hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kényszerpihenő
Távozik a nyomozó

2005. 11. 29.
Felmentették a munkavégzés alól a Mortimer-ügy kapcsán indult nyomozás vezetőjét, az alig néhány hónapja kinevezett Horváth Ferencet. Az országos parancsnok nem indokolta, miért távolította el beosztásából a nyomozót. Gergényi Péter országos parancsnok. Nem indokolt Fotó: S. L.

Horváth Ferenc, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztályának vezetőjének nevét a Mortimer-ügy kapcsán ismerhette meg az ország: múlt hét szombatig ő vezette a roma tinédzsert leszúró fiatalember ügyében indult nyomozást. Mint ismeretes, a magát Mortimernek megnevező, tizenhét éves Gy. Mihály május 8-án, a budapesti 21-es buszon utazva, karddal átszúrta a roma származású Patai Józsefet. Az orvosok több napon keresztül küzdöttek a fiú életéért, sikerrel. A nyomozás korai szakaszában a rasszista indíték is szóba került, ám ezt Mortimer elfogása után elvetették, mivel ő magát is roma származásúnak vallotta. 

A rendőrség emberöléssel gyanúsítja a támadót, amiért akár tizenöt év szabadságvesztést is kaphat. Mind ez idáig nem került elő semmilyen enyhítő körülmény – ismertette Szigeti József, a BRFK Bűnügyi Fősztály Erőszakos Személy és Vagyon Elleni Bűncselekmények Alosztályának vezetője. A nyomozás határidejét nemrégiben a Fővárosi Főügyészség december 8-ig hosszabította meg, annak ellenére, hogy Fülöp Walter, a BRFK osztályvezetője korábban elmondta: a rendőrség minden szükséges bizonyítási cselekményt elvégzett, s már csak a vádhatóság iratismertetés előtti állásfoglalására vár. A Fővárosi Főügyészség ügyeletes főügyésze lapunknak annyit mondott: mivel nem közvetlen érdekelt kérdezi, és az ügy fokozott ügyészi felügyelet alatt áll, csak az általános hosszabítási indokokat tudja felsorolni. Egy ilyen ok lehet például az, hogy a nyomozóhatóság vádemelési javaslattal küldi meg a nyomozati anyagot, azonban a főügyész rengeteg további elvégzendő nyomozati cselekményt talál benne.

Horváth Ferenc felmentésének okát és körülményeit azonban mind ez idáig homály fedi. Sem az ORFK, sem a BRFK Sajtóosztályán nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, valamint a lapunk által megkeresett, a BRFK alkalmazásában álló személyek sem kívántak "belefolyni" az ügybe. 

Horváth Ferenc nem tartja lefokozásnak a munkavégzés alól való felmentését. Rendelkezési állományba helyezésével ezután szakmai tanácsokkal segítheti a BRFK vezetőjét. Több mint nyolc hónapig "csúcsnyomozóként" tevékenykedett, emellett hat különböző osztály felügyeletét is ellátta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!