hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utolsó helyen kullogó magyar fizetések
Óriásira duzzadó különbségek

2004. 06. 14.
Az európai uniós képviselőválasztás hajrájában érdekessé válhat, mennyi fizetésre számíthatnak a "befutó" képviselők. Az EU alapszabálya szerint az uniós honatyák a nemzeti parlamenti képviselők alapfizetésével egyenlő összeget kapnak, erre rakódhatnak a bizottsági tagsággal járó pluszjövedelmek, illetve a különböző jogcímeken járó, nagyvonalúnak mondható költségtérítések. Bár a számítások szerint egy uniós képviselő jóval többet keres majd hazai kollegájánál – nem is beszélve az átlagfizetésről –, nemzetközi összehasonlításban azonban messze az utolsó helyen kullog egy magyar képviselő fizetése. 



Giscard D\'Estaing az unió parlamentjében. Maradnak a különbségek Fotó: Reuters

Mivel az EU szabályzata azt írja elő, hogy az uniós képviselők a nemzeti képviselőknek juttatott alapfizetést kapják, igen nagy eltérések vannak, és lesznek a
fizetések tekintetében. A legjobban fizetett olasz és a legkevésbé javadalmazott magyar képviselő fizetése között több mint tizenegy-szeres lehet a különbség, noha ugyanazt a munkát látja majd el. De a volt
szocialista országok képviselőinek fizetése között is többszörös lehet a különbség: egy cseh képviselő 1,7-szer, egy lengyel 2,7-szer nagyobb fizetéssel számolhat, mint egy magyar, nem is beszélve a szlovén kollegáról, aki 5,5-szer vastagabb borítékra számíthat. 

Az újonc tíz tagállam közül a magyar képviselők fizetése a legalacsonyabb, így egyértelmű, hogy a magyarok kullognak a 25-ös fizetési lista legvégén. A hatályos jogszabályok szerint egy magyar honatya bruttó 198 ezer forint alapbért kap, amely az egyes bizottságokban való részvétel szerint járó díjakkal, illetve a költségtérítéssel bővülhet, ami átlagban nettó 3-400 ezer forintos összeget jelent. A 198 ezer forint alapfizetés 761 eurónak felel meg, ennél többet kapnak a szlovák képviselők (888), a lettek pedig 980 eurót kapnak. A legmagasabb, 4000 eurót meghaladó alapfizetést a szlovén és a ciprusi képviselők kapnak, de még ez is messze alatta van a tizenöt tagállam képviselőinek alapfizetéseihez képest. A csúcsot az olasz fizetések tartják: 11 ezer euróval (2,75 millió forint), de tekintélyesnek számít az osztrákok 7500, az angolok 7 ezer, a hollandok 6500 eurós alapfizetése is. A sort a portugálok 3500 és a spanyolok 2600 (650 ezer forintos) eurós alapfizetése zárja.

Ahogy itthon, úgy az EU-ban is a költségtérítés díjai teszik ki a képviselők fizetéseinek nagyobb hányadát. Az EU szabályzata szerint bőséges – és egységesen számított – költségtérítést kapnak a képviselők. Általánosságban elmondható, hogy a munkájukhoz szükséges valamennyi kiadást az uniós büdzsé állja. Havonta 3700 eurót kap egy képviselő az irodai költségeinek, mint például a telefon, a postai, az informatikai szolgáltatások fedezésére. Ám ennek felét kapja csak meg a képviselő, ha nem vesz részt a plenáris ülések felén. 

Minden képviselő számíthat a 262 eurós (65 500 forintos) napi díjra, amely a munkával járó szállás, étkezés, és egyéb kiadások fedezésére szolgál. 

Az útiköltségeket teljeskörűen támogatja a hivatal. Mint ismeretes, az unió három különböző városban, sőt három különböző országban székel, Strasbourgban zajlanak a plenáris ülések, Brüsszelben a bizottsági és a frakcióülések, és Luxemburgban az uniós hivatalok. E három székhely közötti, illetve a kiküldő ország és a hivatalok közötti utazások költségeit maradéktalanul állja az unió. Nemcsak a repülő-, a vonatjegyet, illetve a személyautó költségeit, hanem a szállásdíjakat és az étkezéssel kapcsolatos kiadásokat is megtérítik. Külön keret, évi 3652 euró jár egy képviselőnek az EU-n kívüli utazásai esetén felmerülő hasonló kiadásokra. Minden képviselő alkalmazhat titkárokat,
asszisztenseket, amelynek kerete 12 576 euró, azaz 3 millió forint. 

A 2004–2009-es uniós parlamenti ciklusra vonatkozó magyar képviselők alapfizetése még nem végleges. Erről az EU-Parlament július 20-ai alakuló üléséig kell döntenie a T. Háznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!