hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 06. 11. (VIII/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Funar után szabadon

A román pártok és politikusok az unió közeledtével egyre tisztábban látják, hogy a helyi politizálás mekkora lehetőségeket rejt magában.  A múlt vasárnapi választások előtt már óriási pénzeket fordítottak a kampányra, remélve azt, hogy bőven megtérül a befektetés. Az európai uniós előcsatlakozási alapok 3-4 milliárd euró lehívható pénzt ígérnek a román településeknek. 

Lendületben Bush

A nyolc legfejlettebb ipari ország vezetői a hagyományoknak megfelelően ez évben is összegyűltek a világ legégetőbb problémáinak megvitatására. A legszegényebb országok támogatásának ügyét azonban immár második éve háttérbe szorította Irak és a szélesebb értelemben vett közel-keleti térség kérdése. Számos szakértő szerint a napirendi pontokból érződött, hogy a lapzártánk után befejeződött csúcstalálkozóra az amerikai elnökválasztás előtt fél évvel kerül sor, hiszen Washington azokra a témákra igyekezett helyezni a hangsúlyt, amelyek azt sugallták, hogy az Egyesült Államok nagyon is békülékeny hangulatban van. Az elemzők szerint George W. Bush ezzel próbálta demonstrálni, hogy vetélytársa, John Kerry állításaival szemben igenis képes együttműködni közeli és távoli szövetségeseivel.

Szélsőségesek a pálya szélén

Osztrák közvélemény-kutatók mindössze kilenc százalékot jósolnak az FPÖ-nek a közelgő EP-választásokon, ami azt jelenti, hogy a Szabadságpártnak csak egy képviselője lenne Brüsszelben. A hírre Jörg Haider pánikba esett, és "fészkébe piszkítónak" nevezte az osztrák szociáldemokrata EP-frakció vezetőjét, Hannes Swobodát. Haiderék előkotortak egy levelet, amelyet Swoboda több mint négy éve intézett az EP tagjaihoz, leszögezve, hogy "az FPÖ-vel egy rasszista és idegengyűlölő érvekkel kampányoló párt jutott hatalomra". Swoboda ugyanakkor arra kérte az EP tagjait, hogy ne lazítsák kapcsolataikat Ausztriával és az osztrákokkal.

Beszélő viszony

Számos államfő és több ezer veterán gyülekezett össze Franciaországban a normandiai partoknál, hogy megemlékezzen a nácik által lerohant Európa felszabadítására indított támadás hatvanadik évfordulójáról. A második világháború menetét – és az egész huszadik századot is – megváltoztató normandiai hadjáratban mintegy 250 ezer ember vesztette életét. A D-napi ünnepségek, valamint Ronald Reagan egykori amerikai elnök halálhíre alkalmat adtak arra is, hogy eltűnődjünk: hol tart ma a nyugati államok katonai szövetsége? 

A kétarcú királyság

Az elmúlt napokban Szaúd-Arábia több alkalommal is a világ érdeklődésének középpontjába került. Az országban elkövetett robbantások, a külföldieket ért terrortámadások az uralkodó királyi ház pozícióinak gyengülését, valamint az általa évtizedek óta gyakorolt kettős politikai-ideológiai játszma kudarcát mutatják. Úgy tűnik, az évek óta másokra irányított vallási-ideológiai fegyver kezd lassanként visszafelé is elsülni, s ezt ma már az olaj eladásából származó dollármilliárdok sem tudják kellőképpen kompenzálni. Bin Laden szülőföldje, a legszentebb iszlám szent helyek, valamint a hatalmas olajmezők hazája komoly problémák elé néz – állítja a Der Spiegel cím? német hetilap összeállítása.

Belföld

Erőpróba előtt

Finiséhez érkezett az EP- választási láz. A pártok már a célegyenesbe fordultak, és a kampány "hangneme" visszatért a 2002-ben megismert agresszivitáshoz. Az "erőnyerők" közül a szocialisták fő üzenete, hogy "ne engedjük vissza a Fidesz elnökét a hatalomba, mert onnan folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta!" Érdekes, hogy az EP-választás ilyen leegyszerűsítéséhez maga a volt miniszterelnök is hozzájárult azzal, hogy a kampányukban a vezető szerepet átvette Schmitt Páltól. Újra ő "testesíti meg" a Fideszt.

Ítéletidő Budapesten

A múlt héten az ország több részén – Békéscsabán, Egerben, Nagykállón és Budapesten – pusztított ítéletidő. A főváros X. kerületének egy kis részén – a Kada, a Gitár, a Sörgyár és a Harmat utca által határolt négyzetben – pedig valóságos tornádó tombolt. "Rövid, síri csend után mintha hirtelen elszabadult volna a pokol" – fogalmazott egy szemtanú.

A hazugság dimenziói

Még a sokat próbált, amúgy hangoskodó parlamenti képviselők is azon morfondíroztak hétfőn, hogy volt-e már ilyen mélyponton az Országgyűlés politikai vitáinak "színvonala". A két nagypárt vezetője élő adásban hazugozta le a másikat. A kampány amúgy a 2002-es "hagyományok" mentén halad.

Az adat és a védelme

Nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a központi ügyészség nyomozóhivatala annak kapcsán, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalaitól több vadászati társaság vadászati naplóját és egyéb dokumentumait bekérte. Az adatvédelmi ombudsman szerint az államtitkár törvényt sértett, illetve sérült a személyes adatok védelmének joga is. 

Hit és értékek

Ég és föld a két jelölt mögött

A George Barna kutatócsoportja által készített felmérés szerint a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetelét az emberek hitbéli álláspontja nagyobb mértékben befolyásolhatja majd, mint a politikai pártokhoz vagy a demográfiai csoportokhoz való tartozásuk. A felmérés szerint az elkövetkező öt hónap során dől majd el az is, hogy a még bizonytalan szavazók táborát vajon melyik fél tudja majd a maga oldalára állítani.

HÁTTÉR

Aki legyőzte a Gonosz Birodalmát

Most, hogy az Egyesült Államok negyvenedik elnöke, Ronald Wilson Reagan halott, nem hallani azokat a jelzőket, amelyekkel a volt elnököt saját hazájában is, külföldön pedig még inkább jellemezték. E vélemények szerint Ronald Reagan nem volt különösebben tehetséges, egyesek butának is nevezték, ami pedig távol áll a valóságtól. Ronald Reagan elnöknek született, ha úgy tetszik, született elnök volt: ifjúkorában a főiskolai diákönkormányzat, a negyvenes-ötvenes években a Filmszínészek Szakszervezetének elnöke, a hatvanas-hetvenes években Kalifornia állam, 1980-tól nyolc éven keresztül pedig az Egyesült Államok első embere volt.

Utolsó helyen kullogó magyar fizetések

Az európai uniós képviselőválasztás hajrájában érdekessé válhat, mennyi fizetésre számíthatnak a "befutó" képviselők. Az EU alapszabálya szerint az uniós honatyák a nemzeti parlamenti képviselők alapfizetésével egyenlő összeget kapnak, erre rakódhatnak a bizottsági tagsággal járó pluszjövedelmek, illetve a különböző jogcímeken járó, nagyvonalúnak mondható költségtérítések. Bár a számítások szerint egy uniós képviselő jóval többet keres majd hazai kollegájánál – nem is beszélve az átlagfizetésről –, nemzetközi összehasonlításban azonban messze az utolsó helyen kullog egy magyar képviselő fizetése. 

Patikacsődök, eltussolások

Az érzelmi megnyilvánulásoktól sem mentes választási kampány szinte "bedarálta" az amúgy is érzékeny gyógyszerárügyet. Az alkotmányellenesnek bizonyult árbefagyasztás továbbélése újabb hullámokat kavart a héten, amikor a kormány – a csorbát kiküszöbölendő – törvénymódosítást kísérelt meg. Az ellenzéki padsorok áremelést kiáltanak, a kormány pedig – éppen ellenkezőleg – árak csökkentését hangoztatja. A gyógyszerészek között eközben egyre jobban eluralkodik az elkeseredés, mára több tucat patika a csőd szélére jutott. 

Számítógépet mindenkinek

A nagy népszerűségnek örvendő Sulinet Expressz programban július elsejétől jelentős változások várhatók. A jogosultak köre kibővül, a termékek vételárából pedig önrészt kell vállalni, megszűnik a több-éves konstrukció keretén belül történő vásárlás lehetősége is. Szűkül az adókedvezmény igénybevételének lehetősége is, hiszen ez megszabott jövedelem-plafonhoz lett kötve. 

Olajterror Allah szolgálatában

Az iszlám terrorizmus minden fronton harcot indított a "Nagy Sátán", értsd az Izrael-barát USA, sőt az egész nyugati világ ellen. A gazdaság sem kivétel ez alól, jelenleg éppen az olajár felsrófolásával kívánják gazdasági válságba taszítani a fejlett országokat, mindeddig azonban kevés sikerrel. Abdulaziz al-Mukrin a szaúd-arábiai al-Kaida-sejt vezetője egy internetoldalon így nyilatkozott: "Kobari túszejtésünk egy újabb siker volt, amit Allah adott nekünk, amely a szaúdi vezetést mély válságba sodorta." Az al-Kaida-vezető azért hálás Allahnak, mert a 22 halálos áldozatot követelő akció az olajár hirtelen emelkedéséhez vezetett, és átmeneti zavart okozott a nemzetközi tőzsdéken.

Felvásárlási játszmák

Hetek óta téma nehezen emésztik meg pénzügyi körök a Budapesti Értéktőzsde és az Árutőzsde, valamint az elszámolóház, a Keler Rt. részesedések tulajdonoscseréjét. A kívülálló egyszer? halandó számára is nehezen követhető a tőzsdei részesedések kézről kézre adása.

Indul az uborkaszezon?

Emelkedéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdeindexei. Az OPEC múlt heti ülésén a napi kétmillió hordós kitermelés emelésről döntött, az olajár ennek hatására valamelyest csökkent, nyugtatólag hatva a tőkepiacokra. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének, Alan Greenspannek a beszéde alapján a kamatemelést a közeljövőre valószínűsítik, ám ezt a piacok már nagyrészt beárazták. 

Tájkép csata közben

Izraelben a helyzet változatlan… Vagyis – mint mindig – minden változik. Ami állandó, az csak a szüntelen palesztin terror és az ellene folytatott megállás nélküli harc. A zsidó államot ma is – immár majdnem négy éve – az állandósult fegyverropogás, a pokolgépek robbanása, az értelmetlenül kioltott emberéletek jellemzik. Izrael hatmilliós lakossága ma is a honfoglalás és a honvédelem korát éli. Mindezek következtében a gazdasági helyzet katasztrofális. A knesszetben változatlanul pusztítják egymást a politikai pártok, az emberek idegei pedig pattanásig feszültek. 

Évi egymillió gyermek a szexipar igénye

"Szabadság", "egzotikum", "élvezet", ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel hirdeti magát manapság egy olyan iparág, mely valójában emberek millióinak nyomorúságából tartja fenn magát mélységesen romlott, gonosz, aberrált eszközökkel. A szexipar jelenlegi burjánzása húsz-harminc évvel ezelőtt még ismeretlen volt, fellendülésében gazdasági, politikai és társadalmi tényezők is nagy szerepet játszottak. Nyomorgó nők és gyermekek lesznek évente áldozatává ennek a diabolikus piacnak, ahol olyan mérték? hasznot hoznak futtatóiknak, amelyről azok soha még csak nem is álmodtak. Azt pedig már végképp kevesen tudják, milyen nagy helyet foglal el a szexipar egyes országok gazdaságában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!