hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyakkendő horvát származása

1998. 09. 26.
A férfiak nemzetközileg elfogadott nyakkendőviselete horvátországi eredet? – állítja a HINA horvát hírügynökség. Eredete már nevéből is kiderült, amely horvátul kravata, franciául cravate, németül pedig Krawatte. A nyakkendő ma már több nyelven hozzáférhető horvát története szerint a XVI. századi horvát katonák festői kendőt viseltek a nyakukban. Amikor ezek a katonák a harmincéves háború során megérkeztek Franciaországba, a kendőt nyomban észrevették a párizsiak, és elkezdték hordani, mégpedig horvát módra, "á la croate" megkötve. Így lépett be a horvát nyakkendő először az európai városok divatjába, hogy azután meghódítsa a földrészt, majd az egész világot, s a kultúra, a jó ízlés és a személyiség jelképévé váljon. Mindezt annak kapcsán adta közre a horvát hírügynökség, hogy a nyakkendőket és sálakat gyártó Croata cég, amelynek tulajdonosa a Potomac vállalat, immár a világ minden táján kínálja boltjaiban különleges termékeit, kivéve egyelőre Afrikát, de már ott is folytat tárgyalásokat. A cég legújabb kollekciójának eszméje, hogy a viseletet az eddiginél szorosabban kösse eredetéhez, ezért a horvát kulturális örökség motívumaival díszíti, s egyes darabjain egyebek között az egykor Horvátországban használatos glagolita írás, egy bronzkori agyagfigura ábrázolása, továbbá a horvát kultúra és történelem más motívumai láthatók. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!