hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hazugság dimenziói
Újra elmérgesedett a kampány – ideges politikusok

2004. 06. 14.
Még a sokat próbált, amúgy hangoskodó parlamenti képviselők is azon morfondíroztak hétfőn, hogy volt-e már ilyen mélyponton az Országgyűlés politikai vitáinak "színvonala". A két nagypárt vezetője élő adásban hazugozta le a másikat. A kampány amúgy a 2002-es "hagyományok" mentén halad.



Áder János: Kovácsnak papírja van róla, hogy hazudik Fotók: Vörös Szilárd

A "tétet" az MSZP azzal emelte, hogy napilapokban egész oldalas hirdetéseket jelentetett meg az alábbi szövegekkel: "A Fidesz hazugsággyárát ismét csúcsra járatják. Hatalomra éhes politikusaik megint sorozatban gyártják a rágalmakat, mindenkit sárral dobálnak, aki nem úgy gondolkodik, mint ők… őszinteségről papoltak, de egyfolytában csak hazudnak." A szocialisták azzal indokolták hirdetésüket, hogy a Fidesz az elmúlt napokban valótlanságokat tartalmazó szóróanyagokat terített a postaládákba (300 forintos benzinárról, 42 százalékos burgonyadrágulásról stb.).

A konfliktus odáig fajult, hogy miközben vasárnap a Műegyetem rakparton Orbán Viktor szónokolt a Fidesz nagygyűlésén, a Dunán egy MSZP-s kampányhajó úszott el egy óriási "Állítsuk meg a Fidesz hazugsággyárát!" felirattal. A volt miniszterelnök egyik fő üzenete az volt, hogy "aki otthon marad, az a szocialistákra szavaz". Szerinte minden eddiginél súlyosabb pénzügyi megszorító csomagra készül a kormány, amelybe "kétszer belefér a teljes Bokros-csomag". Pártelnök úgy vélte: "Ha június 13-án nem megyünk el szavazni, akkor jóváhagyjuk, hogy ezentúl mindig az idegen tanácsadók által gerjesztett gyűlölet és a háborús hangulat döntsön Magyarország jövőjéről a demokrácia szabályai helyett. (…) Ébresztő Magyarország!" – mondta a politikus, összefoglalva a teendőket.

Másnap a parlamentben éles hangú vitába keveredett Áder János és Kovács László. A Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésre kereste a választ, hogy "Ki hazudik?". A politikus szerint olyanok vádolják őket hazugsággal, "akik 2002-ben 23 millió románnal riogatták a magyar munkavállalókat".

"Azok a szocialisták hazugoznak le másokat – folytatta –, akik két éve még fizetett hirdetésekben garantálták, hogy nem lesz sem gáz-, sem pedig gyógyszeráremelés, a valóság ma ennek mégis ellent mond. A gáz ára a két évvel ezelőtti 40 forint 50 fillérről 58 forint 50 fillérre emelkedett, míg a gyógyszerek ára az egekbe szökött" – állította a frakcióvezető, aki szerint Kovács Lászlónak "papírja van arról, hogy hazudott". 

Ádernek adott válaszában Kovács László feltette a kérdést: "Ki hazudik? Röviden: Ön. A hosszabb válasz, hogy Önök!" Szerinte Áder "annyi valótlanságot állított", aminek megválaszolásához kevés a számára rendelkezésre álló idő. "Soha nem mondtuk azt, hogy 23 millió román munkavállaló fog idejönni", a gázárak emelése pedig "nem a kormányalakítás után történt, hanem jóval később". A külügyminiszter hangsúlyozta: nem neki, hanem a Fidesznek van papírja arról, hogy hazudik, és ezt a papírt nemzeti petíciónak hívják.



Kovács László Ádernek: "Ki hazudik? Röviden: Ön. A hosszabb válasz, hogy Önök!" 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!