hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélsőségesek a pálya szélén
Ausztriai EP-választások

2004. 06. 14.
Osztrák közvélemény-kutatók mindössze kilenc százalékot jósolnak az FPÖ-nek a közelgő EP-választásokon, ami azt jelenti, hogy a Szabadságpártnak csak egy képviselője lenne Brüsszelben. A hírre Jörg Haider pánikba esett, és "fészkébe piszkítónak" nevezte az osztrák szociáldemokrata EP-frakció vezetőjét, Hannes Swobodát. Haiderék előkotortak egy levelet, amelyet Swoboda több mint négy éve intézett az EP tagjaihoz, leszögezve, hogy "az FPÖ-vel egy rasszista és idegengyűlölő érvekkel kampányoló párt jutott hatalomra". Swoboda ugyanakkor arra kérte az EP tagjait, hogy ne lazítsák kapcsolataikat Ausztriával és az osztrákokkal.

Senkit nem lepett meg, amikor Jörg Haider még tovább ment, és Swobodát hazaárulással vádolta, követelve, hogy fosszák meg választójogától. De amikor a konzervatív ÖVP néhány politikusa is csatlakozott az értelmetlen vádaskodáshoz, még a konzervatív média sem mutatott megértést. Túl átlátszó volt, hogy mindez a választási kampányhoz tartozik. 

Egy időben az osztrák média Jörg Haider minden ilyennem? kijelentésének tág teret biztosított. Most Haider már nem számít központi témának. Öregedő, sikertelen és gátlástalan politikust látnak benne, aki mindent megtesz azért, hogy észrevegyék. Az osztrák szociáldemokraták nem voltak felelősek azért, hogy 2000-ben az Európai Unió tizennégy tagállama kétoldalú megszorító intézkedéseket hozott Ausztria ellen, amelyeknek oka az osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) az osztrák kormányban való részvétele volt.

A zöldek június 4-re rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek, indítványozva, hogy a parlament a valós problémákkal foglalkozzon, mint például az Európai Unió alkotmánya és az osztrák kormány európai politikája. Az ülés nyugodtan indult. Wolfgang Schüssel kancellár a beszédében kifejezetten megdicsérte az ellenzék EP-képviselőit, név szerint Hannes Swobodát is. Amikor a szociáldemokrata Josef Broukal szólalt fel, a konzervatív párt egyik képviselője provokatív közbeszólással zavarta meg, arra célozva, hogy az osztrák szociáldemokrata párt elnöke 2000-ben francia elvtársaival pezsgőzött, s megkérdezte: "Ön most Gusenbauer pezsgőzése mellett, vagy ellene van?"

Broukal, aki az osztrák tévében hírszerkesztő volt, így válaszolt: "Hogyha nekem május 8-án arról kell döntenem, hogy egy neonáci bandával a Hősök terére vonuljak, vagy egy francia politikussal koccintsak arra, hogy Európa végleg megszabadult a nemzetiszocializmustól, akkor azt mondom, hozzák ide a pezsgőspoharat! Önöknek szabad utólag gyászolni a nemzetiszocializmust, de a mi privilégiumunk, hogy Európa felszabadítását még ma is emlékezetes eseményként ünnepeljük."

A szóváltás hatására a konzervatívok és a szabadságpártiak elkezdtek kiabálni. Miután a parlament elnöksége megállapította, hogy az osztrák parlamentnek nincs olyan tagja, aki a nemzetiszocializmust gyászolná, Broukal bocsánatot kért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!