hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felvásárlási játszmák

2004. 06. 14.
Hetek óta téma nehezen emésztik meg pénzügyi körök a Budapesti Értéktőzsde és az Árutőzsde, valamint az elszámolóház, a Keler Rt. részesedések tulajdonoscseréjét. A kívülálló egyszer? halandó számára is nehezen követhető a tőzsdei részesedések kézről kézre adása.Jürgen Köppent, az EU nagykövete elindítja a tőzsdei kereskedést. Új korszak Fotó: MTI

A történet valahol 1998 körül, az első brókercsődök környékén kezdődött, amikor még a tőzsdetagoknak tulajdonrészei voltak a Budapesti Értéktőzsdében, amelyet a tőzsdetagság megszűnésekor aukción értékesíthettek. Ebben az időben kezdett Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság tőzsderovatának vezetője tulajdonrészeket vásárolni. Később követte őt néhány pénzügyi befektető, többek között a Pick, a Zalakerámia felvásárláskor megismert Arago-csoport, valamint a pénzügyi befektetőkhöz egyértelműen nem is sorolható Cashline, amely mellesleg napjaink második legnagyobb forgalmú brókercégeként érdekelt a piacon. A tranzakciók mögött gazdasági racionalitás állt: a tulajdonrészekhez, később részvényekhez a BÉT pénztermelő képességéhez viszonyítva olcsón hozzá lehetett jutni. Albrecht Ottó, a cég vezetőjének elmondása szerint a hazai nagybankok nem mutattak érdeklődést a részvénypakett iránt, így a csöndesen vásárolgató tulajdonosok az osztrák HVB csoportnak értékesítették a papírjaikat. A HVB a megvásárolt részvények egy részét továbbadta a bécsi tőzsdének, illetve néhány osztrák banknak, így az osztrák érdekeltség 68 százalékosra duzzadt. Az osztrákok az Árutőzsdében is 75 százalékos többségi részesedést szereztek. A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra, de a "jól értesültek" 8 milliárdos vételárról, és a "továbbpasszolt" pakettnél 10 százalékot meghaladó nyereségről tudnak. 

Mindezzel párhuzamosan más események is zajlanak a háttérben. Folyamatban van a BÉT és a BÁT integrációja, eközben az integrációs szerződés aláírásának határideje június 30-ára, az integráció napja pedig szeptember 6-ára van kitűzve, ekkortól lehetne az Értéktőzsdén az Árutőzsde termékeivel is kereskedni. Az új tulajdonos azonban felkérte a jelenlegi vezetést, hogy a közgyűlés összehívásáig tartózkodjon bármilyen stratégiai jelleg? lépés meghozatalától, és fagyassza be az integrációs folyamatot. Mindez nem jelenti a fúzió meghiúsulását, csak elhalasztását, amíg az új tulajdonosok "képbe kerülnek". 

A történet folytatásaként várható a régióban további tőzsdék felvásárlása és azok integrálása. A budapesti börze vezetése – melyet meglepett a felvásárlási játszma – ellenkező stratégiát vall, hiszen valamely nagy nyugati börzével (Euronext, Deutsche Börse) szeretett volna szorosabb együttműködést kialakítani. 

Ma még nehéz lenne megmondani, mit hozhat a hazai befektetők számára a budapesti börze tulajdonosváltása és más tőzsdékkel való esetleges összeolvadása. Mindazonáltal valószínűleg rosszat nem jelent a tőzsde számára, tekintve, hogy a magyar piacon és az egész régióban jelentős piaci pozícióval rendelkező, elkötelezett bankcsoport várhatóan mindent megtesz majd ezen pozíciók további erősítése érdekében.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!