hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A holokauszttagadó történész
Ausztriában letartóztatták David Irvinget

2005. 11. 29.
Idén három nemzetközileg is hírhedtté vált holokauszttagadót tartóztattak le: a Kanadából Németországba kiutasított Ernst Zündelt, az USA-ból ugyancsak Németországba kiutasított Germar Rudolfot, és David Irving 67 éves brit "történészt", akit az osztrák rendőrség egy 1989-es elfogatóparancs alapján november 11-én tartóztatott le, Graztól nem messze. Irvinget letartóztatását követően Bécsbe szállították, ahol a vizsgálóbíró elrendelte előzetes letartóztatását. Jövő héten várható a vizsgálati fogság jogalapjának bírói felülvizsgálata.David Irving Fotó: Reuters

A bécsi ügyészség vádat emelt David Irving ellen, mivel több, Ausztriában megtartott előadásában nyíltan tagadta a náci koncentrációs táborok gázkamráinak létezését és a holokauszt megtörténtét. A vádlottnak két hete van fellebbezés benyújtására, pénteken pedig a bíróság felülvizsgálja majd előzetes letartóztatását. Az Irving elleni vád alapját a nemzetiszocialista tevékenységeket tiltó osztrák törvény adta. Ennek értelmében egytől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki "nyilvánosan, több ember előtt tagadja, durván bagatellizálja, helyesli vagy jogosnak véli a nemzetiszocialista bűntetteket". Ez talán a világon a legszigorúbb ilyen jelleg? törvény. Átlagban évente harmincöten kerülnek emiatt bíróság elé az országban.

Az 1938-ban az angliai Essexben született Irving a hatvanas évek elején tűnt fel mint író. Már első két Hitler-életrajza, a Hitler útja a háborúhoz és a Hitler háborúja is éles vitákat váltott ki, többek között azért, mert azt állította, hogy Hitler nem tudott a zsidók megsemmisítéséről. Egyéb publikációiban pedig tagadta a gázkamrák létezését. Irving Londonban rágalmazási pert indított Deborah Lipstadt amerikai történésznő és a Penguin könyvkiadó ellen, amelyet elvesztett. Az angol bíróság 2000-ben történelemhamisítónak, antiszemitának és holokauszttagadónak nevezte Irvinget.

Irving éppen útban volt Bécs felé, hogy részt vegyen a Burschenschaft Olympia nev? szélsőjobboldali diákegyesület ünnepi rendezvényén, amelyen előadást kellett volna tartania "Eichmann tárgyalásai a magyar zsidó vezetőkkel, Branddal és Kasztnerrel" címmel. Magyarország német megszállása után Adolf Eichmann azzal a javaslattal állt elő, hogy Németország tízezer tehergépkocsi és egyéb áruk ellenében egymillió zsidó életét kímélné meg. Az angolok és az amerikaiak ebbe az "üzletbe" nem mentek bele, de egy Kasztner Rezső szervezte vonat Budapestről Svájcba indulhatott. Ez a szélsőjobb- és szélsőbaloldali történelemhamisítók egyik kedvenc témája, hiszen úgy állítják be, mintha Kasztner több mint ezer zsidó megmentése árán "elárulta" volna a többi magyar zsidót. Ezek a vádak nem veszik figyelembe a tényeket, amelyeket Randolph Braham klasszikus művében leírt.

David Irving letartóztatásának nagy nemzetközi visszhangja volt. Ausztriában persze nagyobb figyelmet keltett a "történész" kapcsolata a Burschenschaft Olympiá-val, amelynek egyes tagjai az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) aktivistái – annak az FPÖ-nek, amely az osztrák kormánykoalícióhoz tartozik. 

A kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) egyik szóvivője a napokban nem zárta ki, hogy a jövő évi választások után megint koalíciót alkotnak a Heinz-Christian Strache vezette FPÖ-vel, amely októberben egy idegengyűlölő választási kampány után a bécsi szavazatok 15 százalékát nyerte el.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!