hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 05. 16. (XII/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Cunami, ciklon, földrengés

Nem kíméli a természet a földet, a múlt héten ciklon söpört végig Délkelet-Ázsián, közel százezer emberéletet rántva a pusztulásba Burmában, a héten pedig Délnyugat-Kínában követelte a földrengés tízezrek életét.

Hangadók

Mi a közös Brad Pitt és Steve Jobs között? Első ránézésre talán semmi: míg Brad Pitt házasságaival és filmjeivel vált az elmúlt évtized jellegzetes médiasztárjává, addig Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója elárasztotta a világot személyi számítógépekkel, iPodokkal, és nem mellesleg jelentős vagyonra tett szert. A kettejük közötti kapcsolat pedig csak annyi, hogy mindketten szerepelnek a Time 100 legbefolyásosabb embert tartalmazó listáján, olyan más személyekkel, mint George Clooney és Vlagyimir Putyin.

Fogadatlan prókátor

Barack Obama egykori szellemi mentora igencsak kellemetlen helyzetet teremtett az illinois-i szenátor körül, akinek elnökjelölése foroghat kockán Jeremiah Wright (képünkön) bujtogató és provokatív retorikája miatt. A visszavonult pásztor a nyilvánosságra került prédikációrészletek után sem hajlandó a háttérben meghúzni magát, és úgy tűnik, tovább tudja rontani Obama esélyét demokrata riválisával, valamint republikánus ellenfelével szemben.

Kis országok előnyben

A dán miniszterelnök kis szerencsével nagyot ugorhat a szamárlétrán, ugyanis Tony Blair mellett a legesélyesebb aspiránssá lépett elő az Európai Tanács (ET) leendő első állandó elnöki pozícióját illető találgatásokban.

Belföld

Az MSZP kitart Gyurcsány mellett

Egyértelmű, ha úgy kívánná a pártérdek, akkor a miniszterelnök hátrébb lépne, de a kormányfőváltás egyetlen problémánkat sem oldaná meg, sőt, még több gondot teremtene – vélekedett lapunknak Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője sajnálja, hogy az SZDSZ kiszállt a koalícióból, amihez szerinte nem a személyi, hanem a programbeli nézetkülönbségek vezettek. A politikus szerint egyébként lehet, hogy úgy járnak, mint a Bokros-csomaggal: az erőfeszítéseik gyümölcsét a Fidesz arathatja le.

Talányos döntés

Bár a múlt heti hírek még arról szóltak, hogy Magyarországot Gyurcsány Ferenc képviseli Jeruzsálemben Izrael Állam megalakulásának 60. évfordulóján, hétfőn kiderült: mégsem a miniszterelnök utazik a Szentföldre. Vajon miért?

Fodor programot hirdetett

A fiatalokra kitüntetett figyelmet fordítana, és az ország érdekében bármelyik demokratikus párttal kész lenne a megegyezésre az SZDSZ elnöki székére pályázó Fodor Gábor.

Mindenkivel jó jóban lenni

Több jobboldali értelmiségi szorgalmazza, hogy a Fidesz a kormányváltás utáni időszakra készítsen elő egy olyan társadalmi és gazdasági megállapodást, amellyel elkerülhető lenne, hogy úgy járjanak, ahogy Gyurcsány Ferenc. Nevezetesen, hogy az intézkedései a társadalom és a szakmai körök ellenérzését váltották ki.

Hit és értékek

Cionista örömünnep Budapesten

„Izrael Állam a 20. század legnagyobb sikertörténete, hiszen a holokauszt hamvaiból egy virágzó demokráciát sikerült felépíteni” – hangsúlyozta Aliza Bin-Nun, Iz­rael magyarországi nagykövete a budapesti Hit Parkban rendezett zsidó–keresztény konferencián. A rendezvénynek otthont adó Hit Gyülekezete vezető lelkésze elmondta: „Tovább harcolunk az antiszemitizmus, az anticionizmus és az iszlám történelemhamisítás ellen.”

Ideges antijudaizmus

A Hit Gyülekezete hétvégi háromnapos konferenciája végén elementáris, még a szervezőket is megdöbbentő erővel nyilatkozott meg a kettős ünnep – a pünkösd és Izrael Állam születésének 60. évfordulója – közös öröme. A zsidó vendégek – köztük az izraeli nagykövet asszony – és a szervező keresztények közösen tartott megemlékezése áttörte a tervezett időbeli és formai keretek korlátait, és mintegy ezer gyermek, tinédzser és felnőtt spontán kialakult, elsöprő erejű körtáncába torkollott. Azonban a magyarországi radikális jobboldal sem tagadta meg önmagát: a hét elején mindjárt szükségesnek érezte gyorsan kigúnyolni a sikeres rendezvényt.

HÁTTÉR

Eldobják a koronát

„Szlovákia belép az európai elitországok sorába” – fogalmazott büszkén Robert Fico kormányfő, miután az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovákia euróbevezetési kérelmét. A lapunknak nyilatkozó szakértők egybehangzóan sikernek és Magyar­ország számára is példaértékűnek tartják északi szomszédunk eredményeit.

A kapitalista világban nem járható út a szociális segélyekre fektetni a hangsúlyt

Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatójaJelentős különbség van a mi és az északi szomszédunk szociális ellátása között. Egyértelműen jobb és magasabb színvonalú nálunk, mint Szlovákiában, ugyanakkor az is igaz, hogy folyamatos a leszakadásunk hozzájuk képest. A mi kormányaink az elmúlt évtizedben jelentősen „túllőtték” a szociális rendszerünket. Leginkább a családi pótlékban, a béremelésekben és a nyugdíjrendszerben számították el magukat. Ezzel szemben Szlovákia sokat profitált az egykulcsos adórendszer, a szociális reform elindításával.

A jövő kilátásai

Bár Izrael Állam mindössze hatvan évvel ezelőtt alakult meg, még a modern története is legkevesebb százhúsz évre nyúlik vissza. A megalakult állam története során legkevesebb hat nagyobb háborút és még több kisebbet vívott arab szomszédaival. Nagy eredmény és jelentős vívmány, hogy a zsidó állam az ellene irányuló fegyveres erőszak és terror közepette is él. Gazdasága fejlett és virágzó, társadalmi élete élénk, és polgárainak teljesítményét bármely európai vagy észak-amerikai állam is megirigyelhetné.

Bibliaellenes Jézus-portré

Paul Verhoeven holland filmrendező könyvet írt Jézus Krisztusról. Az erőszakot és szexualitást sok filmjében botrányos módon ábrázoló művész állítólagosan húsz év kutatási eredményét foglalja össze művében. A könyv A Da Vinci-kódhoz és más, a Bibliát kiforgató „alkotások­hoz” hasonlóan hajmeresztő állításokat tartalmaz Jézusról.

Nem leszünk nagyhatalom?

A világban felhasznált ener­­giahordozók többsége négy-öt országból származik. Ez az aránytalan elosztás sok más nemzet ener­gia­füg­gő­ségét okozza. Ezért mind több országban tették kö­te­lezővé a töltőállo­mások szá­mára a bioetanol és a bio­dízel tartását, és komoly tervek készültek az előál­lításukra. Azonban a piac hamar felülírta az ipar elképzelését, gyorsan drágulni kezdtek a gabonaárak, a biojövőből így egy­előre csak a szép tervek maradtak.

Figyel a munkáltató

Az állásinterjú részeként elvégzett DNS-tesztből reménybeli munkáltatónk megismerheti etnikai hovatartozásunkat vagy akár azt is, hogy génjeink alapján milyen betegség érhet el bennünket nagy valószínűséggel. Nyilvánvalóan csökkenne a „versenyképességünk”, ha kiderülne mondjuk az elhízásra, a cukorbetegségre vagy akár a skizofréniára való hajlamunk. Sőt: ebben az esetben a biztosítók is magasabb díjat számolnának fel nekünk. Jogvédők szerint ez ma már bármikor megtörténhet, éppen ezért lett volna szükséges az ezzel kapcsolatos tiltást belefoglalni a múlt héten megszavazott humángenetikai törvénybe. A jogszabályt jegyző genetikaprofesszor szerint művitáról van szó.

Új tulajdon újgazdagoknak

Új tulajdonosokká válhatnak a vállalkozó kedvűek, ha kapnak az alkalmon, és élnek az ÚTP adta lehetőségekkel. Az ÚTP, azaz az Új Tulaj­donosi Program révén ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy meghatározott állami vállalatok részvényeiből vásárolhassanak. A kormány nem titkolja, hogy ily módon igyekszik hosszú távú megtakarításra ösztönözni az állampolgárokat.

Aranykor

Az idős korosztály nem egy „lerobbant generáció”, nem egy ellátásra szoruló kisebbség, hanem egyenrangú és aktivizálható része a társadalomnak. Európa öregszik, és egyre sürgetőbb az idősekkel kapcsolatos szemléletváltás, már csak azért is, mert a 65 év felettieknek mindössze az egyharmada szorul gondozásra. „Az idősek ügyét ki kellene végre emelni a betegápolás – egészségügy – nyugdíjellátás háromszögéből” – hangoztatja a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége is, amelynek sikeres működése uniószerte példaértékűnek számít.

Bábolna földje

A hajdani magyar „csoda”, az átkosban kiépített „birodalom” mára egy torzó, csődtömeg lett. Muzeális gépsorok, bérelt földek és adósságok. A megmaradt két leányvállalat földterületének, maradék eszközállományának értékesítése és a Bábolna Zrt.-hez tartozó földek tartósbérlete körül komoly zavar alakult ki. A Magosz szerint „szoci panama” húzódik a háttérben.

KÁVÉSZÜNET

A szving szultánja

A könnyűzenében Knopfler az egyetlen világhírű magyar származású gitáros. A rocktörténet egyik legsikeresebb zenekara, a Dire Straits egykori frontembere turnéja során hatvanöt állomást érint. Amerika előtt most Európát járja be, pünkösd hétfőn pedig az Arénában adott pazar koncertet.

A rejtett kancsalság

A rejtett kancsalság, amely a látszatra egészséges szempár együttműködési zavarát jelenti, az állandó fejfájások és rosszullétek mellett könnyen előidézője lehet a gyerekek tanulási vagy magatartási zavarainak is. A kétszemes együttlátás biztosítja a megfelelő térlátást, így ha valaki rosszul tájékozódik új helyen, nekimegy tárgyaknak, nem mer fölmenni létrán, csigalépcsőn, az nemcsak pszichológiai vagy egyensúlyi, hanem vizuális zavar következménye is lehet. A problémát sajnos gyakran nem kezelik a súlyának megfelelően.

Csúcson a veszprémi gladiátorok

Történetének második nemzetközi kupáját hódította el az MKB Veszprém a hétvégén, német ellenfelével szemben. A nem mindennapi csapatsiker a hazai kézilabdasport erejére is rávilágít, hiszen a germán pontvadászat a világ egyik legjobbja.

Családi nyaralás

Azokban a családokban, ahol több gyermek is van, a közös nyaralás kérdésében általában kétféle állásfoglalás alakul ki az évek során: „gyerekekkel sehova”, illetve „bárhova, de csak a gyerekekkel”. Legnagyobb szerencsénkre mindkét tábornak igaza van, hiszen kettesben is, de gyermekekkel is hasonlóan csodás és emlékezetes szabadságolásban lehet részünk…, ha kellő körültekintéssel és kreativitással felkészülünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!