hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 10. 30. (III/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A golfbajnok tragédiája

Rejtélyes körülmények között lezuhant az ismert amerikai golfjátékos, Payne Stewart magángépe. Eddig tisztázatlan okok miatt a földi irányítás a felszállása után pár perccel elvesztette a kapcsolatot a Learjet típusú géppel, amely a fedélzetén levő öt eszméletlen utassal ezt követően még több száz kilométert repült, majd végül Dél-Dakota államban a földbe csapódott.

Növekszik Izrael elfogadottsága

Megélénkültek a diplomáciai erőfeszítések a Közel-Keleten. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy végéhez közeledik Bill Clinton mandátuma, aki egy átfogó békemegállapodással szeretné feledtetni elnöki pályafutásának árnyoldalait. Martin Indyk, az amerikai külügyminiszter közel-keleti ügyekben illetékes helyettese visszanyerte korábbi nagyköveti pozícióját Izraelben. Dennis Ross békekoordinátor is az országban tartózkodik, hogy előkészítse a jövő hétre esedékes oslói csúcstalálkozót Clinton, Barak és Arafat között.

Magyar kormányküldöttség Kanadában

Egy nehéz út eredményei Elhárult az a nagyjából egy évvel ezelőtt komolyan fenyegető veszély, hogy Kanada ismét bevezeti a vízumkényszert Magyarországgal szemben – mondta kanadai látogatása alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök. Miután a Magyarország által jelölt és Kanada által elfogadott tanúk vallomást tettek a bevándorlási hatóságok előtt a romák magyarországi helyzetéről, radikálisan csökkent a Kanadába érkező magyarországi romák száma, így a kérdés nem igényel diplomáciai kezelést – állapította meg a miniszterelnök és hozzátette: "Magyarországról egyetlen népcsoportnak sincs oka politikai menedékjogot kérve távozni".

Berlini tankcsapda

Egy évvel megválasztása után Gerhard Schröder kancellár hétről hétre mélyebbre zuhan a népszerűségi listákon. A felmérések szerint a szociáldemokrata Schröder elődje, Helmuth Kohl lényegesen szimpatikusabb a német polgároknak, mint a választási ígéretei beváltását halogató kancellár. A kormányfőt és csapatát immáron nem csupán az uniós pártok soraiból bírálják, hanem "belülről" is. A kisebbik koalíciós partnert, a zöldeket a nemzetközi emberi jogok értelmezése fordította szembe október végén a szociáldemokrata vezetővel. Schröder ugyanis áldását adta arra, hogy Törökország egy modern harckocsit kaphasson tesztelésre Németországtól.

Párizs díszvendégei

Néhány nap különbséggel két elnök látogatása is nagy vihart váltott ki Párizsban. Előbb Csiang Cö-min kínai államfő, majd Hatami iráni elnök ünnepélyes fogadtatását érték súlyos kritikák emberi jogi csoportok részéről. Jacques Chirac francia elnök első ízben fogadott külföldi látogatót 16. századi kastélyában. Az Európai Unió nemrégiben kritikával illette Pekinget éves jelentésében, a kínai államfő szerint viszont az emberi jogok mindig az adott ország belügyei közé tartoznak. A közös nevezőt a Kína és Franciaország közötti tárgyalásokon az amerikai dominancia nélküli, többpólusú világrend jelentette.

Erősödő gyűlöletkeltés Ausztriában

A bécsi zsidó hitközség elnöke, Ariel Muzikant szerint az utóbbi hetekben a bécsi zsidók tízszer annyi szidalmazó és fenyegető levelet kaptak, mint "normális" időkben. Az indulatok már a választások előtt elszabadultak: az utóbbi hat hétben nyolcvanötször támadtak meg Bécsben zsidókat – szidalmazták, lökdösték és leköpték őket. Muzikant hozzátette, hogy "sok-sok külföldi ellen is elkövettek ilyen támadásokat".

Terrorakció Örményországban

Megadták magukat a jereváni parlamentben gyilkoló, s túszokat ejtő terroristák, miután az örmény államfő egész éjjel tárgyalt a fegyveresekkel. Egyes feltételezések szerint a merényletet - amelyben életét vesztette Szárkiszján kormányfő is - azért követték el, mert fel akarták hívni a figyelmet az örmény Hegyi-Karabah megoldatlan problémájára.    Fotó: MTI

Belföld

Több vagy kevesebb

Igencsak felemás fogadtatásban van része a kormány önkormányzatokra vonatkozó jövő évi költségvetés-tervezetének. A tervezet szerint a személyi jövedelemadóknak – a korábbi tizenöt százalékkal szemben – csak öt százaléka maradna helyben, az adott helyhatóságnál. A belügyminiszter és a kormány védi álláspontját, míg ellenzéki politikusok és városatyák centralizált újraelosztási rendszer felelevenedésétől tartanak.

Össznépi hangulatkeltés

Míg Dávid Ibolya igazságügy-miniszter október 23-i beszédében burkoltan célzott az MSZP "utódpárti" mivoltára, Lányi Zsolt kisgazda képviselő kertelés nélkül kijelentette: a szocialista párt a Magyar Kommunista Párt jogutódja. Kövér László egy vasárnapi tévéműsorban "megkövette" az általa "hazaárulónak" titulált MSZP választóit, ugyanakkor kijelentette: parlamenti beszédében az 56-os áldozatok véleményét kívánta megjeleníteni. A szocialisták továbbra is Kövér lemondását sürgetik.

Tovább gyűrűző olajügyek

Horváth Béla, a Független Kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese lemondásra szólította fel Györgyi Kálmán legfőbb ügyészt, valamint Arnold Mihályt, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) vezetőjét. A kisgazda politikus szerint mindkettőjüknek azért kell távoznia pozíciójából, hogy a kirobbant olajügyekben lemondásukkal lehetővé váljon egy megkérdőjelezhetetlen vizsgálat lebonyolítása. Horváth szerint a legfőbb ügyész, valamint a VPOP vezetője a rendszerváltás óta vezető beosztást tölt be, így nevük óhatatlanul összefonódhat az olajügyekkel, melyek a korábbi kormányzati ciklusokban uralták le a magyar közéletet.

Az idén is kiosztották az Uborka-díjakat

A népszerű tévéműsor idei kiválasztottjai Torgyánné Cseh Mária kisgazda politikusasszony és Kovács László, az MSZP elnöke. Vidám percek    Fotó: V. Sz.

A legenda véget ér

Ambrus Attila a közvélemény egy részének szemében már szinte legendás alakká nőtt, a bűnöző rendőrségi berkeken kívül sem mindenki előtt népszerű. Egy lapunknak nyilatkozó igazságügyi szakértő szerint a Whiskys egyszerűen egy nyilvánosságra éhes pszihopata, akiből a média csinált sztárt. Mások még mindig állítják: a rendőröknek egy zsenivel akadt dolga, akit csak a véletlen segítségével tudtak sokadszorra elkapni.

Egyházak egymásról

Más-Kép címmel rendezte meg az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) Filozófiai Intézete és az Evangélikus Hittudományi Egyetem a héten kétnapos konferenciáját. Az előadások alaptémája a felekezetközi viszonyok, illetve az egyes felekezetek egymásról alkotott képe volt; mindemellett nagy hangsúlyt kapott az ökumenizmus és a kisegyházak társadalmi helyzetének kérdése is.

Visszavonják az átkokat

Paskai László római katolikus bíboros és Harmati Béla evangélikus püspök-elnök az egyházak közötti párbeszéd, a teológiai dialógus kiemelkedő lépéseként értékelte a Vatikán és a Lutheránus Világszövetség közös nyilatkozatának október 31-i aláírását. A németországi Augsburg egyik katolikus templomában aláírandó dokumentum a megigazulás teológiai kérdésében vonja majd vissza a két egyház közötti, a XVI. századra visszanyúló kölcsönös kiátkozásokat. A közös sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a négyéves előkésztő munkát igénylő nyilatkozatot vatikáni részről a Keresztény Egységet Előkészítő Pápai Tanács elnöke és titkára, evangélikus részről pedig a Lutheránus Világszövetség elnöke és főtitkára írja majd alá. Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megítélése szerint az ökumenikus törekvések komolyságát mutatja, hogy az aláírás helyszíne az az Augsburg, ahol az evangélikusok 1530-ban a császár elé terjesztették az ágostai hitvallást. Harmati Béla ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a több száz évre viszszanyúló teológiai ellentéteket nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni, így az aláírás után még sok nyelvi-kommunikációs és teológiai kérdés vár további megbeszélésekre. Mint elmondta: az amerikai evangélikus egyház 1993-ban javasolta, hogy "fejezzék be a könyvgyártást és legyen végre egy olyan happening, amely eredményt tud felmutatni. Ez történik most Augsburgban". A püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamatnak, mindkét egyház oldaláról akadnak ellenzői, ezért akár tüntetéseket is elképzelhetőnek tart az aláírás idején és helyszínén. Noha Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke üdvözölte a nyilatkozatot, egyházának belső lapja A Reformáció elárulása? címmel számol be az eseményről. Mivel a trentói zsinaton, a XVI. században kimondott átkok nem differenciáltak a protestáns felekezetek között, az augsburgi nyilatkozatban pedig az evangélikus egyházon kívül más protestáns egyházról nem esik szó.

Hit és értékek

Az apokalipszis történelemformáló hatása

A kultúránkat közel kétezer éve meghatározó könyv, a Biblia a világ teremtésétől annak végéig fogja össze az emberi történelmet – állítja a Newsweek cím? amerikai magazin a héten megjelent terjedelmes összeállításában. A nyugati kultúra mindig is kutatta, mikor jött létre a világ, ám ennél is izgalmasabb kérdést jelent számára, mikor fog véget érni a jelenleg ismert civilizáció. Az apokaliptikus elképzelések jelentős mértékben befolyásolták a nyugati világ történelmét, hatással voltak Kolumbuszra éppúgy, mint Cromwellre vagy a korai marxistákra. A zsidóknak a Szentföldre való visszatéréséről, az ezeréves királyságról vagy az armageddoni csatáról szóló próféciák számos háború számára jelentettek ürügyet. A kétezer éve nem szűnő és az ezredforduló kapcsán új elemekkel bővülő apokaliptikus várakozásokat az amerikai hetilap november 1-jei tengerentúli kiadása mutatja be.

Tilos a messiásvárás az Olajfák-hegyén

Ahogy közeledik a jubileumi év, úgy nő az aggodalom szerte a világon, de különösen az apokaliptikus várakozások gyújtózsinórjának tekintett Izraelben egyes szélsőségesnek vélt csoportokkal szemben. Idén már három csoporttal szemben is eljárást indított az izraeli rendőrség speciális antimillenarista alakulata. Hétfőn 21 külföldi keresztényt vettek őrizetbe, akik az elmúlt években Krisztus második eljövetelére várva az Olajfák-hegyén telepedtek meg. A letartóztatás indoklása szerint az őrizetbe vettek azzal gyanúsíthatók, hogy a közrend megzavarására készülnek. Az eljárás lefolytatása után az ezredvégvárókat minden bizonynyal kiutasítják az országból. A közelmúltban egy huszonhat fős, ír és román zarándokokból álló csoportot utasítottak ki Izraelből, akik megpróbáltak vízum nélkül bejutni Haifára (Hetek, 1999. október 16.). A csoportra az izraeli titkosszolgálat akkor figyelt fel, amikor négy kocsival és 300 ezer dollárral próbáltak Haifára jutni annak ellenére, hogy korábban már két alkalommal megtagadták tőlük a beutazást. A zarándokcsoport szóvivője, Helena OLeary elmondta: megérti a rendőrség aggodalmát, de ők csak jámbor katolikus zarándokok, akik elleneznek mindenféle erőszakot. Ez év januárjában a denveri Aggódó Keresztények csoportját utasították ki Izraelből, akiknek vezetője, Monte Kim Miller azt jövendölte, hogy 1999 decemberében Jeruzsálem utcáin meggyilkolják őt, és ezzel kezdődnek el az Apokalipszis eseményei.

Mit keresitek a holtak között az élőt

II. János Pál pápa a 2000. évi jubileumi szentév alkalmából különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy a katolikus hívek zarándokútjukon a római ókeresztény katakombákat is felkeressék. Az egyháztörténelemben először most nyílik arra lehetőség – hangsúlyozza az egyházfő –, hogy a XVI. században felfedezett és az elmúlt években megnyitott öt római föld alatti temetőt (Szt. Callixtus, Szt. Sebestyén, Szt. Domitilla, Szt. Priscilla és Szt. Ágnes katakombáját) tömegek látogassák meg, ha akarják. A miért?-re a Vatikán internetes honlapján a következő válaszokat kapjuk: "Mert a katakombák az első keresztény nemzedék életének és hitének történelmi bizonyságai; annak bizonyítékai, hogy az egyház eredendően a mártírok egyháza volt; a katakombák a hit, remény és szeretet örök iskolái; az imádkozás, a szellemi meditáció, a liturgia és a szentségi élet központjai; a hitben egyesült testvérek és nővérek szolidaritásának és kollektív kegyességének kifejeződései; a megtérés és bűnbocsánat legfőbb helyei a zarándokok számára; az ökumenikus találkozók kedvelt színhelyei, mivel az ökumenizmus legmeggyőzőbb formája talán a szentek és mártírok ökumenizmusa". A nyomasztóan komor alagutak lejáratainál máris százak állnak sorba, hogy borsos belépti díj fejében megtekinthessék a mártírok sírját, "azt a magot, amelyből az egyház kisarjadt". Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy a katakomba-kereszténység és az abból kisarjadó szent- és ereklyekultusz milyen szerepet játszott a kereszténység bibliai alapértékeinek eltorzulásában.

HÁTTÉR

Nem szabadságharcosok, banditák ellen harcolunk

"Csecsenföld a kábítószer-kereskedelem, a fegyvercsempészet, a törvénytelen jövedelmek pénzmosásának központja lett" – állítja Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök lapunknak adott nyilatkozatában. A kormányfő nem készül kompromiszszumra: "Velünk szemben nem szabadságharcosok, hanem banditák állnak. Megsemmisítésükig semmilyen politikai rendezésről nem lehet szó. Egy civilizált állam nem ül le tárgyalni bűnözőkkel" – szögezte le Putyin, aki szerint a dagesztáni események után világossá vált, hogy vannak olyan nemzetközi központok, amelyek a vallási szélsőségeseket a teljesen földi, politikai, társadalmi-gazdasági céljaik szolgálatába állították. A miniszterelnök úgy véli, hogy ezek a központok jelentős pénzügyi tartalékokkal rendelkeznek, jól szervezettek, s valamennyi muzulmán népesség? ország érdekszférájukba tartozik. Exkluzív interjúnk a Novosztyi hírügynökség közreműködésével készült.

A legfőbb ügyész védelmében

Györgyi Kálmán legfőbb ügyészt "olajügybe keverték". Az akcióban részt vett egy hat évvel ezelőtt nyugdíjazott főügyész, Szabó Lukács volt MIÉP-es, jelenleg független képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök és végül Horváth Béla, a Független Kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese, aki október 28-án lemondásra szólította fel a legfőbb ügyészt. Az ízig vérig büntetőjogász, 60 esztendős főügyész, aki tíz évvel ezelőtt az ELTE Jogi Kar dékáni székét cserélte fel a legfőbb ügyészi pozícióval, magyarázkodásra kényszerül. Olyan hangulat teremtődött, amelyben a jogásznemzedékek számára példát mutató, rendkívül magas szint? szakmai tudásáról és korrektségéről híres jogásznak kellene bebizonyítania, hogy nem felelős az olajügyekért.

Elkelt a Forma 1-es cirkusz

Váratlanul érte a közvéleményt Bernie Ecclestone minapi bejelentése, miszerint kész megválni a Forma–1-től, az autósport ékkövének számító Formula One Administration (FOA) vállalkozás üzleti részének felétől. A hírre számos, az autóversenysport közelében legyeskedő cég rámozdult, de végül is a Deutsche Banké lett a nagynev? cég fele. A FOA jelenlegi becsült értéke 2,6 milliárd dollár, ami eddig kizárólag Ecclestone tulajdona volt. Ez a tőkefelhalmozás nem kis teljesítmény a jelenleg hatvanhét éves brit üzletember részéről, aki a pályafutását hajdanán használt autókereskedéssel kezdte.

100 millió dolláros beruházás 400 új munkahely

Az amerikai autóipar egyik meghatározó cége, a General Motors-ról nemrég levált Delphi Thermal Systems a héten megkezdte új balassagyarmati gyárának építését. A gépjárm?-légkondicionáló kompresszorokat gyártó cég kisebbségi tulajdonosa a japán Calsonic Corporation. A több mint 100 millió dolláros legújabb amerikai beruházás jelentősége nemcsak abban áll, hogy közvetlenül 400 új munkahellyel járul hozzá az elmaradott keleti megye gazdasági fejlődéséhez, hanem abban is, hogy termeléséhez magyar beszállítóktól kíván beszerezni minél több részalkatrészt.

Magyarország kevésbé korrupt

Javult Magyarország megítélése a korrupció tekintetében. A héten nyilvánosságra hozott Transparency International jelentés szerint a legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország, Svédország és Új-Zéland. A 99 vizsgált ország közül Kamerun bizonyult a legkorruptabbnak, de a lista végén szerepelnek a volt szovjet tagköztársaságok is. Magyarország tavaly óta javított megítélésén, de még így is csak a 31. helyre tudta felküzdeni magát. Idén első ízben azt is vizsgálták, mennyire gyakorlat a vezető exportőr országok vállalatai között, hogy a megrendelésekért cserébe kenőpénzt adnak.

Orosz igen a költségvetésre

Az orosz alsóház kedden harmadik nekifutásra, első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét, miután a kormány további 20 milliárd rubelt (800 millió dollár) talált az agrárszektor és a beruházások finanszírozására. A duma szeptember óta halogatta a szavazást, a baloldali politikusoktól tartva. Most a kabinet elsősorban az energiahordozók exportadója és egyes importvámok növelésének ígéretével, továbbá az adóbevételek fokozásának tervével meggyőzte a kommunistákat és szövetségeseiket, hogy legalább kezdjék el a jóváhagyási folyamatot. Az orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin a GDP növekedése mellett fokozott katonai kiadásokkal számol. A büdzsé 797,2 milliárd rubel bevételt és 855,1 milliárd rubel kiadást tervez, a deficit 57,9 milliárdot, a GDP 1,08 százalékát tenné ki. Az infláció a várakozások szerint 18-20 százalékos lenne. Oroszország külföldi kormányoknak járó adóssága idén 9 százalékkal nő a tavalyihoz képest. A teljes orosz küladósság jövőre megközelíti a 160 milliárd dollárt, a kereskedelmi banki kötelezettségekkel együtt. (MTI)

Mennyi az annyi

A magyarok az átlagnál jóval lojálisabbak az állammal szemben. No persze nem önkéntes áldozatként. Az, hogy adórendszerünk messze földön a legdrasztikusabban hat a zseb mélyére, köztudott. Kevesen gondolnak bele, hogy amíg a magyar átlagfizetés nyolcad-, tizedrésze csupán a nyugat-európaiaknak, az állami adóelvonás nálunk lényegesen magasabb az ottaninál. Ma egy dolgozó a fizetésének gyakorlatilag az egyharmadával rendelkezik szabadon, kétharmada különböző adók formájában visszavándorol az állam kasszájába.

Sikeresen zárult az OTP-jegyzés

A Dow Jones a hét nagy részét a 10300-10400 pontos sávban töltötte, a piacon a bizonytalanság volt a legjellemzőbb, a vegyesen alakuló cégeredmények és a hol jobban, hol kevésbé előtérbe kerülő kamatemelési várakozások mozgatták a piacot. Lapzártánkkor azonban innen kitörve jelentős emelkedésnek indultak az indexek a délután napvilágot látott igen kedvező GDP-növekedésnek köszönhetően. A 30 éves államkötvények hozama valamelyest csökkent, bár kedden kétéves csúcsot döntve hajszál híján elérte a 6,4 százalékot. A nyugat-európai részvénypiacok követve az amerikai trendet 2,5-3,5 százalékos emelkedést könyvelhettek el, s a hazai index is 2,61 százalékos emelkedést produkált. A pénteki nap sztárja a Mátáv volt, napvilágot látott ugyanis az a hír, miszerint a Deutsche Telekom, a cég egyik tulajdonosa megvette a két mobilszolgáltató kisebbségi – 49 százalékos – részesedését, melyre a Mátávnak igen kedvező áron vételi opciót biztosít. Ez a mobilszolgáltatók jelentős növekedési potenciálja miatt jelentősen növelheti a távközlési óriás értékét, a papír ára 7,2 százalékos emelkedéssel honorálta ezt. A Mol a héten jelentette be hároméves üzleti stratégiáját. Bár a stratégia hosszú távon jónak ígérkezik, azonban nyitott kérdés maradt az INA-akvizíció, a további részesedés vásárlása a TVK-ban, valamint a gázárképlet megváltozásának időpontja. A befektetők így továbbra sem fordultak a cég részvényei felé, amely így 1,25 százalékkal olcsóbb lett. Sikeresen zárult az OTP jegyzése, a papírok jelentős túljegyzés mellett 9900 Ft-os áron keltek el. A kisbefektetők a részükre felkínált pakettet hatszorosan jegyezték túl, az ÁPV Rt. az eredeti 60 ezer darab mellé további 90 ezer darab részvényt biztosít részükre. A viszonylag alacsony kielégítési hányadnak is köszönhetően a papír – jelentős külföldi érdeklődés mellett – közel 5 százalékot emelkedett egy hét alatt.

Megszorító a költségvetés

A pénzügyi tárca fontosnak tartja az inflációval kapcsolatos várakozások kellő súlyú kommunikálását. Megfelelő határozottsággal kell ugyanis hangsúlyozni a kormány inflációs elképzeléseit annak érdekében, hogy le lehessen hűteni a várakozásokat – nyilatkozta lapunknak Adamecz Péter pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár arra a felmérésre reagálva, amely szerint – szemben a hivatalos 6-7 százalékkal – a vállalkozók 8-10 százalékos pénzromlással számolnak jövőre. Többéves tapasztalat, hogy a közvélemény és az elemzők pesszimisták, és magasabb inflációt várnak – tette hozzá.

KÁVÉSZÜNET

Adalékanyagok vagy koporsószögek

Sokat beszélnek manapság az adalékanyagok mérgező hatásáról. A többnyire sejtelmes, konkrét kutatási eredményekkel nem alátámasztott állításokból a tájékozatlanabb fogyasztó számára mindössze annyi derül ki: nem tudja, mit eszik, illetve mit ne egyen meg. A többség számára ismeretlen nev? vagy csak számmal jelölt összetevőkről, az úgynevezett E-számokról már írtunk lapunk hasábjain. (Hetek II. évf. 10. szám, 16. old.) Az már biztonsággal megállapítható: a többség számára ismeretlen jelölések nem jelentik az adalék káros vagy rákkeltő voltát. A következőkben kétrészes cikk foglalkozik az adalékanyagok főbb csoportjaival a célból, hogy a felesleges aggályokat és félelmeket eloszlassa. Az első írás a színezékekről, valamint az íz- és illatmódosítókról szól.

A kevesebb több

November 7-ig tekinthető meg az olasz ipari formatervezés múltját és jelenét bemutató kiállítás, amely a gyerekek számára éppúgy tartogat érdekes látnivalókat, mint a vizuális kultúra iránt érdeklődő felnőtteknek. A hatalmas kéz ujjait formázó bőrfotel éppúgy a humor képviselője, mint az óriási konzervdoboztest? porszívó, vagy a barométerre emlékeztető, hordozható rádiókészülék. Kicsit fanyarabb, kevesebbek számára érthető iróniát képvisel Philippe Starck 1985-ben tervezett, elölről kárpitos bútor illúzióját keltő m?anyag fotelje, vagy az a Riccardo Dallisi - tervezte "Napoletana" kávéfőző, amely formailag hagyományos kávékiöntőre emlékeztet; tetejére azonban, mintha egy lekicsinyített kerti öntözőkannát szereltek volna fejjel lefelé.

Nemdohányzók elsőbbségben

November 1-én lép életbe a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának szabályairól szóló törvény, amelynek érdekessége, hogy ilyen szint? korlátozásra hazánkban még nem volt példa. Időszerűségét mindenekelőtt alátámasztja az a tény, hogy Magyarországon hozzávetőleg a lakosság 35 százaléka dohányzik, ez az arány növekszik, s egyre többen vannak, akik az első cigarettára kisiskolás korukban gyújtanak rá. Hazánkban járva a külföldi turisták egyik elsődleges benyomása, hogy a magyarok szájából állandóan lóg a cigaretta – korra, nemre, foglalkozásra és helyszínre való tekintet nélkül.

Kovács István Hamed ellen

A dpa német hírügynökség szerint Kovács István lehet Naseem Hamed következő ellenfele. A pehelysúlyú brit ökölvívó a Boksz Világtanács (WBC) tizenkét menetes címmérkőzésén egyhangú pontozással nyert a mexikói Cesar Soto ellen, és legközelebb a Boksz Világszövetség (WBO) világbajnoki címét kell megvédenie.

Hitchcock-finálé Suzukában

A vasárnapi suzukai Forma–1-es Japán Nagydíjon dől el, hogy 20 év után újra Ferrari-pilóta, az ír Eddie Irvine nyeri-e a világbajnokságot, vagy ismételten a finn Mika Häkkinen győz a McLarentől. Irvine az utolsó futam előtt 70 ponttal áll az élen, 4 ponttal megelőzve a finn címvédőt. A német Michael Schumacher mindenképpen nyerni akar a vasárnapi suzukai Japán Nagydíjon, hiszen ezzel (is) világbajnoki címhez segítené csapattársát, Eddie Irvine-t.

Meghaltam az interneten

A Kiss Ferenc-Büki Ernő páros nyerte az idei ralibajnokságot, a Subaru Impreza WRC-vel. Ezzel megvédték bajnoki címüket az ifj.Tóth János és Tóth Imre párossal szemben. A győztes páros pilótája, Kiss Ferenc szerint ez az év sokkal nehezebb volt mint a tavalyi.

Továbbjutott a Manchester United

Tizenegy csapat, köztük a címvédő angol Manchester United, már bejutott a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában. A B-, D-, E-, és G-csoportban már csak az UEFA-kupa szereplést jelentő 3. hely sorsa kérdéses, az A-, C- és F-csoportban viszont még egy nyolcaddöntős hely kiadó.

Olimpia Gázában és Izraelben

Elképzelhető, hogy az izraeli Tel– Aviv és Gáza közös pályázatot nyújt be a 2008-as nyári olimpiai játékok rendezési jogának elnyeréséért. A Yediot Ahronot cím? helyi lap szerint az ötlet egy, a kormány munkáját segítő tanácsadó irodától származik. A Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök 1996-os kampányában is jelentős szerepet játszó Arad fivérek, valamint húguk, az 1992-es barcelonai olimpián cselgáncsban ezüstérmes Yael Arad készítette azt a tervet, amelyről hamarosan a kormány is véleményt formál. Az elképzelés szerint a pályázat "A béke olimpiája, Tel–Aviv–Gáza, 2008" címet viselné, a játékokat a zsidó és a palesztin közösség együtt rendezné. Az ötletről már korábban nyilatkozott Simon Peresz regionális fejlesztési miniszter: ő lelkesen támogatná a pályázatot. Jóval visszafogottabban foglalt állást Alex Guiladi, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke, aki úgy véli, hogy 2008 kissé korai lenne, mivel a szóban forgó városok még alapfokú sportinfrastruktúrával sem rendelkeznek. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!