát Ázsiával összekötő 193 km hosszú Szuezi-csatorna Egyiptom északi részén a globális hajókereskedelem közel 13 százalékának lebonyolításáért felel. A porszem március 23-án került a gépezetbe, amikor a világ egyik legnagyobb konténerhajója, az „Ever Given” egy széllökés folytán kifordult haladási irányából. Ezzel hosszú napokon át tartó fejtörést okozott a helyszínen feltorlódott közel 400 kereskedelmi hajót tulajdonló fuvarozó vállalatok számára.

Belföld

Újfajta vakcinák érkeznek hazánkba, megkezdődött a kismamák oltása

Magyarország a felnőtt lakosság átoltottsága tekintetében első helyre került az uniós országok között. Az eddig elérhető vakcinák mellett újabb kettővel kezdenek oltani, a kismamák pedig soron kívül kaphatnak védőoltást.

Mit keresnek a magyarok a Hold körül?

Miért fontos, hogy fektessünk az űrkutatásba? Hogyan tud egy kis ország részesülni az űriparból? A hazai űrkutatás állapotáról és jövőjéről dr. Sárhegyi Istvánt, űripari vállalkozót, űrjogászt, közgazdászt és befektetőt is kérdeztük.

Kedves Olvasó!

Ezekben a napokban a világjárvány eddigi legsúlyosabb időszakát éljük.

Hit és értékek

Luther beoltatta volna magát: a reformátor tanácsai halálos járvány idején keresztényeknek, 1527-ből

Jeruzsálemben újra ezrek imádkozhatnak a Nyugati falnál, miközben világszerte még a második karanténhúsvétra kerül sor. Politikusok és egyházi vezetők igyekeznek értelmezni az elhúzódó válságot: vannak, akik inkább kihagyják Istent az üzenetükből, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy hívők évszázadok óta példát mutatnak járványhelyzetben is embertársaik számára.

HÁTTÉR

"A marihuána nem egy gyógyszer" – beszélgetés Erdős Ákos addiktológiai szakemberrel

A kannabisz orvosi célú felhasználásának lehetősége nem szabad, hogy elaltassa a veszélyérzetünket annak egyes kockázataival kapcsolatban – mondja Erdős Ákos, a Drogkutató Intézet kutatója, aki szerint a kannabiszt érintő számos nyitott kérdés okán lehetnek szakmai indokai annak, hogy Magyarország nemmel szavazott az ENSZ-ben azzal kapcsolatban, hogy a marihuánát levegyék a különlegesen veszélyes drogok listájáról.

Elmaradt baby boom: miért ment el a kedv a gyerekvállalástól a Covid alatt?

Nemcsak a gazdaságot, hanem a születésszámot is jelentősen visszavetette a pandémia. A nyugati országokban tervezett babák millióinak megszületése tolódhat ki vagy maradhat el, miközben a túlnépesedett országokban éppen a nem várt népességnövekedés okozhat gondot.

„Ha van ismerőse, kezdjen el imádkozni önért” – covidos gyógyultakkal beszélgettünk

„Isten ad nekünk életet, leheletet és mindent – ha valamikor, akkor az elmúlt hetekben minden eddiginél jobban megtapasztaltuk ezt a bibliai igazságot” – mondta lapunknak Indruck Éva, akinek a férje nemrég jött haza az intenzív osztályról. „Covidos” gyógyultakkal beszélgettünk.

KÁVÉSZÜNET

Miért adott Jézus keserűfüvet Júdásnak? - beszélgetés A Biblia ételei könyv szerzőjével

Egészen új megvilágításba kerülnek a bibliai történetek, ha korabeli kontextusba helyezzük őket, és megismerjük azt a kultúrát, amiben a szereplők éltek-mozogtak. Ehhez nyújt nagy segítséget Fráter Erzsébet legújabb könyve, aki botanikai és bibliai ismereteit ötvözve hozza közelebb számunkra a Közel-Kelet világát. (2021.04.01.)

"Az étel nem ízlik egyedül" - miért ülnek olyan ritkán egy asztalhoz a magyar családok?

Ma, amikor számos korlátozó járványügyi intézkedéssel szembesülünk, sokkal jobban felértékelődik a szűk családdal együtt töltött minőségi idő. Ennek egyik alap­pillére a közös étkezés, amelynek a világ minden pontján kultúrától és vallástól függetlenül kiemelkedő jelentősége van.

Cipő a gofrisütőben: a Nike-sztori

A világ egyik legértékesebb márkájának története a hatvanas években indult, 1200 dollár kezdőtőkével. Napjainkra a több mint 37 milliárd dollár árbevétellel rendelkező cég világszerte 76 ezer embert foglalkoztat és több mint ezer kiskereskedelmi üzlete van. A jellegzetes pipa logóval és a motiváló „Just do it” szlogennel emberek százmilliói számára vált közismertté.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!