Hetek Univerzum
Miért adott Jézus keserűfüvet Júdásnak? - beszélgetés A Biblia ételei könyv szerzőjével
Interjú Fráter Erzsébet biológussal

Negev- sivatag, timna Park, izrael.(Fotó: Fráter Szabolcs)

Miért adott Jézus keserűfüvet Júdásnak? - beszélgetés A Biblia ételei könyv szerzőjével
Interjú Fráter Erzsébet biológussal
2021. 03. 31.
Egészen új megvilágításba kerülnek a bibliai történetek, ha korabeli kontextusba helyezzük őket, és megismerjük azt a kultúrát, amiben a szereplők éltek-mozogtak. Ehhez nyújt nagy segítséget Fráter Erzsébet legújabb könyve, aki botanikai és bibliai ismereteit ötvözve hozza közelebb számunkra a Közel-Kelet világát. (2021.04.01.)

Közeledik a húsvét, a keresztény hitvilág egyik legfontosabb ünnepe – ami egyébként jogfolytonosságot mutat a zsidóság pészachi ünnepével, melynek során az Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek. Jézus és a tanítványai is egy ilyen széderestre gyűltek össze a megfeszítés előtti estén. Ennek fényében hogyan kell elképzelnünk az „utolsó vacsorát”?

– Nagyon szépen kirajzolódik a Bibliából, hogy Jézus, aki zsidóként született, teljes mértékben követte a zsidó törvényeket és ünnepeket. Olvassuk a Szentírásban, hogy a páska ünnepére mentek fel Jeruzsálembe a megfeszítése előtti napokban.

Kifejezetten készültek az ünnepre, hiszen Jézus kérte a tanítványait, tegyék meg az ünnepi vacsorához szükséges előkészületeket. Nagyon tetszett nekem a Bibliából, hogy Jézus „várván várta” azt az alkalmat, amikor a tanítványaival elkölti az ünnepi vacsorát. Voltam már zsidó széderesten, különleges az az öröm, amit ők megélnek az ünnep kapcsán.

El lehet képzelni, hogy Jézus és a tanítványok is nagy örömmel a szívükben készültek erre az eseményre. 

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!