hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felvásárlási játszmák

2004. 06. 14.
Hetek óta téma nehezen emésztik meg pénzügyi körök a Budapesti Értéktőzsde és az Árutőzsde, valamint az elszámolóház, a Keler Rt. részesedések tulajdonoscseréjét. A kívülálló egyszer? halandó számára is nehezen követhető a tőzsdei részesedések kézről kézre adása.Jürgen Köppent, az EU nagykövete elindítja a tőzsdei kereskedést. Új korszak Fotó: MTI

A történet valahol 1998 körül, az első brókercsődök környékén kezdődött, amikor még a tőzsdetagoknak tulajdonrészei voltak a Budapesti Értéktőzsdében, amelyet a tőzsdetagság megszűnésekor aukción értékesíthettek. Ebben az időben kezdett Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság tőzsderovatának vezetője tulajdonrészeket vásárolni. Később követte őt néhány pénzügyi befektető, többek között a Pick, a Zalakerámia felvásárláskor megismert Arago-csoport, valamint a pénzügyi befektetőkhöz egyértelműen nem is sorolható Cashline, amely mellesleg napjaink második legnagyobb forgalmú brókercégeként érdekelt a piacon. A tranzakciók mögött gazdasági racionalitás állt: a tulajdonrészekhez, később részvényekhez a BÉT pénztermelő képességéhez viszonyítva olcsón hozzá lehetett jutni. Albrecht Ottó, a cég vezetőjének elmondása szerint a hazai nagybankok nem mutattak érdeklődést a részvénypakett iránt, így a csöndesen vásárolgató tulajdonosok az osztrák HVB csoportnak értékesítették a papírjaikat. A HVB a megvásárolt részvények egy részét továbbadta a bécsi tőzsdének, illetve néhány osztrák banknak, így az osztrák érdekeltség 68 százalékosra duzzadt. Az osztrákok az Árutőzsdében is 75 százalékos többségi részesedést szereztek. A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra, de a "jól értesültek" 8 milliárdos vételárról, és a "továbbpasszolt" pakettnél 10 százalékot meghaladó nyereségről tudnak. 

Mindezzel párhuzamosan más események is zajlanak a háttérben. Folyamatban van a BÉT és a BÁT integrációja, eközben az integrációs szerződés aláírásának határideje június 30-ára, az integráció napja pedig szeptember 6-ára van kitűzve, ekkortól lehetne az Értéktőzsdén az Árutőzsde termékeivel is kereskedni. Az új tulajdonos azonban felkérte a jelenlegi vezetést, hogy a közgyűlés összehívásáig tartózkodjon bármilyen stratégiai jelleg? lépés meghozatalától, és fagyassza be az integrációs folyamatot. Mindez nem jelenti a fúzió meghiúsulását, csak elhalasztását, amíg az új tulajdonosok "képbe kerülnek". 

A történet folytatásaként várható a régióban további tőzsdék felvásárlása és azok integrálása. A budapesti börze vezetése – melyet meglepett a felvásárlási játszma – ellenkező stratégiát vall, hiszen valamely nagy nyugati börzével (Euronext, Deutsche Börse) szeretett volna szorosabb együttműködést kialakítani. 

Ma még nehéz lenne megmondani, mit hozhat a hazai befektetők számára a budapesti börze tulajdonosváltása és más tőzsdékkel való esetleges összeolvadása. Mindazonáltal valószínűleg rosszat nem jelent a tőzsde számára, tekintve, hogy a magyar piacon és az egész régióban jelentős piaci pozícióval rendelkező, elkötelezett bankcsoport várhatóan mindent megtesz majd ezen pozíciók további erősítése érdekében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!