hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 04. 27. (XI/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az első elnök

Moszkvában átkoktól és sirámoktól mentes hangulattal reagáltak a hírre, hogy április 23-án elhunyt Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke. A lakosság is nyugodtan fogadta a néhai államférfi távozását az élők sorából, és elmaradt a szovjet időkben megszokott politikai földcsuszamlás is. A politikai életet 1999 végén váratlanul, de saját akaratából elhagyó Borisz Jelcin hét és fél évvel később békés körülmények között hunyt el abban az Oroszországban, aminek történetében figyelemre méltó, de nem egyértelmű szerepet játszott egy nagyon fontos időszakban.

Ki ül a nyeregbe?

Nicolas Sarkozy (képünkön) nyerésre áll a francia elnökválasztás első fordulója után, hiszen támogatói bázisa jóval szélesebb, mint a baloldali Ségoléne Royal tábora, ám győzelme még korántsem biztos. A rekordrészvétel alapján a szavazókat a progra-moknál jobban izgatja a jelöltek személyisége, ami döntő lehet majd május 6-án. A gyakran hataloméhes politikusként beállított Sarkozy dinamikus programjával többen rokonszenveznek, mint karakterével, ami esélyt adhat a kiábrándító kampánykezdés után magára találó Royalnak.

A függetlenség ára

Izrael szokás szerint előbb gyászol, csak aztán ünnepel. Az emlékezés napján idézik fel annak a 22305 férfinak és nőnek az emlékét, akik az ős-új állam megalakításában és védelmében hősként vesztették életüket. Tavaly óta újabb 233 család csatlakozott a gyászolók köréhez, ebből 119 család a második libanoni háborúban vesztette el hozzátartozóját, polgárokat és katonákat egyaránt. Megdöbbentő számadatok ezek. Aligha gyógyír erre, hogy a holokausztban alig néhány nap alatt több zsidót öltek meg, mint Izrael háborúiban összesen, vagy több izraeli halt meg az utakon közlekedési balesetben, mint a háborúkban vagy a palesztin terror következtében.

A TASSZ ismét jelent

Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése óta a Kreml az orosz média szinte minden komoly szócsövét az irányítása alá vonta – állítja a The New York Times. Az ország egyik legnagyobb magánkézben levő rádióhálózatának a munkatársai nem szólaltathatják meg többé a Kreml kritikusait. Az orosz elnök bírálói szerint ez a tendencia csak fokozódni fog egészen a jövő évben esedékes elnökválasztásig.

A terror Hirosimája

Hirosimához és Nagaszakihoz hasonló nagyszabású terrortámadásra készül az al-Kaida a Nyugat ellen a The Sunday Times értesülései szerint. Az angol lap egy kiszivárogtatott hírszerzési jelentés alapján arról számolt be, hogy a terrorszervezet iraki vezetői iráni támogatók segítségével az első nagyszabású akciójukat tervezik nyugati célpontok ellen. A terrorszervezet célja, hogy a „római trónt” – mely kifejezést a Nyugatra vonatkoztatnak – megdöntse. A jelentés egy másik merényletről is említést tesz, melyet Tony Blair visszavonulására időzítenének Nagy-Britannia ellen.

Belföld

Izmozás balról

„Sok a duma” – így reagált egyik szocialista forrásunk az SZDSZ harcias identitáserősítő kampányára, amely többek szerint komoly koalíciós feszültséget is okozhat. A miniszterelnököt finoman bíráló, a több-biztosítós rendszer mellett – a koalíciós partnerrel szemben – továbbra is lándzsát törő liberálisok nem értik, mi a gond.

Urambátyám

Földesi-Szabó László alapítványa néhány napja még az egekig emelkedett Mehmet Karcsi visszarablása miatt, majd hirtelen zuhanórepüléssel előzetesben landoltak vezetői. A VPOP állítólag véletlenül bukkant a több mint egymilliárdos adócsalásra a volt rendőr vezette alapítványnál, és ahogy lenni szokott, néhány napon belül politikai ügy lett a csempészetből. Az ellenzék kérdez, a titkosszolgálatok és az őket felügyelő miniszter pedig újra a célpontban.

Dübörög a gumigyár

Kóka János gazdasági miniszter 2005-ben nagy csinnadrattával ünnepelte a dél-koreai Hankook gumigyár Magyarországra, Dunaújvárosba telepítését. A 132 milliárdból épülő, ezerötszáz ember számára munkát adó létesítménnyel kapcsolatban azóta több kínos részlet is napvilágra került.

Koronatanúk

Április 20. és 22. között rendezték meg Novákfalván a Szent Korona Szolgálat Tanítóinak Első Szerét. A szervezők szerinti cél: „a résztvevők felkészüljenek arra, hogy minden magyar ember számára közvetítsék azt az önbecsülés- és önazonosságtudat-kiteljesítő erőt, ami értelmi és érzelmi egységben ad tartalmat annak az ősi jognak, ami alapján mindannyian a Szent Korona tagjai vagyunk”.

A hét eseményei

Simonyi itthon

Hit és értékek

Modernkori mártírok

A Törökországban történt kereszténygyilkosságok újra rávilágítottak arra a tényre, hogy a világ sok országában még nem élvezhetnek a hívők vallásszabadságot. A különböző felmérések szerint közel 200 millió keresztényt üldöznek és zaklatnak hazájában a hite miatt, de évente százezres nagyságrendben mérhető azok száma is, akik mártírhalált halnak hitbéli meggyőződésük miatt. A legnagyobb elnyomást az iszlám és a kommunista rezsimekben kell átélniük a keresztényeknek.

Modernkori mártírok

A Törökországban történt kereszténygyilkosságok újra rávilágítottak arra a tényre, hogy a világ sok országában még nem élvezhetnek a hívők vallásszabadságot. A különböző felmérések szerint közel 200 millió keresztényt üldöznek és zaklatnak hazájában a hite miatt, de évente százezres nagyságrendben mérhető azok száma is, akik mártírhalált halnak hitbéli meggyőződésük miatt. A legnagyobb elnyomást az iszlám és a kommunista rezsimekben kell átélniük a keresztényeknek.

HÁTTÉR

Kísér a múlt

Liberális oldalról a kultúrpolitikában is átláthatóságot, számonkérhetőséget, gazdaságosabb működést szorgalmaznak a politikusok, ám úgy tűnik, hogy a későkádári kultúrelit ellenállása, politikai befolyása minden más ágazat lobbierejét felülmúlja.

Szörny Rt.

Pohárnok Iván nem hétköznapi alakja a magyar és nemzetközi filmgyártásnak, hiszen az egyetlen – hollywoodi értelemben vett – maszkmester az egész országban. Munkái „észrevétlenül” ott figyelnek egy-egy szuperprodukció képkockáin földönkívüli lények vagy dinoszauruszok formájában, de feltűnnek hazai és külföldi reklámokban is – gondoljunk például a Fanta-reklámban életre kelő napszemüveges óriás málna vagy a Nestlé reklámjában látható hófödte svájci falu makettjére. Nemrég egy huszonnégy méteres bálnát és életnagyságú dinoszauruszokat gyártott a Természettudományi Múzeum számára, de elkészült azóta néhány távirányítású sárkánybébi, számos vízi hulla és több magyar médiasztár feje is. A harminchat éves maszkost a honvágy hozta haza Amerikából 1990-ben, majd megalapította saját cégét, a Filmefexet, mely jelenleg nemcsak Magyarországon, de egész Kelet-Európában piacvezetőnek számít.

A magánbiztosítók korlátozzák az ellátást

A vizitdíjat elhibázottnak tartja, a reformok irányával alapvetően egyetért, ám a sebességből jócskán visszavenne. Az alap egészségügyi ellátást az állami biztosítón keresztül mindenki számára elérhetővé kell tenni, és csak e szint felett szabadna beengedni a rendszerbe a magánbiztosítókat. Interjú Dr. Kovács József egyetemi docenssel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézet Bioetikai Részlegének vezetőjével.

Versenyképtelen filmgyártás

„Meggyőződésem, hogy a jó film az, amit a közönség is annak ismer el. Rengeteg magyar filmvígjáték például, amely legalább azt a követelményt teljesíti, hogy a közönséghez szól, sikert tud aratni hazai berkekben, függetlenül attól, hogy szakmailag milyen szintű alkotásról van szó” – mondja Forgács Gábor, a Parabel Stúdió igazgatója. A magyar filmek zöme viszont külföldön eladhatatlan, aminek a tartalmi okokon túlmenően – hiszen szűken a magyar közönségnek szólnak –, elsősorban a szakmai háttér elmaradottsága az oka a rendező szerint.

A százéves titok

A második világháború során a náci Németország által elkövetett szörnyűségek mellett feledésbe merült egy olyan tragédia, melynek okozói közvetlenül a britek voltak. Egy nappal a német hadsereg kapitulációja előtt a brit Királyi Légierő tévedésből több mint hétezer, a koncentrációs tábort túlélt személyt ölt meg három hajó fedélzetén. Az évforduló közeledtével az izraeli Jerusalem Post idézte fel a történészek által is alig ismert ballépést, amely miatt a brit kormány soha nem kért hivatalosan bocsánatot.

Döntsön a nép

Lapzártánkkor a bukaresti parlament úgy határozott, hogy május 19-én tartják meg a tisztségéből felfüggesztet TRAIAN BASESCU elnök elmozdításáról döntő népszavazást Romániában. A törvényhozás a múlt héten függesztette fel hivatalából Basescut, az ország legnépszerűbb politikusát, hatalommal való visszaélés vádjával.

Médiavírus

A szexipar szereplői és mondanivalói egyre inkább a mindennapok részévé válnak a médiaelit jóvoltából. A rádióműsorokat figyelők pornósztároktól hallhatnak szexuális tanácsokat; a női és bulvárlapok olvasói az ő „kalandos” életüket izgulhatják végig; és a kereskedelmi csatornák főműsoridőben faggatják őket szokásaikról a közélet szereplői között. Ennek a dömpingnek köszönhetően kerülhetett „Dundika”, a playmate lány a labdarúgó Eb-t támogatók tablójára Dávid Ibolya mellé, vagy születhetett interjú Kósa Lajos fideszes debreceni polgármesterrel az aktuális Playboyban.

Nulla voks és a pöttyös kitűző

A magyar futballelit viselkedése az Eb-pályázat eredményhirdetése óta azt igazolta, hogy helyes döntés született Cardiffban. Ha valaki azt gondolta, hogy a honi futballban a stadionok állapota és a bajnokság színvonala a legsiralmasabb, tévedett: az egymást kritikátlanul dicsérő, a vetélytársakat, döntéshozókat lemaffiázó, tanulni és teljesíteni képtelen sportvezetés megérdemelten kapott pofont az európai labdarúgás vezetőitől.

Munkahelyi szex

Tisztelt Szerkesztőség!

KÁVÉSZÜNET

Családi kaland Pécs mellett

A Mecseket észak felől közelítve verőfényes napsütésben érkezünk a hegység szívébe, Árpád-tetőre. Utunkat napsárga repceültetvények kísérik a festői, lankás dombok között. A Mecsextrém Parkba tartunk, amely Magyarország egyedülálló ökoturisztikai kalandparkja, s nem mindennapi élményt tartogat kicsiknek-nagyoknak egyaránt, baráti áron. Vezetője, Tihanyi Pál kalauzol végig a mintegy 150 hektárnyi területen, mely a Mecseki Erdészeti Zrt. tulajdona.

Maradona

Az ezredfordulón A 20. század labdarúgójának választották Maradonát, aki éppen tíz éve vonult vissza a profi futballtól, de a közszereplésre továbbra is igényt tart: azóta jobbára a botrányokból és az önpusztításból űz sportot. Néhány hete ismét kórházban őrzik: „Egyszerűen éjjel-nappal muszáj volt szemmel tartani, és ez most már így lesz a következőkben is. Azt gondolja magáról, hogy ő maga a Jóisten” – nyilatkozta kezelőorvosa.

Szobagyerekek

Mindössze napi 15 perc testmozgás elég ahhoz, hogy a gyerekek megtartsák az egészséges testsúlyt. Amerikai és angol kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik naponta legalább 15 percet mozognak, feleannyira túlsúlyosak, mint más gyerekek.

Terebélyesedő mozgalom a városi kerékpározásért

Évről évre nagyobb támogatottsága van a hazai kerékpáros mozgalomnak. „Célunk a városi biciklizéshez való jog megteremtése, és az ennek megfelelő körülmények megvalósítása. Szeretnénk elérni, hogy végre tudatosuljon az emberekben: a kerékpárosok nem akadályozzák a közlekedést, hanem közlekednek” – mondta el lapunknak Kürti Gábor, a nemrégiben megrendezett biciklis tömegdemonstráció, a Critical Mass (kritikus tömeg) hazai szervezője.

Epres omlett

Hamarosan beköszönt az eperszezon! Amellett, hogy az egyik legzamatosabb gyümölcsünk, rendkívül gazdag C-vitamin-forrás. Frissen a legfinomabb, de fagyasztva, lekvárnak, szörpnek is fogyaszthatjuk. Most álljon itt egy ínyenc reggeli fogás, az eper főszereplésével!

Programok

Tiffany és Gallé. A szecesszió üvegművészete címmel november 18-áig látható kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. (IX., Üllői út 33–37.)

Duma Plaza

Kétféle piszok létezik: a sötét, amely a világos dolgokhoz tapad, és a világos, amely a sötétekhez

Faluturizmus

Kedves, drága unatkozó vendégek, nem szaporítom a szót, jöjjenek kikapcsolódni a Paraszt Centrumba! Exkluzív sportlehetőségeket ajánlunk, mingyá' kezdem az elsővel: háztáj-boksz. Nagyon egyszerű sport – a rohasztó puha talaján kell megküzdeni az ellenfeleknek sípcsontvédő gumicsizmában. Ütni, rúgni, harapni, karmolni egyaránt lehet, az első parasztlengős nyer.

Miért vagy boldogabb, férfiú?

– Tiéd az egész garázs. – Az esküvői előkészületek nélküled is lezajlanak. – A csokoládé csak egy snack a sok közül. – Lehet belőled miniszterelnök. – Nem kell megállnod gondolkodni, melyik irányba csavarj be egy csavart. – A ráncok karakteressé teszik az arcod. – Az új cipő nem vágja, nem nyomorítja a lábadat, és nem csinál vízhólyagot. – A telefonbeszélgetéseid átlagos hossza 30 másodperc. – Mindenfélét tudsz a tankokról. – Ötnapos nyaralásra elég egy kézitáska. – Bármelyik befőttesüveget ki tudod nyitni. – A figyelmesség leghalványabb jeléért őrült hálára számíthatsz. – Ha valaki elfelejt meghívni valahová, attól még maradhattok barátok. – Három pár cipő több mint elég. – Egyszerűen észre sem veszed a ruhádon a gyűrődést. – Semmi nincs az arcodon, aminek a színét javítani kellene. – Ugyanaz a frizura évekig, akár évtizedekig is kitart. – A körmeidet elintézheted egy zsebkéssel is. – Ha akarod, növeszthetsz bajuszt. – A teljes karácsonyi bevásárlást elintézed december 24-én, mind a 25 rokonnak, 45 perc alatt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!