hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 09. 26. (II/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ötletválság a Primakov-kormányban

Valentyina Matvijenko kinevezésével teljessé vált az orosz kormányfő helyetteseinek száma. A tárcák többségének élén ugyanakkor még mindig nem áll kinevezett miniszter, Oroszország pedig már egy teljes hónapja nem rendelkezik hivatalos kormánnyal. Zjuganov kommunista vezető európai segélyprogramok beindítását sürgette bécsi megbeszélésein, ahol felhívta a figyelmet Oroszország fasizálódásának veszélyére.

NAGYÍTÓ

"A modern kor médiacsatornái kicsit hasonlítanak a felfedezések korának hajóútvonalaihoz, azzal a különbséggel, hogy most adatokat, híreket, reklámokat szállítunk a világ egyik részéről a másikra. Ez persze nem sok teret hagy a Herman Melville-féle romantikus regények számára" - mondta Monroe Prince média-jogtudós, aki könyvének magyar kiadására érkezett Budapestre.

Karibi hurrikán

A Georges hurrikán pusztítása Puerto Ricóban   Fotó: MTI

Berezovszkij üzlete a csecsenekkel

Kiszabadult a fogságból az a két brit túsz, akiket tizennégy hónappal ezelőtt raboltak el Csecsenföldön. Bár brit források tagadják, hogy bármiféle váltságdíjat fizettek volna a túszokért, a Daily Telegraph cím? londoni napilap úgy értesült, hogy kiszabadulásukhoz Borisz Berezovszkij orosz mágnásnak is köze lehet.

Hatpárti esélyek

Vladimir Meciar kormányfő kijelentette: ha veszít, végleg kivonul a politikából. Az ellenzék mégis tart attól, hogy a szeptember végi parlamenti választásokon az eredményeket a miniszterelnök vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) javára fogják manipulálni.

Lula, az új brazil csillag

Finisébe érkezett a brazil elnökválasztási kampány. Az eddig magabiztosan vezető jelenlegi elnök, Fernando Cardozo vetélytársa Lula, akit az ország futball hagyományaihoz méltón csupán keresztnevén emlegetnek. Cardozo pozícióját mégsem elsősorban baloldali kihívója, hanem sokkal inkább a brazil valuta megingása veszélyeztetheti.

Szaddám bizalmasa kitálalt

Nagy-Britanniába szökött Szaddam Huszein egyik fő személyi tanácsadója, aki megszervezte az iraki olaj ENSZ-embargót sértő csempészését. A 38 éves Sami Salih a diktátor húsz éves zsarnokságának leglátványosabb szökését mutatta be. Feleségével és négy gyermekével menekült a szigetországba azt követően, hogy Szaddam kémkedéssel vádolta, majd börtönbe záratta őt. Fogságából felesége segítségével jutott ki, miután az megvesztegetett egy iraki főhivatalnokot. Jelenleg ő és családja Belgiumban tartózkodnak.

A kicsik eldönthetik a választásokat

A szélsőjobb – mint Németországban manapság oly sok alkalommal – a választások előtti napokban ismét beindult. Ezúttal a Nemzeti Demokrata Párt (NDP) közel három és félezer híve tüntetett Rostockban vasrudakkal, láncokkal felszerelkezve. A kopaszra borotvált, 20-30 év közötti fiatalok felvonulásuk közben kirakatokat törtek be, autókat rongáltak meg, és külföldi-ellenes kijelentéseket kiabáltak. Az NDP listavezetője szerint az akcióval a fő céljuk az volt, hogy az emberek figyelmét magukra irányítsák a hétvégi választások előtt.

A HÉTEN TÖRTÉNT

Légicsapás készül Koszovóban Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetet követelt Koszovóban, katonai akciót helyezve kilátásba Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellen. A Nagy-Britannia és Franciaország által kidolgozott határozatot szerdán este fogadták el New Yorkban, miután Oroszország feladta korábbi ellenkezését. A döntést követően a NATO védelmi miniszterei megkezdték a támadás részleteinek kidolgozását. A határozat mind a jugoszláv szövetségi hadsereg, mind a Koszovói Felszabadítási Hadsereg részéről a tűzszünet betartását várja el, kiemelve a nemzetközi közösség mély együttérzését azzal a 230 ezer menekülttel, akiket a hónapokig tartó harcok és az előttük álló kemény tél kényszerített lakóhelyük elhagyására. Az aláírók ragaszkodnak a civil lakosság elnyomására használt biztonsági erők azonnali kivonásához. Bár az ENSZ határozata nem jelent közvetlen fenyegetést Milosevicre abban az esetben, ha nem engedelmeskedik, hangsúlyozza, hogy a koszovói helyzet veszélyezteti a régió békéjét és biztonságát, és az ENSZ-nek komoly erők állnak rendelkezésére, ha beavatkozásra kerül sor. (Hetek)

Belföld

Súlyos vádak Pintér ellen

A Kurír információi szerint Pintér Sándor belügyminisztert le kívánják váltani, mert valamikképpen érintett egy szövevényes alvilági ügyben. Bórókai Gábor kormányszóvivő rendszeres tájékoztatóján kifejtette: a hír dezinformáció, szándékos vagy véletlen zavarkeltés. A miniszterelnök már korábban tudott erről a híresztelésről, a szükséges vizsgálatokat elvégeztette, s ezek eredményének ismeretében teljes bizalmáról biztosította a belügyi tárca vezetőjét.

Van Welzen új tagokat keres

Wim van Velzen és Orbán Viktor. Konzervatív liberális?

Stumpf: a kabinet nem ijedt meg

Az önkormányzati választás valódi tétje, hogy a polgári erők beágyazódnak-e a helyi társadalomba. Erre a polgári erőknek egyébként a stabil, hosszú távú társadalmi támogatottság miatt is szükségük van, mivel mindez a nyugodt kormányzás feltétele – mondotta Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere Egerben, egy konferencián. A politológus-miniszter a választási esélyekről szólva megjegyezte: a Fidesz tíz százalékos előnye elég kell legyen a sikerhez. Ebből a pozícióból nehéz veszíteni, jó esély van arra, hogy a szocialista párt mellett létrejöjjön egy másik erőközpont. Az Orbán-kabinet első napjairól elhangzott: az új kormány szűk mozgástérrel találta magát szembe. Félő volt, hogy néhány szűk érdekcsoport, bank "padlóra tudja vinni" a miniszterelnököt. Két lehetőség volt: vagy megijed a kormány és alkalmazkodik, vagy megpróbálja a saját játékszabályait gyakorolva felszámolni a korrupciós fészkeket. Az új kormány számolt az első napok bizalmi tőkéjével, és fölvette a kesztyűt: megszüntette a társadalombiztosítási önkormányzatokat, bevezette a társadalombiztosítás kormányfelügyeletét, és rendezte a Postabank helyzetét. A politikus szerint a jövőt az jelenti, hogy generációváltás is történt a kormányváltással, hiszen immáron egy fiatalabb generáció alkotja a kormány gerincét, mint korábban. Ráadásul olyanok, akiknek a politikai személyisége már nem a Kádár-rendszerben alakult ki.

Tisztes fizetést kérnek a köztisztviselők

Amennyiben a jövő évre szóló bértárgyalások a költségvetés benyújtásáig nem vezetnek eredményre, a választmány soron kívül fog dönteni egy országos nyomásgyakorló akció szervezéséről – hangzott el a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) keddi konferenciáján. Fehér József, a szervezet főtitkára lapunk kérdésére elmondta: álláspontjuk szerint a jelenlegi feladat- és hatásköri feltételek mellett nincs lehetőség létszámcsökkentésre, sőt a rendeltetésszer? és színvonalas munkához a létszám növelése szükséges. A fórum résztvevői felhatalmazzák az MKKSZ vezetőit, hogy az 1999. évi bértárgyalásokon a következőket képviseljék: elfogadhatatlan az illetményalap befagyasztása, a döntéshozók a jövő évi illetményalap megállapításánál vegyék figyelembe a közigazgatásra évek óta jellemző alulfinanszírozottságot. Céljuk továbbá, hogy a jövő évi illetményalap összege legalább az 1999-re tervezett infláció mértékével legyen magasabb az ideinél, a reálkeresetek emelkedése jövőre ne legyen alacsonyabb, mint ebben az évben: éves szinten a közigazgatásban is érje el az öt százalékot. A Belügyminisztérium a jövő évi költségvetés tárgyalása során a legkedvezőbb feltételek elérésére törekszik – mondta a konferencián Kontrát Károly politikai államtitkár, aki Pintér Sándor belügyminisztert helyettesítve érkezett a találkozóra. A politikus kénytelen volt félbehagyni a köztisztviselőkre vonatkozó Európai Uniós követelményrendszerről szóló beszédét, mivel a hallgatóság kifejezte érdektelenségét. Fehér József főtitkár az eset után lapunknak azt hangsúlyozta: a kitapsolás nem az államtitkár személyének, hanem a belügyminiszter távolmaradásának szólt.

Zwack belépett az SZDSZ-be

Vállalkozói szalonokat kívánnak gazdasági szakemberek országszerte létrehozni. A reformkor szellemét idéző kezdeményezés első elnöke Zwack Péter lesz, akinek a szándéka szerint az országszerte megalakuló klubok azokat a tisztességes, erkölcsileg tiszta, vállalkozó szellem? üzletembereket fogják össze, akikre nagy szükség van az ország fejlődése szempontjából. Ez azért fontos, hogy a helyi "szalonképes" vállalkozók találkozzanak, eszmét cseréljenek, figyelemmel kísérjék a törvénykezés eseményeit, hozzá-szóljanak az őket érintő folyamatokhoz. Így a szalonok olyan társasági szerepet töltenek majd be, amelyek terei lehetnek egy megújuló gazdasági, szellemi közéletnek – tájékoztatta lapunkat Kerényi Péter, Zwack Péter gazdasági szakember és politikus sajtótitkára. Mint megtudtuk a Szabad Demokraták Szövetségéhez közelálló Magyar Vállalkozói Szalon alapítása összefügg Zwack Péter belépésével a liberális pártba. Zwack szerint a liberalizmus a szabad, félelem nélküli cselekvés lehetősége minden téren, az SZDSZ pedig egy olyan magyar liberális párt, amelynek külföldön is van szavahihetősége. A pártban napokban létrehozott Külföldi Befektetések Szakmai Munkacsoport vezetőjeként célja a most eltávozott töke visszahozása, a bizalom visszaszerzése. Üzletemberi tapasztalataival, kapcsolatrendszerével hozzá akar járulni, hogy az országról pozitív kép alakuljon ki.

Vita a járulékemelés körül

A nyugdíjasok körében elkeseredett a hangulat, az emberek legszívesebben az utcára vonulnának, hogy kifejezzék a kormány nyugdíjpolitikájával szembeni elégedetlenségüket – tájékoztatta lapunkat Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke. Mint mondotta : noha a nyugdíjasokat nehéz visszatartani az utcára vonulástól, tárgyalásos úton próbálnak megegyezni a kabinettel. Ha mégis tüntetésre kerül a sor, összefognak azokkal az aktív munkavállalókkal, akik szintén bérköveteléssel fordultak a kormányzathoz.

Guruló Guliga-fillérek

Guliga György volt békéscsabai plébános ügyében – az eredetileg szeptember 21-re kitűzött – tárgyalást kedden tartották meg a békéscsabai városi bíróságon. A volt plébános 1993 áprilisától 1997 júliusáig vezette a békéscsabai belvárosi plébániát. Az ő szolgálati ideje alatt a plébánia nagy összeg? kölcsönöket vett fel magánszemélyektől. A visszafizetéssel 1996-ban kezdődtek a nehézségek. Talán ezzel is magyarázható, hogy az adósok a plébániahivataltól várják pénzük visszafizetését, így a minapi polgári perben alperesként is a plébánia szerepelt.

Belüggyé vált a sportügy

A hétvégi UTE–Fradi rangadón történt véres események csak elmélyítették vagy még inkább jelezték a magyar labdarúgás egyre mélyülő válságát. Az MLSZ a helyzet megoldását keresi. A Ferencváros szurkolói egy csoportjának viselkedése miatt köteles következő mérkőzését zárt kapuk mögött játszani. Az újpesti stadiont viszont balesetveszélyes állapota miatt 1998. december 31-ig részlegesen (azaz bizonyos szektorokat) bezárják. Egyre inkább úgy tűnik, hogy foci nincs, botrány viszont van hétről hétre.

Hit és értékek

Az újévtől a sátoros ünnepig

Ezekben a napokban ünneplik a zsidó világban az új esztendőt, amely ünnepnapok egész sorát nyitja meg. A zsidó vallási év kezdete – eltérően a világ majd' minden pontján elterjedt, Julianus-naptár ritmusában gondolkodó kultúránkban megszokott újévtől – nem január elsejével köszönt be, hanem szeptember-október hónapban, Tisri hónap elsején.

HÁTTÉR

Clinton, a profi hazudozó

Ezt állítja a londoni Daily Telegraph cím? napilapban Ambrose Evans-Pritchard, aki úgy véli: a rendíthetetlen Kenneth Starr mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az elnök elleni vizsgálata eredménnyel záruljon.

Miért fog az elnök a végsőkig kitartani

George Stephanopoulos, az elnök egykori közeli munkatársa és barátja személyes tapasztalatai alapján úgy véli: Clinton a tekintélyén esett súlyos csorba ellenére feleségével karöltve vállalni fogja a küzdelmet a túlélésért.

A szellem hatalma és a hatalom szelleme

Az eggyel korábbi jobboldali miniszterelnök, akiről nem tudható, hogy miniszterelnöki tanácsadóként nagyhatalmú, szürke eminenciás vagy pedig szinekúrát élvező politikai emlékmű, egy MDF lakossági fórumon kirohant az SZDSZ sokat emlegetett sajtóbeli befolyása ellen. A sajtóközlemények szerint az SZDSZ teljes eltüntetését jósolta a politikai közéletből, majd a sajtó és Boross abban maradtak, hogy csupán az SZDSZ sajtóhegemóniájának megtöréséről volt szó. Boross Péter újra meg akarta törni az SZDSZ állítólagos véleményformálási monopóliumát. Nagy múltú politikai fantazmagória kísért a kirohanásban. Az a múlt századi elgondolás, amely szerint a közvélemény korlátlanul befolyásolható. Az újságolvasó azt hiszi, amit az újságban olvas, a tévénéző azt hiszi, amit a tévéhíradó sugároz neki. E szerint a mítosz szerint a "közvéleménnyel" mindent el lehet hitetni.

Az újévtől a sátoros ünnepig

Ezekben a napokban ünneplik a zsidó világban az új esztendőt, amely ünnepnapok egész sorát nyitja meg. A zsidó vallási év kezdete – eltérően a világ majd\' minden pontján elterjedt, Julianus-naptár ritmusában gondolkodó kultúránkban megszokott újévtől – nem január elsejével köszönt be, hanem szeptember-október hónapban, Tisri hónap elsején.

A szellem hatalma és a hatalom szelleme

A közvélemény korlátlan befolyásolhatóságának a rögszeméje a múlt század végén a jobboldali körökben alakult ki, mivel nem akarták mással magyarázni, hogy propagandájuk nem versenyképes a demokratikus pártok propaganda-hatásával. A polgári lapok nagyobb példányszámával magyarázták, hogy a demokrácia eszméi erősebben hatnak az újságolvasókra, mint az úrtisztelet, a prüdéria és a nagyhatalmi fölény eszméi. Pedig már akkor is fordított volt az oki összefüggés. Nem a tőkefölény biztosította nagy példányszám volt az olvasói érdeklődés kiváltója, hanem az olvasói érdeklődés hozta magával a nagy példányszámot. (Szabó Miklós publicisztikája: A szellem hatalma és a hatalom szelleme)

Könnyed bűnbocsánat

Az amerikai közvélemény ismét meglepte a világot: előbb nagy többséggel szinte kikövetelte a bizonyítékok kiteregetését, majd miután az emberek mindent megtudtak Bill Clinton házasságtöréséről, közel tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint jobb lenne az ország számára, ha az elnök helyén maradna.

Ötletválság a Primakov-kormányban

Valentyina Matvijenko kinevezésével teljessé vált az orosz kormányfő helyetteseinek száma. A tárcák többségének élén ugyanakkor még mindig nem áll kinevezett miniszter, Oroszország pedig már egy teljes hónapja nem rendelkezik hivatalos kormánnyal. Zjuganov kommunista vezető európai segélyprogramok beindítását sürgette bécsi megbeszélésein, ahol felhívta a figyelmet Oroszország fasizálódásának veszélyére.

Hatpárti esélyek

Vladimir Meciar kormányfő kijelentette: ha veszít, végleg kivonul a politikából. Az ellenzék mégis tart attól, hogy a szeptember végi parlamenti választásokon az eredményeket a miniszterelnök vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) javára fogják manipulálni.

KÁVÉSZÜNET

Napraforgó

Idén új információs magazin hívta fel magára a figyelmet – a Napraforgó marketing igazgatóját, Földvári Zsuzsát kérdeztük a magazin létrejöttének indítékairól és céljairól. Mint elmondta, a kiadvány a budapesti polgárok részére készült, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban segítséget nyújtson az ügyintézésben, a bürokratikus útvesztők lerövidítésében. A Napraforgóban részletes térképeket találunk Budapestről és környékéről, a helyiségek önkormányzatának fontos információival és rövid helytörténeti ismertetőkkel színesítve. Található még benne közlekedési információ és kulturális programajánlat, illetve a legfontosabb tudnivalók arról, mit, hol és hogyan tudunk elintézni. A Napraforgó egyik újdonsága a preventív reklámok terjesztése, amelyek eddig Magyarországon nem voltak túlságosan elterjedtek. Az információs kiadvány ingyenes, az önkormányzatok terjesztésében jelenik meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre a lap kiadója, az A&L Hungary Kiadó és Reklám Kft. tervezi a kiadvány bővebb, színesebb kiadását, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is. (X)

Programok

Konferencia az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából Helye: Székesfehérvár, Polgármesteri Hivatal, díszterem Ideje: szeptember 29. Érdeklődni lehet: Székesfehérvári Önkormányzati Hivatal Tel.: 06(22)312-900Automobil \'98 – Autotechnika – 11. Nemzetközi Járm?ipari Szakkiállítás Helye: Budapesti Vásárközpont Ideje: szeptember 29.– október 4. Érdeklődni lehet: HARIS Kereskedőház Kft. Tel.: 06(1)214-8800Örökségünk – Népművészeti Kiállítás Helye: Kisgyőr, Faluház Ideje: október 1–7. Érdeklődni lehet: Kisgyőri Polgármesteri Hivatal Tel.: 06(46)476-202

Ízek világa

A póré már az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök körében is ismert zöldségnövény volt. Vadon ma is előfordul a Földközi–tenger vidékén. Nálunk leginkább ősszel kapható az üzletekben. Hagymája, amely a szárával azonos vastagságú, fehér színű. A pórénak alig van hagymaillata, de jelentős A-, B1-, B2-, C-vitamin és nikotinsav-tartalma miatt értékes zöldségfajta. Még 100 gramm főtt póréban is 15 mg C-vitamin van. Kevesen tudják, hogy szárított levele húsételek, saláták, levesek kiváló fűszere. A póré elkészítési módja rendkívül változatos. Készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, mártást, és gyakorlatilag bármelyik ételben jól helyettesíti a vöröshagymát is. Nyersen szintúgy ízletes vajaskenyérhez, sajtokhoz. Ezúttal az alábbi két receptet ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe:Póréhagyma leves: 2 közepes póréhagyma, 3–4 evőkanál olaj, 15 dkg burgonya, fél liter húsleves, őrölt fehér bors, 1,5 dl tejszín (vagy tejföl), só, 1 cs. metélőhagyma, esetleg 1dl tej. Megtisztítjuk és karikára vágjuk a pórét, kevés olajon megfonynyasztjuk. Felengedjük fél liter húslevessel, beletesszük a hámozott, feldarabolt burgonyát, borsozzuk. Ha puhára főtt, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk, és szűrőn áttörjük. Belekeverjük a tejszínt (tejfölt), sózzuk, és újból felforraljuk. Ha sűrű, tejjel öntsük fel. A végén szórjuk meg metélőhagymával.Verebélyesi galuska: 20 dkg tehéntúró, 20 dkg liszt, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, 2 szál póré, 2 dl hígabb tejföl, só. Az áttört túrót a liszttel, a tojásokkal és csipetnyi sóval összekeverjük. Félóráig állni hagyjuk, majd vízbe mártott evőkanállal forrásban levő sós vízbe galuskákat szaggatunk belőle. Amíg a megfőtt, leszűrt galuska pihen, a karikára vágott pórét kevés olajon megpirítjuk, majd egy tűzálló tál aljára leterítünk belőle egy jó evőkanálnyit. Erre egy réteg galuska kerül, majd ismét pirított hagyma, és így tovább. A rétegzést úgy fejezzük be, hogy a tetejére is hagyma kerüljön. Végül az egészet meglocsoljuk a tejföllel, és forró sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg.

Az ima csökkenti a vérnyomást

Istentiszteletre járni egészséges. David B. Larson, az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Kutatóintézet (National Institute for Healthcare Research) munkatársa 2391 hatvanöt éven felüli embert követett nyomon hat éven keresztül, hogy megvizsgálja, milyen összefüggés található a hitélet és a vérnyomás között. A javarészt protestáns észak-karolinai hívők vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy mintegy 40 százalékkal kisebb az esélyük a magas vérnyomásra azoknak, akik hetente egyszer istentiszteletre mennek, naponta olvassák a Bibliát, és imádkoznak. A legszembeszökőbb összefüggést a 65 és 74 év közötti fekete népesség körében találták. A felmérés szerint a közösségbe járás jóval hatékonyabb a rádión vagy televízión keresztül hallott igehirdetésnél. Azonos témakörben folytatott korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az Istennel való aktív közösség más területeken is jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Egy tíz évvel ezelőtti tanulmány szerint azoknak, akikért imádkoznak, kevesebb antibiotikumot kell szedniük és betegségeik kevésbé problématikusak. Az ima segít az időskori szellemi frissesség megőrzésében, és gátolja egyes – az életkorral összefüggő – betegségek kialakulását is. Bár az összefüggések pontos felvázolásához további felmérésekre van szükség, annyi bizonyos, hogy az aktív hitélet üdvösen hat szervezetünkre. "A hitnek két oldala van: személyes és szociális. Az utóbbiban is van valami lényeges, amit nem lehet megszerezni otthon, a pamlagon csücsülve." (Usa Today)

Elragadó ikrek

Japánban egy meglehetősen élemedett korú, 106 éves ikerpár került reflektorfénybe a napokban. Kin Narita és Gin Kanie kisebb ünnepség főszereplőiként jelentek meg a kamerák előtt, egy talk-show résztvevőiként. Annyira hasonlítanak egymásra, hogy még a gyári készítés? babák sem tudják velük felvenni a versenyt. A bájos nővérek a Japán közepén fekvő Nagojában élnek, és gyakran emlegetik őket úgy, mint a tisztes öregkor nagyra becsült példaképeit. A mára már idősnek számító emberek száma rekordot ért el Japánban. Mint ahogy azt hétfőn jelentették, 20 millió polgár 65 éves vagy annál idősebb, sőt 2015-re a népesség negyede eléri a nyugdíjkorhatárt. Amikor a két nővért arról faggatták, hogy mi a hosszú élet titka, a nézők legnagyobb meglepetésére a nyershal-fogyasztást említették. Kin egyébként 50 évvel, Gin pedig 30 évvel élte túl férjét. 100 éves korukig nem fizettek adót, de Kin most is a filozofikus oldaláról szemléli a kérdést: "Úgysem tudod magaddal vinni" – mondja. (CNN)

Kleopátra parfümje

Kleopátra bódító parfümjének nem csupán receptjét olvashatja az érdeklődő publikum, hanem meg is szagolhatja a készítményt a National Geographic cím? amerikai magazin októberi számának köszönhetően. A cikkből az olvasó megtudhatja, hogyan csábította el Kleopátra Marcus Antoniust "egy hajón, amelynek vitorláit parfümmel itatták át". Ebből a "bódító felhőből", pontosabban ennek kései reprodukciójából kaphatnak kóstolót a lap olvasói. Az illatszert az ókori receptek alapján balzsamból, mirhából és néhány más adalékból rekonstruálták, az újságból pedig a test melege csalogatja elő, ha az olvasó megdörzsöli ujjával a kijelölt felületet. Ugyanebben a lapszámban megszimatolhatja bárki azt a könnyű, zömmel rozmaringból és citromból készült illatot is, amelyet Napóleon kedvelt. (MTI)

A legöregebb ember

Egy "nagy valószínűséggel" 125 esztendős afrikai aszszony lehet a Föld legöregebb embere. A Wote kenyai faluban élő Kakuvi Muamba az 1873-es év "egy közelebbről nem ismert napján" született – jelentették szerdán a Daily Nation cím? lapra hivatkozva a hírügynökségek. A matuzsálem születési évét még jóval Kenya függetlenné válása előtt jegyezte fel az akkori brit gyarmati hatóság. A dátum valódisága mellett szól, hogy Muamba még élő legidősebb fia, az 1897-ben született Mutiszja ma 101 éves. Az öregasszony hét gyermeke közül az első 1894-ben jött a világra, és 1993-ban hunyt el 99 éves korában. Kakuvi Muambának összesen csaknem háromszáz gyermeke, unokája, dédunokája és ükunokája van, akiket azonban "már nem mind ismer név szerint". Nincsenek ugyan már fogai, de még mindig jó a látása, és sok mindenre emlékszik a távoli múltból. Rokonokra vagy barátokra támaszkodva még ma is gyakran tesz sétákat családjának farmján. 1997-ben 122 éves korában bekövetkezett haláláig a francia Jeanne Calment-t tartották a világ legidősebb emberének. A Guinness Rekordok Könyvében jelenleg a 116 éves amerikai Christian Mortensen szerepel matuzsálemként. Egy állítólag 127 éves brazíliai asszony és egy állítása szerint 136 esztendős libanoni férfi nem tudja okmányokkal bizonyítani magas életkorát. (MTI)

A nyakkendő horvát származása

A férfiak nemzetközileg elfogadott nyakkendőviselete horvátországi eredet? – állítja a HINA horvát hírügynökség. Eredete már nevéből is kiderült, amely horvátul kravata, franciául cravate, németül pedig Krawatte. A nyakkendő ma már több nyelven hozzáférhető horvát története szerint a XVI. századi horvát katonák festői kendőt viseltek a nyakukban. Amikor ezek a katonák a harmincéves háború során megérkeztek Franciaországba, a kendőt nyomban észrevették a párizsiak, és elkezdték hordani, mégpedig horvát módra, "á la croate" megkötve. Így lépett be a horvát nyakkendő először az európai városok divatjába, hogy azután meghódítsa a földrészt, majd az egész világot, s a kultúra, a jó ízlés és a személyiség jelképévé váljon. Mindezt annak kapcsán adta közre a horvát hírügynökség, hogy a nyakkendőket és sálakat gyártó Croata cég, amelynek tulajdonosa a Potomac vállalat, immár a világ minden táján kínálja boltjaiban különleges termékeit, kivéve egyelőre Afrikát, de már ott is folytat tárgyalásokat. A cég legújabb kollekciójának eszméje, hogy a viseletet az eddiginél szorosabban kösse eredetéhez, ezért a horvát kulturális örökség motívumaival díszíti, s egyes darabjain egyebek között az egykor Horvátországban használatos glagolita írás, egy bronzkori agyagfigura ábrázolása, továbbá a horvát kultúra és történelem más motívumai láthatók. (MTI)

A Faber-Castell ceruza száz éves diadalútja

Ki ne írt vagy rajzolt volna – akár csak iskolásként is – Faber-Castell ceruzával? De vajon gondolt-e arra bárki is, hogy a minőségi irón világsikere kerek száz esztendővel ezelőtt kezdődött, amikor Alexander zu Castell-Rüdenhausen gróf oltár elé vezette az éppen olyan szép, mint amilyen gazdag Ottíliát, egy jómódú vállalkozó leányát? Azóta a Nürnberg melletti Stein gyárából kikerülő fekete és színes irónok – Faber-Castell néven – elterjedtek a földkerekségen: évente 1,8 milliárd készül belőlük. A vállalat igazgatója, gróf Anton Wolfgang von Faber-Castell szerint egyenesen reneszánszát éli a ceruza – az idei év első felében 14 százalékkal növelte forgalmát a cég. Az egész egy barakkban kezdődött azon a helyen, ahol ma a gyár áll. Caspar Faber asztalos 1761-ben elhatározta, hogy önállóan ceruzákat fog készíteni. Egyik leszármazottja, a gazdasági és szociális érdemeiért később nemesi rangra emelt Lothar von Faber birodalmi tanácsos irányításával a XIX. században indult virágzásnak a vállalkozás. 1856-ban Faber Szibériában megvásárolt egy bányát, amely az akkori idők legjobb grafitját szolgáltatta. A "fekete aranyat" teherhordó állatokkal és hajókon szállították a 7000 kilométeres úton Nürnbergbe. Faber egyidejűleg felújította a gépparkot is. A ceruzagyártók közül elsőként rányomatta nevét a hatszöglet? irónokra, és mintapéldányait kínálva egész Európát beutazta. Napjainkban a vállalat 13 üzemében 5500 embert foglalkoztat, és 1997-ben bruttó 557 millió márkás forgalmat bonyolított le. Néhány éve a Faber-Castell kozmetikai cikkeket is gyárt a világ valamennyi kozmetikai cége számára. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!