hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ima csökkenti a vérnyomást

1998. 09. 26.
Istentiszteletre járni egészséges. David B. Larson, az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Kutatóintézet (National Institute for Healthcare Research) munkatársa 2391 hatvanöt éven felüli embert követett nyomon hat éven keresztül, hogy megvizsgálja, milyen összefüggés található a hitélet és a vérnyomás között. A javarészt protestáns észak-karolinai hívők vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy mintegy 40 százalékkal kisebb az esélyük a magas vérnyomásra azoknak, akik hetente egyszer istentiszteletre mennek, naponta olvassák a Bibliát, és imádkoznak. A legszembeszökőbb összefüggést a 65 és 74 év közötti fekete népesség körében találták. A felmérés szerint a közösségbe járás jóval hatékonyabb a rádión vagy televízión keresztül hallott igehirdetésnél. Azonos témakörben folytatott korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az Istennel való aktív közösség más területeken is jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Egy tíz évvel ezelőtti tanulmány szerint azoknak, akikért imádkoznak, kevesebb antibiotikumot kell szedniük és betegségeik kevésbé problématikusak. Az ima segít az időskori szellemi frissesség megőrzésében, és gátolja egyes – az életkorral összefüggő – betegségek kialakulását is. Bár az összefüggések pontos felvázolásához további felmérésekre van szükség, annyi bizonyos, hogy az aktív hitélet üdvösen hat szervezetünkre. "A hitnek két oldala van: személyes és szociális. Az utóbbiban is van valami lényeges, amit nem lehet megszerezni otthon, a pamlagon csücsülve." (Usa Today)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!