hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Funar után szabadon
Polgármestereket választottak Romániában:

2004. 06. 14.
A román pártok és politikusok az unió közeledtével egyre tisztábban látják, hogy a helyi politizálás mekkora lehetőségeket rejt magában.  A múlt vasárnapi választások előtt már óriási pénzeket fordítottak a kampányra, remélve azt, hogy bőven megtérül a befektetés. Az európai uniós előcsatlakozási alapok 3-4 milliárd euró lehívható pénzt ígérnek a román településeknek. 



A kampányplakátok is kétnyelvűek. Jól elférnek egymás mellett Fotó: H. S.

A vasárnapi választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 152 polgármesteri tisztséget szerzett, de jelöltjei több erdélyi településen alulmaradtak. Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen nem az RMDSZ jelöltje lett 

a polgármester. Kolozsvárott viszont a magyar szavazók megbuktatták a város elhíresült első emberét, a nemzetközileg is hírhedt Gheorghe Funart. A kolozsvári polgármester leváltását az RMDSZ elnöke, Markó Béla igazi sikerként értékelte, és hangsúlyozta, hogy a magyarság szavazatai ütötték ki városvezetői székéből Funart.

Péntek este egyébként az amúgy sem csendes kolozsvári belváros szinte dübörgött a kampányfelvonulásoktól. "Kolozsvár – ha szabad így fogalmaznom – Erdély szimbóluma. Ha Kötél Gyurkát (Gheorghe Funar magyarított neve) sikerül eltávolítani, akkor már győztünk" – kommentálta az eseményeket egy fiatal egyetemista a főtér közeli internetkávézóban. Az asztaltársaság kissé kialvatlan, előző este ugyanis az egész város részt vett a kampányzáró bulikon. "Biztosan bukik Funar, mert már a szélsőséges Nagy Románia Pártnak is vállalhatatlan, amit csinál. Nézz csak szét, még a kukák is kék-sárga-piros román nemzeti színbe vannak öltöztetve" – tette hozzá egy fiatal srác a társaságból, mire egy idősebb polgár kiegészítette: – Funar bukik, mert már az egyik ortodox pópa is bizalmasan megsúgta: az ortodox hívek nem fognak rá szavazni. Hogy miért? Hát csak azért, mert most már nem Funar adja a pénzt, hanem a Szociáldemokrata Párt (a jelenlegi kormányerő) hozta ide Ioan Rus jelenlegi belügyminisztert, a biztos befutót polgármesternek."

Székelyudvarhelyen kétezer ember skandálta a városi sportcsarnokban: "Magyarok, magyarok, magyarok!" Szólt a biztatás annak a focimérkőzésnek, amelyet a székely és magyar teremválogatott vívott este hét órától a csarnokban, de szólt Udvarhely polgármesterjelöltjeinek is, akik történetesen mindhárman magyar nemzetiségűek. 

A választások tétje Székelyudvarhelyen az volt, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség tud-e nyerni, illetve, hogy az RMDSZ-szel tartó háborúnak vége lesz-e, vagy sem. A frenetikus hangulatban ünneplő nézők egyaránt éltették mindkét csapatot, míg végül a székely válogatott 5:4 arányban diadalmaskodott. Ezt meglehetősen jó előjelnek tekintették másnap délelőtt a főtéren levő egyik szavazókörben, ahol egy székely bácsika mindenáron el akarta énekelni nekünk a székely himnuszt a magyarok, illetve Szász Jenő győzelme érdekében. Hétfő hajnalra aztán kiderült, hogy Szász Jenő az első körben simán nyerte a választásokat. Markó Béla a választások után sietett leszögezni: néhány magyarországi politikustól eltérően az RMDSZ Székelyudvarhelyet nem tekintette kiemelt helyszínnek, bár fontos lett volna, hogy az önkormányzati RMDSZ-többség és a vele szemben álló polgármester vitája megszűnjön.

Ahogy a kolozsvári polgármester félreállítása heroikus célként lebegett egész Erdély előtt, úgy a marosvásárhelyiek előtt "szent célként" volt meghatározva Dorin Florea polgármester leváltása. A szélsőséges Nagy Románia Párt által támogatott polgármestert az RMDSZ támogatásával hívta ki dr. Kelemen Attila. A cél érdekében a városban a magyarság félretett minden vitás kérdést, és egy emberként támogatta jelöltjét. Az egyik választókör előtt beszélgettem Jánossal, aki szerint néhány településtől eltekintve egész Erdélyben békében élnek egymással a magyarok és a románok. "Ha egy csöpp sütnivalónk lenne, ezeket a választásokat arra használnánk fel, hogy a politikai életet megtisztítsuk azoktól a bajkeverőktől, akik mindig egymásnak akarnak ugrasztani bennünket. Erdély jövője most dől el, mert 2007-ben mi is biztos belépünk az Európai Unióba – hangsúlyozta, majd kiegészítette: – Ne felejtsük el, Románia óriási, 22 milliós piacot jelent az unió szempontjából." Később aztán kiderült, hogy nem sikerült a vásárhelyi polgármestert félreállítani. A kampányra jellemző színfolt, hogy Florea polgármester a következők miatt nyújtott be óvást: az RMDSZ jelöltjének választási plakátján a párt választási jelképe mellett (zöld alapon piros színű tulipán) az RMDSZ-es politikusnak fehér a szakálla, ez pedig a magyar nemzeti zászló színeire emlékeztet. Ezt tiltja a törvény. A helyi választási iroda pedig helyt adott a kifogásnak, csak megyei szinten utasították el később – másodfokon.

Mint azóta ismertté vált, Gheorghe Funar kolozsvári országlása valóban leáldozott. A választások összességét tekintve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megerősítette pozícióit. Országos szinten a pártok között hatodik helyen áll jelenleg, a második forduló előtt. A választásokat egyértelműen a kormányzó Szociáldemokrata Párt nyerte, azonban Bukarestben nem sikerült győznie, mert a demokrata pártelnök kétszer annyi szavazatot kapott, mint az SZDP alelnöke, Mircea Geoana külügyminiszter. Szakemberek véleménye szerint a fővárosi eredmény nagymértékben befolyásolhatja a novemberi parlamenti választások kimenetelét is.

Magyarlóna

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!