hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2006. 06. 09. (X/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Visszarendeződés jöhet?

A hétvégi szlovákiai előrehozott parlamenti választások toronymagas esélyese a baloldali, Robert Fico vezette Irány (Smer) Párt, amely mintegy harminc százalékot szerezhet a közvélemény-kutatók szerint. A többi párt – akár nyolc-kilenc is a törvényhozásba juthat – tíz százalék körüli vagy még kevesebb szavazót tudhat maga mögött. Ennek ellenére, vagy éppen ezért kérdéses, hogy kik alakítanak kormányt, az esetleges együttműködésekről a pártok óvatosan nyilatkoznak.

Patthelyzet Csehországban

A tavaly őszi német és a márciusi olasz után a hétvégén újabb európai választás végződött nagyon szoros, döntetlen körüli eredménnyel. A kétkamarás cseh parlament kétszáz fős alsóházában száz mandátumot szerzett a baloldal és százat a jobboldal. Mivel a szavazatok legnagyobb részét az erősen euroszkeptikus Polgári Demokratikus Párt szerezte meg, a kemény diónak ígérkező kormányalakításra őket kérte fel Václav Klaus államfő. Az elemzők szerint az országban politikai patthelyzet alakulhat ki. Václav Klaus és Mirek Topolanek

Amerikai agresszió

Megrázó képsorokat tett közzé nemrég a BBC az amerikai hadsereg iraki kontingenséről, melyek szerint a koalíciós csapatok katonái „tizenegy ártatlan iraki civilt” öltek meg március 15-én Isaki városában, 60 kilométerre északra Bagdadtól.

Amerikai agresszió

Megrázó képsorokat tett közzé nemrég a BBC az amerikai hadsereg iraki kontingenséről, melyek szerint a koalíciós csapatok katonái „tizenegy ártatlan iraki civilt” öltek meg március 15-én Isaki városában, 60 kilométerre északra Bagdadtól.

Világegység Irán ellen

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy csatlakozik az Iránnal folytatott közvetlen tárgyalásokhoz. Ezt követően Bécsben megállapodás született, melyben a Biztonsági Tanács vezető tagállamai egy ösztönző csomagot dolgoztak ki Irán számára, mellyel céljuk, hogy az urándúsítási program leállítására bírják rá. Egyes források szerint a nagyhatalmak atomreaktort, valamint dúsított uránium-ellátást biztosítanának Irán számára.

Külvárosi toborzók

Az iszlám prozelitizmus és a börtönökben folyó terrorista toborzás erősödésére figyelmeztet a francia általános titkosszolgálatnak a Le Figaróban nyilvánosságra hozott jelentése. A lap által ismertetett dokumentum szerint az iszlám radikális tanok egyre gyorsabban terjednek a külvárosok túlnyomórészt Magrebből és fekete Afrikából érkezett, egyre fiatalabb bevándorlói között. A titkosszolgálat jelentése szerint egyre többen térnek iszlám hitre a börtönökben, ahol a tavalyi évben mintegy 1600-an csatlakoztak valamelyik iszlám irányzathoz.

Meghiúsított terrorakció Kanadában

A Toronto Star nevű lap jelentése szerint Kanadában terrorizmus vádjával letartóztattak tizenhét embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fel akarták robbantani a Parlament épületét Ottawában. A terroristák célpontjaként szerepelt még a nemzetbiztonsági hivatal is. A bűnözőket akkor tartóztatták le, amikor a robbanóanyagot megszerezték. Lefoglaltak tőlük még egy mobiltelefonos detonátort, terepszínű ruhákat és egy komputert is, amely a terrorcselekmény előkészítését bizonyító adatokat tartalmazott. A tizenhét őrizetbe vett emberből tizenkét férfi muzulmán országokból származik. Az újság információi szerint az összeesküvők többször gyakorlatoztak egy speciális táborban Torontótól északra. (Cserepenyin Igor)

Moldáviai bűnözők trükkjei

A moldvai rendőrség sajátos bűnszervezetet leplezett le: néhány szélhámos a második világháborúban meggyilkolt zsidók rokonainak nevére állított ki hamis dokumentumokat, és azokkal üzletelt. Portékájukra volt kereslet: a hamis papírok segítségével könnyűszerrel juthattak hozzá az arra vágyók németországi letelepedési engedélyhez, sőt, aki ezt megkapta, még jelentős pénzbeli támogatáshoz is jutott, amit a német kormány amolyan kompenzációként oszt ki a fasizmus áldozatainak. Az ITAR-TASSZ hírügynökség szerint ez az összeg a 20-50 ezer eurót is eléri.

Helikopterrel szökött meg két elítélt

Helikopterrel szökött meg két rab vasárnap Görögország legnagyobb fegyházából, az athéni Koridallosz börtönből. Egy emberrablásért és bankrablásokért elítélt görög fogoly, valamint emberölésért elítélt albán cinkosa oldott kereket akciófilmbe illő jelenetek közepette. A helikopter a börtön udvarán szállt le, és a benne ülők könnygázgránátokat dobáltak szét, hogy megbénítsák az őröket. A két bűnöző felugrott a gépre, amely aztán egy közeli temetőben szállt le, onnan pedig motorbiciklivel folytatták az utat. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a szökevények felkutatását. Azt gyanítják, hogy a szökési akciót a görög rab bátyja tervelte ki és hajtotta végre, aki tíz éve maga is megszökött ebből a börtönből, s azóta is hiába körözik. (MTI)

Belföld

Bokros újra csomagolna

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere elmondta egy tévéműsorban, hogy hazánk sajnos leszakadó országnak minősül a reformok szempontjából. Szerinte reális célként azt tűzhetnénk ki magunk elé, hogy a költségvetési hiány ne legyen magasabb, mint a gazdasági növekedés, mert ez esetben esély mutatkozik arra, hogy az államadósság csökkenjen a GDP-hez képest.

Bíróság előtt a kormányfő cégeinek ügye

Iratismertetéssel elkezdődött Kaposvárott annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett, kérve annak a szerződésnek az érvénytelenségét, amelyet Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök tulajdonában lévő cégek kötöttek egymással egy a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében lévő fővárosi ingatlanban található „bemutatóterem” bérbeadásáról. Pálvölgyi Ferenc osztályvezető főügyész a felperes képviseletében semmisnek titulálta a szerintük színlelt bérleti szerződést, amely „jó erkölcsbe ütköző és az állami tulajdonú cég számára feltűnően előnytelen” ügylet. A kereset szerint Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Rt., mintegy 87 millió forinttal gazdagodott. „Ez a feltételezés tendenciózus, nem felel meg a valóságnak” - mondta ezzel kapcsolatosan Borbíró István, az elsőrendű alperes jogi képviselője. Mivel ebben a perben a bizonyítás a felperest terheli, ellenkeresetükben azt kérték, tárják fel az ezt alátámasztó bizonyítékokat. Az ügyvéd szerint az ügy „tipikus esete annak, amikor a gombhoz varrják a kabátot”, azaz a „felperes fölállított egy koncepciót, ehhez próbálta igazítani a tényállást”. A per tárgyát képező bérleti szerződést már egyszer, 2004-ben kivizsgálta a Legfőbb Ügyészség, és megállapították, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt.

USA: nincs vízummentesség

Nem kapnak a magyarok vízummentességet – vélekedett az Egyesült Államok hazai nagykövete egy budapesti fórumon. A nagykövet ugyanakkor úgy vélte: Magyarország a legjobb úton halad az előjog megszerzésére, három év alatt 10 százalékkal csökkent a visszautasított kérelmek száma. A 15 százalékos elutasítási arány azonban még bőven felette van a vízummentesség 3 százalékos kritériumának – mondta George Herbert Walker. Magyarország immáron évek óta lobbizik a vízummentesség megszerzéséért Washingtonban, sőt, uniós csatlakozásunk óta Brüsszel is nyomást gyakorol az amerikaiakra, az EU tagállamait megkülönböztető gyakorlata miatt. A volt szocialista országok közül egyedül Szlovénia kapott vízummentességet.

Kifütyülték Kövér Lászlót

Korábban többször elhangzott a vád a Fidesszel szemben, hogy a kormánypárti politikusok lakossági fórumait szervezett módon közbekiabáló-fütyülő szimpatizánsokkal teszi tönkre. Ezen a hétvégén azonban a Fidesz megmondó emberének jutott sorsrészül hasonló: Kövér László Mohácson tartott beszédét szélsőjobbos szimpatizánsok zavarták meg füttykoncerttel. A Fidesz választmányi elnöke Trianon-megemlékezésen vett részt és szólalt fel, ám a hallgatóság soraiból többen meglehetősen hangosan fejezték ki nemtetszésüket amiatt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt korábbi ígérete ellenére minden kritérium nélkül megszavazta Románia uniós felvételét. A tüntetők szerint keleti szomszédunk uniós tagságának támogatását Erdély autonómiájától kellett volna függővé tenni.

Szili a legnépszerűbb

Alaposan átrendeződött az elmúlt hónapokban a politikusok népszerűségi ranglistája – olvasható ki a Szonda Ipsos legújabb felméréséből. Sólyom László – szemben a köztársasági elnökök hagyományosan magas népszerűségével – lecsúszott az első helyről. Szili Katalin viszont egy éve nem volt ilyen népszerű: az Országgyűlés elnöke a megkérdezett polgároktól 59 rokonszenvpontot gyűjtött be. Második helyen a miniszterelnök áll Sólyom Lászlóval együtt, őket a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Dávid Ibolya követi. Orbán Viktor a 12. helyre elegendő pontszámot gyűjtött össze. A két ellenzéki frakció vezetője, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt a lista utolsó felében kapott helyet, bár egyikük sem tartozik a legismertebb politikusok közé: A KDNP frakcióvezetőjének neve a megkérdezettek 46 százalékának csengett ismerősen, míg fideszes kollégáját az emberek alig harmada ismeri.

Bokros újra csomagolna

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere elmondta egy tévéműsorban, hogy hazánk sajnos leszakadó országnak minősül a reformok szempontjából. Szerinte reális célként azt tűzhetnénk ki magunk elé, hogy a költségvetési hiány ne legyen magasabb, mint a gazdasági növekedés, mert ez esetben esély mutatkozik arra, hogy az államadósság csökkenjen a GDP-hez képest.

Bíróság előtt a kormányfő cégeinek ügye

Iratismertetéssel elkezdődött Kaposvárott annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett, kérve annak a szerződésnek az érvénytelenségét, amelyet Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök tulajdonában lévő cégek kötöttek egymással egy a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében lévő fővárosi ingatlanban található „bemutatóterem” bérbeadásáról. Pálvölgyi Ferenc osztályvezető főügyész a felperes képviseletében semmisnek titulálta a szerintük színlelt bérleti szerződést, amely „jó erkölcsbe ütköző és az állami tulajdonú cég számára feltűnően előnytelen” ügylet. A kereset szerint Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Rt., mintegy 87 millió forinttal gazdagodott. „Ez a feltételezés tendenciózus, nem felel meg a valóságnak” - mondta ezzel kapcsolatosan Borbíró István, az elsőrendű alperes jogi képviselője. Mivel ebben a perben a bizonyítás a felperest terheli, ellenkeresetükben azt kérték, tárják fel az ezt alátámasztó bizonyítékokat. Az ügyvéd szerint az ügy „tipikus esete annak, amikor a gombhoz varrják a kabátot”, azaz a „felperes fölállított egy koncepciót, ehhez próbálta igazítani a tényállást”. A per tárgyát képező bérleti szerződést már egyszer, 2004-ben kivizsgálta a Legfőbb Ügyészség, és megállapították, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt.

USA: nincs vízummentesség

Nem kapnak a magyarok vízummentességet – vélekedett az Egyesült Államok hazai nagykövete egy budapesti fórumon. A nagykövet ugyanakkor úgy vélte: Magyarország a legjobb úton halad az előjog megszerzésére, három év alatt 10 százalékkal csökkent a visszautasított kérelmek száma. A 15 százalékos elutasítási arány azonban még bőven felette van a vízummentesség 3 százalékos kritériumának – mondta George Herbert Walker. Magyarország immáron évek óta lobbizik a vízummentesség megszerzéséért Washingtonban, sőt, uniós csatlakozásunk óta Brüsszel is nyomást gyakorol az amerikaiakra, az EU tagállamait megkülönböztető gyakorlata miatt. A volt szocialista országok közül egyedül Szlovénia kapott vízummentességet.

Kifütyülték Kövér Lászlót

Korábban többször elhangzott a vád a Fidesszel szemben, hogy a kormánypárti politikusok lakossági fórumait szervezett módon közbekiabáló-fütyülő szimpatizánsokkal teszi tönkre. Ezen a hétvégén azonban a Fidesz megmondó emberének jutott sorsrészül hasonló: Kövér László Mohácson tartott beszédét szélsőjobbos szimpatizánsok zavarták meg füttykoncerttel. A Fidesz választmányi elnöke Trianon-megemlékezésen vett részt és szólalt fel, ám a hallgatóság soraiból többen meglehetősen hangosan fejezték ki nemtetszésüket amiatt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt korábbi ígérete ellenére minden kritérium nélkül megszavazta Románia uniós felvételét. A tüntetők szerint keleti szomszédunk uniós tagságának támogatását Erdély autonómiájától kellett volna függővé tenni.

Hit és értékek

Ómenklatúra

A szokásos csütörtöki mozibemutatók helyett keddre időzítették az Omen című nosztalgiahorror bemutatóját, persze azért, hogy a premier a rémisztőnek gondolt 2006. 6. 6. dátumra essen. A 666-os számtól való félelemnek az orvosi szakirodalomban önálló neve is van, mivel az elmúlt évtizedekben - elsősorban az Egyesült Államokban – járványossá vált a balszerencsésnek tekintett házszámok, rendszámtáblák és vonalkódok lecserélése. A szakemberek által egyszerűen „hexakoszioihexakontahexafóbia” névvel illetett kór elterjedésében azért nem kis szerepe volt annak, hogy a hollywoodi filmipar a modernkori sátánizmus megszületésével szinte egyidőben, 1968-tól sorozatban kezdte gyártani a megszemélyesített Gonoszt előtérbe állító filmeket. Az Antikrisztus küszöbön álló eljöveteléről és a Fenevad számáról a tömegkultúra jóvoltából azok is bőségesen értesülhettek, akik amúgy egy sort sem olvastak a Jelenések könyvéből.

Ómenklatúra

A szokásos csütörtöki mozibemutatók helyett keddre időzítették az Omen című nosztalgiahorror bemutatóját, persze azért, hogy a premier a rémisztőnek gondolt 2006. 6. 6. dátumra essen. A 666-os számtól való félelemnek az orvosi szakirodalomban önálló neve is van, mivel az elmúlt évtizedekben - elsősorban az Egyesült Államokban – járványossá vált a balszerencsésnek tekintett házszámok, rendszámtáblák és vonalkódok lecserélése. A szakemberek által egyszerűen „hexakoszioihexakontahexafóbia” névvel illetett kór elterjedésében azért nem kis szerepe volt annak, hogy a hollywoodi filmipar a modernkori sátánizmus megszületésével szinte egyidőben, 1968-tól sorozatban kezdte gyártani a megszemélyesített Gonoszt előtérbe állító filmeket. Az Antikrisztus küszöbön álló eljöveteléről és a Fenevad számáról a tömegkultúra jóvoltából azok is bőségesen értesülhettek, akik amúgy egy sort sem olvastak a Jelenések könyvéből.

HÁTTÉR

Szakik és cselédek a Temze partján

Do you have ice tea? No, we haven’t. But where are you from? From Hungary. Akkor szia, Levente vagyok. Szóval teát nem tudok adni, és kávét se igyál, mert az meg pocsék.

Egy perc sok életet mentett

Huszonöt évvel ezelőtt, 1981. június 7-én az Izraeli Légierő egyik speciális alakulata lebombázta az iraki Osirak atomerőművet. Az akkori nemzetközi politikában rendkívül negatív visszhangot kiváltó akciót az iráni atomfenyegetés fényében ma már sokan másképpen értékelik.

Jószándékom ellenére

– Abban az izgalmas időszakban nőttem fel a VII. kerület flaszterén, amikor a zsidótörvények egyre szorosabbra húzták a kötelet a torkunkon. Apukám – öt elemije volt, de úgy viselkedett, mint egy iskolázott úriember – kiskereskedő volt, és nagy művész. Ugyanis tőke nélkül is tudott kereskedni. Még a csendőrökkel is csencselt. Textilárut, inget, írógépet, mindent, amit bizományba meg tudott szerezni, azt eladta a kuncsaftjainak hitelbe. Bízott abban, hogy akikkel üzletel, majd meg fogják menteni, ha sor kerül rá.

Ki veszt ma?

A kormány változtat választási kampányígéretein, és átírja az adó- és járulékprogramokat – nyilatkozta Kiss Péter megbízott kancelláriaminiszter. A konkrét részletek az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén talán kiderülnek. A szakemberek mindenek előtt az eva- és áfakulcsok 20 százalékra történő emelését, valamint a társasági adó növelését valószínűsítik. A minimálbér programjához nem nyúl a kormány, de egyes hírek szerint a reálbérek stagnálásával, valamint az infláció és a munkanélküliség átmeneti növekedésével is számolhatunk.

Elúsztunk

Az implicit adósságokat is beleszámítva 16 050 milliárd forint a becsült magyar államadósság, de államcsőd nem fenyeget – áll a Fidesz felkérésére összeállított Fehér Könyvben.

Szegény motorosok

Ma már megérné, ha taxi helyett egy-egy arra járó kamiont intenénk le. Az EU-csatlakozás óta ugyanis több száz mikrovállakozásban működő hazai, közúti árufuvarozó kényszerült lehúzni a rolót, mivel a beáramló külföldi vetélytársak dömpingje az önköltségi szint alá nyomta a fuvardíjakat.

Adóemelés

Veres János, a Pénzügyminisztérium jelenlegi és leendő vezetője a parlamenti bizottsági meghallgatáson „szigorú és határozott lépéseket” ígért a gazdaság stabilitásának megteremtéséhez. Mint mondta, ebbe az adókulcsok megváltoztatása is belefér, ami várhatóan adóemelést jelent majd. Veres szerint reformra szorul többek között az államháztartás, az oktatás, az önkormányzati rendszer és az egészségügy. Ez utóbbival kapcsolatban annyit árult el, hogy támogatja a rendelőkbe csak beszélgetni járó betegek vissza-szorítását célzó vizitdíj bevezetését. Erről hivatalos döntés még nem született, bár az egészségügyi tárca várományosa, Molnár Lajos a napokban azt nyilatkozta, van ilyen elképzelés.

Dózsa brazil népe

Kaszával és botokkal felfegyverkezett parasztok hatoltak be szerdán a brazil parlament épületébe. Az elégedetlenkedők azt követelték, hogy a kormány hajtson végre nagyszabású földosztást. A támadók, akik között számos nő és gyerek is volt, egészen az ülésteremig eljutottak első rohamukkal, a parlamenti őrség azonban kiszorította őket az épületből. A nincstelen parasztok a nagy földbirtokok kisajátítását követelik, hogy az így nyert földalapból földosztást lehessen végrehajtani. A földtelen és törpebirtokos parasztok elégedetlenek Luiz Inacio Lula da Silva baloldali elnökkel, mert elnökválasztási ígéretei ellenére alig tett eddig valamit az agrárreform végrehajtásáért. Brazíliában a falusi lakosság húsz százaléka mondhatja magáénak a művelhető földterületek 90 százalékát. Az agrárnépesség legszegényebb negyven százaléka a művelhető földterület csupán egy százalékát birtokolja.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!