hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Patikacsődök, eltussolások

2004. 06. 14.
Az érzelmi megnyilvánulásoktól sem mentes választási kampány szinte "bedarálta" az amúgy is érzékeny gyógyszerárügyet. Az alkotmányellenesnek bizonyult árbefagyasztás továbbélése újabb hullámokat kavart a héten, amikor a kormány – a csorbát kiküszöbölendő – törvénymódosítást kísérelt meg. Az ellenzéki padsorok áremelést kiáltanak, a kormány pedig – éppen ellenkezőleg – árak csökkentését hangoztatja. A gyógyszerészek között eközben egyre jobban eluralkodik az elkeseredés, mára több tucat patika a csőd szélére jutott. 



Gyógyszerkiadás egy patikában. Csökkenő árak – növekvő veszteség Fotó: MTI

A kormány e heti törvénymódosításával megnyitotta annak a lehetőségét, hogy akár egész évre befagyaszthatja a gyógyszerárakat. Az egészségügyi tárca hétfőre, az uniós választás másnapjára halasztotta a végszavazást, amely támadási felületet hagyott a kormányon. Az ellenzéki képviselők nem hisznek a miniszternek, áremeléstől tartanak. A gyógyszerész szakma is újra hallatta a hangját: sérelmezték, hogy mint az egy hónappal ezelőtti árbefagyasztáskor, úgy a mostani törvénymódosítást megelőzően sem konzultált velük a szaktárca. Nehezményezték, hogy a drasztikus és átmenet nélküli árstop számos kisebb patikát a csőd szélére sodort. 

"A 15 százalékos gyógyszerárstop azt jelentette a patikák számára, hogy a raktáron levő többmilliós gyógyszerkészítményeket veszteséggel tudják értékesíteni. Így egy csapásra 2-3 havi árrésnek megfelelő összeg »tűnt el«, gyakorlatilag ingyen adták a gyógyszereket, nem volt rajta árrés" – avat be a részletekbe egy budapesti gyógyszertár tulajdonosa. Ezt a veszteséget a patikáknak kellett állniuk, közben pedig fizetniük a béreket, a rezsit, a hiteleket, az adókat. Nagyon sok, főleg kisebb településeken levő kis forgalmú patika nem tudja kigazdálkodni ezt a veszteséget, és veszélybe került a működésük. "Ma közel negyven patika sodródott csőd közeli helyzetbe, ám igaz, ez nem minden esetben írható az árbefagyasztás rovására, mert több gyógyszertár előtte is gondokkal küszködött" – fejtette ki Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

De nem csak a kisebb patikákat érinti hátrányosan az árbefagyasztás. Közepes forgalmú gyógyszertáraknak is takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni, kénytelenek elbocsátani az alkalmazotti létszámukból, többen elkezdték a vagyonuk, a tartalékaik felélését, másoknak el kell 

halasztaniuk vagy le kell állítaniuk a folyamatban levő beruházásaikat. Kompenzálást nem ad a kormány, segítsége abban merült ki, hogy megkönnyítette a kamatmentes hitelfelvételt, amely most alanyi jogon igényelhető a bajba jutott patikák számára. "Ezzel csupán elodázták a problémát, így nem azonnal vált kezelhetetlenné az ágazati probléma" – mondta a fővárosi patikus. S hogy a fogyasztó végül is nyer vagy veszít a gyógyszerár-mizérián, csak a jövő héten derülhet ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!