hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 11. 25. (IX/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Zarkavi magyarázkodik

Mentegetőző nyilatkozatot tett közzé az interneten Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki szervezetének vezetője a legalább 57 jordániai civil életét követelő ammani szállodai merényletekkel kapcsolatban. Nem sokkal a nyilatkozat megjelenése után hírek röppentek fel a terroristavezér esetleges likvidálásáról, amelyeket az Egyesült Államok később cáfolt. 

Külföldi jogvédők tiltólistán

Az orosz parlament alsó háza a héten kezdeményezte egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely megtiltaná, hogy külföldi alapítású emberi jogi szervezetek tevékenykedjenek az országban. "A törvény nyilvánvaló célja a civil szervezetek ellehetetlenítése" – véli Holly Carnter, a Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet regionális igazgatója, akinek a véleményében számos más civil szervezet képviselői is osztoznak. 

Vatikáni korlátozás

A Vatikán számára mindazok a homoszexuális emberek, akik szexuálisan aktívak vagy támogatják a "melegkultúrát", nemkívánatos személyek a papságon belül, hacsak nem hagytak fel homoszexuális beállítottságukkal legalább három éve – derül ki egy olasz katolikus hírügynökség honlapján közzétett dokumentumból, amelyet XVI. Benedek pápa írt alá. 

Nürnbergi évforduló

A nürnbergi perek 60. évfordulóján az egykori résztvevők emlékeztek meg Nürnbergben a világ történetében először felállított nemzetközi háborús bíróság tevékenységéről, amely huszonegy náci vezető ügyében ítélkezet 1945-ben. Ezzel egy időben Moszkvában bejelentették: ellopták Hitler egykori pártjelvényét, amelyet a volt KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat állított ki Oroszországban, a második világháború befejeződésének 60. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon. 

Beindult a német motor

A németországi Kereszténydemokrata Unió vezetőjét, Angela Merkelt kedden délután Németország történetének első női kancellárává választották, miután a képviselőház előtt az "Isten engem úgy segéljen" formulával lezárva letette a hivatali esküt. Több szempontból is történelmi volt a pillanat: elsőként vette át keletnémet politikus a Szövetségi Köztársaság legfelsőbb pozícióját, és ráadásként Merkel az eddigi legfiatalabb kancellárja Németországnak. 

A holokauszttagadó történész

Idén három nemzetközileg is hírhedtté vált holokauszttagadót tartóztattak le: a Kanadából Németországba kiutasított Ernst Zündelt, az USA-ból ugyancsak Németországba kiutasított Germar Rudolfot, és David Irving 67 éves brit "történészt", akit az osztrák rendőrség egy 1989-es elfogatóparancs alapján november 11-én tartóztatott le, Graztól nem messze. Irvinget letartóztatását követően Bécsbe szállították, ahol a vizsgálóbíró elrendelte előzetes letartóztatását. Jövő héten várható a vizsgálati fogság jogalapjának bírói felülvizsgálata.

Saron kalandja

Ariel Saron kellemetlen politikus. Miután kész helyzet elé állította a palesztinokat és a nyugati politikát a gázai kivonulással, most az izraeli belpolitikát állította feje tetejére. 

Belföld

Kényszerpihenő

Felmentették a munkavégzés alól a Mortimer-ügy kapcsán indult nyomozás vezetőjét, az alig néhány hónapja kinevezett Horváth Ferencet. Az országos parancsnok nem indokolta, miért távolította el beosztásából a nyomozót. 

Bevándorlók hazánkban

Hazánk a bevándorlás tekintetében a határon túli magyaroknak jelent leginkább célországot, akiknek a magyarországi beilleszkedése többnyire problémamentesnek mondható. Más etnikumok, így a kínaiak vagy az arabok várhatóan a közeljövőben sem fognak akkora csoportot képviselni, ami nálunk komoly társadalmi feszültségek kiváltója lehetne.

Cím nélkül

A Mecsekben lévő, 611 méter magas Tubes-hegy csúcsa. Ez a hely lehet az alternatív megoldás a Zengőre tervezett NATO-radar helyszíne helyett. A Tubes csúcsán jelenleg is katonai létesítmény működik, és kielégítheti az üggyel kapcsolatos környezetvédelmi és biztonságpolitikai szempontokat is. További előnye, hogy nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél – amely 682 méteres, ennek köszönhetően a mérések szerint az ide tervezett állomás felderítőképessége sem lenne lényegesen rosszabb, mint az eredeti helyszíné. Fotó: MTI

Enyhülő szorítást

"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének.

A tökéletes még messze van

"Az Állami Számvevőszék által mutatott kép egy nagyon-nagyon kis kockacukornyi méret? részét mutatja egy jó nagy jéghegynek, ami nem nagyon olvad" – nyilatkozta lapunknak a pártfinanszírozások kapcsán Kovács Árpád. A Számvevőszék elnöke szerint a magyar ellenőrzési rendszer – hibáival együtt is – jobb, mint sok nyugat-európai.

Szivárgó hírek

"Kövér László maga erősítette meg a bizottság ülésén, hogy igenis létezik alternatív forrása, de nem konkretizálta a szolgálatokra vonatkozóan kapcsolatát" – nyilatkozta lapunknak Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista alelnöke. Az MSZP-s képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy nem a grémium kormánypárti tagjai találták ki a vádat, hanem néhány ügy, konkrétan a Szatmári-ügyben kiszivárogtatott információk mutattak ebbe az irányba. Tóth Károly mindezek ellenére nem gondolja, hogy a szolgálatok át lennének politizálva, "csupán néhányan nem tartják be a vonatkozó törvényeket, és információkat adnak ki politikusoknak" – mondta a Heteknek.

Tovább üzemelhet a Paksi Atomerőmű

Tovább üzemelhet a Paksi Atomerőmű, miután az Országgyűlés hétfői ülésén további húsz évvel meghosszabbította a "magyar atom" négy reaktorának amúgy harminc évre szóló engedélyét.

Nyomozást indít a Fővárosi Főügyészség ismeretlen tettes ellen

Nyomozást indít a Fővárosi Főügyészség ismeretlen tettes ellen a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának egy volt tagjának beadványa kapcsán, melyben az több MTV-s szerződés vizsgálatát kérte. Ez egyben hatályon kívül helyezi a kerületi ügyészségek korábbi döntéseit, melyekben elutasították Pós Péter szeptemberben tett feljelentését. Sajtóhírek szerint akkor a közszolgálati médium vezetékes telefonrendszerének felülvizsgálatára vonatkozó megbízása és két ügyvédi megbízási szerződés képezte a vizsgálódás alapját. (Hetek)

Nem értjük egymást

Nem értjük egymást. Míg Európában minden második, addig hazánkban minden negyedik ember beszél valamilyen idegen nyelvet – derül ki a TNS Opinion an Social közvélemény-kutató friss felméréséből.

Hit és értékek

Ázsiába látogatott Bush

George W. Bush amerikai elnök múlt heti kelet-ázsiai körútján először Japánba látogatott el, ahonnan az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának éppen otthont adó Dél-Koreába, majd Kínába és Mongóliába utazott tovább. Valamennyi helyen az amerikai elnök legfontosabb üzenete a demokrácia és a szabadság fontosságának hangsúlyozása volt.

Mártírok országa

Kínában nem nehéz mártírrá válni. 1949 előtt még valamivel nehezebb volt kivívni a hatóságok haragját pusztán azzal, hogy valaki megvallotta a hitét Jézus Krisztusban, a kommunista hatalomátvétel óta viszont folyamatosan fennáll a halálbüntetés lehetősége. Egy ilyen halálos veszélyben töltött életről szól a Liu Csen-jing (Jün testvér) életútját bemutató könyv, amely nemrég magyarul is megjelent A mennyei ember címmel.

HÁTTÉR

Roma riadó

"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat, ezért megértést kérünk a bizottságtól" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök arra kérte Barrosót, hogy az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat hazánkkal szemben. "A magyar kormány nem kíván a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és az az alattiak vigyék" – mondta Gyurcsány.

Családbarát munkahely

A Kürt Rt. kapta az idei Családbarát Munkahely Díjat. Az állami elismerést azok a cégek kaphatják, amelyek jó munkahelyi körülményeket és a családi élet számára is előnyös feltételeket biztosítanak dolgozóik számára. Kürti Sándorral, az informatikai cég egyik alapítójával és elnökével beszélgettünk a társaság filozófiájáról és a hazai munkakultúráról. 

Karakterváltás

Az elmúlt hetekben a szocialista párt látványos erősödése megtorpant, és a közvélemény-kutatások újra a Fidesz erősödését mutatják ki. Kampányba kezdett a legnagyobb ellenzéki párt is. 

Pengeváltás, hangnemváltás

A kommunikáció terén követtünk el hibákat – állítja Semjén Zsolt. Az Orbán-kormány egyházügyi államtitkára szerint nem lett volna szabad bizonyos egyházakkal pengeváltásba keveredni. A kampánnyal kapcsolatosan a fideszes képviselő, a KDNP elnöke megjegyezte: egy papnak ugyanolyan alkotmányos joga kifejteni politikai véleményét, mint egy szakszervezeti vezetőnek.

A helyzet új, a terror a régi

– A múltban Izrael nem hagyta jóvá, hogy nemzetközi szervezetek vegyenek részt ellenőrző rendszerek munkájában az ország területén. Most a gázai–egyiptomi határnál jóváhagyták az Európai Unió felügyeletét. Miért döntött így Izrael?

Rakétafenyegetés

Az elkövetkező néhány hónap a csaknem húsz éve folytatott titkos iráni atomprogram legkritikusabb időszaka lehet, aminek végkifejletében rövid időn belül atomtöltet kerülhet az Izraelt, sőt Európát is elérő hírhedt Shihab rakétákra. Miközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) lapzártánk után dönt arról, hogy Irán ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatáskörébe utalja-e esetleges szankciók kiszabása végett, a teheráni parlament jóváhagyott egy új törvénytervezetet, amelynek értelmében az iráni kormány megakadályozhatja a NAÜ további vizsgálódásait.

Vállalni kell a sokszínűséget

– Franciaország ötvenmillió eurót kap az Európai Uniótól segítségül a Párizs környéki zavargások következményeinek enyhítésére. Ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár mintegy háromzsemlényi összeggel támogatja most önöket. Mit jelent ez a segítség Önöknek?

A Szfinx megszólal

"Elnézést, de el kellett döntenünk egy vitát a Vasladyvel. Micsoda egy lehetetlen nő ez a Thatcher!" – mentegetőzött Francois Mitterrand, Franciaország elnöke, amikor késve érkezett az első találkozóra pszichoanalitikusával. Merthogy volt neki, mint az kiderül az egykori elnök lélekgyógyászának, Ali Magoudinak a napokban megjelenő könyvéből, amely köz- és magánügyek olyan részleteire derít fényt, amelyek eddig szigorú titoknak számítottak, és amelyek annak idején Mitterrand elnökségébe is kerülhettek volna, ha nyilvánosságra kerülnek. 

Itt az esztergomi FIAT

A héten mutatták be a világsajtónak a Magyar Suzuki Rt. legújabb gyártmányát, a FIAT Sedici szabadidő-terepjárót Olaszországban. Az esztergomi gyár az idén néhány százat szállít partnere számára, s ez a kocsi lesz a jövő februári torinói téli olimpia hivatalos autója. A hírzárlat ellenére annyit lehet már tudni, hogy a 411 centiméter hosszú és 175 széles négykerékhajtású autót 1,9 literes turbódízel motor hajtja, végsebessége pedig 170 kilométer óránként.

KÁVÉSZÜNET

A békés forradalmár

Az emberi jogi küzdelemben mérföldkőnek számított az 1975-ös Helsinki Egyezmény aláírása, amely a hidegháborút volt hivatott lezárni. Az aláíró keleti és nyugati tömb-országok egyebek mellett az emberi jogok szavatolását is garantálták. Ezt vették aztán hivatkozási alapul az előbb a Szovjetunióban, majd ennek nyomán külföldön is létrejövő Helsinki Bizottságok és egyéb jogvédő szervezetek, melyek a kommunista államokban illegálisan működtek. A visszaéléseket a nyugati nyilvánosság elé táró demokratikus ellenzékeknek elévülhetetlen része volt a békés átmenetekben, a kétpólusú világrend összeomlásában. A héten Magyarországon járt Jurij Orlov, a Moszkvai Helsinki Bizottság alapítója, a Nemzetközi Helsinki Szövetség tiszteletbeli elnöke. 

A saját az igazi

Manapság egyre több hollywoodi híresség tiltakozik a plasztikai sebészet terjedése ellen. Cameron Diaz nemrégiben megerősítette: az esztétikai sebészet rendkívül természetellenes külsőt ad az embereknek. "Én négyszer törtem be az orromat – állítja a színésznő –, mégsem gondolnék soha arra, hogy megműttessem magam: hiszen ez is része annak, ami én vagyok. Sokkal jobb megélni az életet a maga teljességében, az öregedéssel együtt, mint állandó rettegésben élni az elmúlás miatt." 

Súlyos problémák

A túlsúly mára egészségügyi katasztrófává vált a fejlett világban. A városi, ülő életmód mellett a tél beköszönte, azaz a fokozott szénhidrátbevitel és a kevesebb mozgás – már ha lehet a semmit fokozni – különösen megteszi a hatását.

Kétajtós szekrények parádéja

A Budapest Wolves sikerét hozta az I. Hungarian Super Bowl, azaz a tojáslabdás foci első magyar bajnokságának döntője. A szabály, a kifejezések, a körítés mind amerikai, a játék még kissé magyaros. Tekintettel azonban arra, hogy a döntőben a sportág magyar pionírjai szerepeltek, a mutatott játék már nem is annyira fontos. Ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik a sportág hazánkban, nem kell kételkedni abban, hogy látni fogunk még izgalmas meccseket is.

Focisták az alkohol rabságában

Istenadta tehetségek, akik az alkohol miatt mégsem futhatták be azt a pályát, amire hivatottak voltak. Hogy miért szoktak rá a mértéktelen ivásra – nem lehet tudni. Hiszen hatalmas elismerésnek örvendtek, jómódban éltek. Talán éppen a sztárságot nem tudták elviselni. 

Pingvinek vándorlása

Akik nem kérnek Angelina Jolie-ból, sem horrorra, sem társadalmi drámára, sem szirupos-trágár vígjátékra nem vágynak, csak felüdülni szeretnének kicsit, azok nézzék meg a Pingvinek vándorlása cím? hőseposzt. Mivel aránylag ritkán jutunk el az Antarktiszra, és még ritkábban látunk közelről császárpingvineket, nem mindennapi élményben lesz részünk: a rendkívüli hideg és zord körülmények miatt – kilenc hónapig mínusz negyven fok – ember még sosem volt tanúja a "frakkosok" vándorlásának. 

George Orwell: Állati eszmék

A Néphadseregben nekünk (1987) ez volt a Nagy Könyv, a betiltott Állatfarm, amiről hírlett, hogy a kommunizmus vitriolos szatírája állatmesébe oltva. Látni magát a művet csak kevesen látták.  George Orwell könyvében Jones gazda tanyájának népe felkel elnyomója ellen. Csak láncaikat veszthetik, hisz kizsákmányolják (és megeszik) mindőjüket.

Programajánló

Modellmánia 2005 a Közlekedési Múzeumban november 25. és január 15. között. Autó, vasút és más közlekedési modellek, diorámák, terepasztalok, játékok. Láthatók lesznek a Haris testvérek világhír? közlekedési játékgyűjteményének válogatott darabjai is. (XIV., Városligeti krt. 11.)

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre! Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!