hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 04. 24. (XIII/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Népharag Grúziában

A dél-oszétiai háborús kaland óta, de különösen a legutóbbi hetekben ismét megingani látszik Miheil Szaakasvili elnök hatalma Grúziában. Lehetséges, hogy Washington korábbi kedvencét, Moszkva gyűlölt ellenségét a legközelebbi jövőben elsöpri a népharag, de teljességgel az sem zárható ki, hogy az államfő még nem élte fel teljesen politikai tartalékait.

Botrány, bojkott, bírálatok

Az ENSZ genfi, rasszizmus elleni világkonferenciájáról sok mindent el lehet mondani, de egy biztos: ennél ellentmondásosabb nemzetközi találkozóra ritkán kerül sor. Zimbabwe, Líbia, Szudán, Irán és a harmadik világ számos fél-diktatúrája helyett a vita újra Izrael létrejöttéről, létjogosultságáról, illetve az anticionizmust hirdető országok elítéléséről szólt. Az ENSZ pontosan tudta: botrányt fog kiváltani az, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt hívták meg a rendezvény főszónokaként. Nem kellett csalódniuk: így is lett.

Belföld

Rajtaütöttek a drogtanyákon

„Magyarország területén az Európában előforduló kábítószerek teljes termékskálája fellelhető és beszerezhető, amelyek terítését túlnyomórészt szervezett bűnözői háttérrel rendelkező csoportok végzik" - áll a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) legfrissebb évkönyvében a kábítószer címszó alatt. Röviddel ennek kiadása után került sor az elmúlt évek legnagyobb akciójára, aminek során 20 budapesti helyszínen 15 ezer tő vadkendert foglaltak le a rendőrök, és 17 vietnami állampolgárt helyeztek előzetes letartóztatásba.

A náci mészáros

Levágta a barátnője fejét, majd horogkeresztes zászlóval borította be a nőt Kalocsán egy szélsőjobbos elveket valló férfi. A nő rokonai szerint egyértelmű az összefüggés az ordas eszme és a tragédia között.

Végtelenített történet

Titokban született, ma pedig nem tudni, mi lesz a sorsa – így összegezhető a legújabb médiatörvény-tervezet eddigi karrierje. Eközben a hazai elektronikusmédia-rendszernek égető szüksége volna korszerű szabályozásra. A kérdés csak az: végleg vagy csak pár hónapra került le az asztalról a majdnem másfél esztendei munkával kidolgozott tervezet.

Mi tartja össze a családot?

A gyermek ma egyre kevésbé jelent visszatartó erőt a házaspárok válásánál. Ez súlyos következményekkel jár a következő nemzedék fejlődésére nézve éppúgy, mint a mai társadalomra: megso­kasodik ugyanis az egyszülős, nem ritkán többgyermekes családok száma, akiknek helyzete a leghátrányosabbnak tekinthető.

Oklevél melegeknek

Kijelenti-e ön, Kis Tihamér, hogy az itt megjelent Nagy Ödönnel élettársi kapcsolatot köt? Ha igen, kérem, feleljen hallható szóval. Kijelenti-e ön, Nagy Ödön, hogy az itt megjelent Kis Tihamérral élettársi kapcsolatot köt? Ha igen, kérem, feleljen hallható szóval. A Magyar Köztársaság által rám ruházott hatalmamnál fogva kijelentem, hogy Kis Tihamér és Nagy Ödön a Magyar Köztársaság családjogi törvénye alapján élettársak.

A Gazprom-brigáddal kampányol a Fidesz

Az MSZP-ben a drámai vereséget, míg a Fidesz­ben az ellenoldal mozgósítását akarják elkerülni az EP-választások kapcsán.

Zuhanás közben repülőt szerelni

Bár Bajnai Gordonnak elméletileg sikerült hatalomkoncentrációt végrehajtania a kormányában, a központi helyekre a saját embereit ültetnie, mégis az a legnagyobb kérdés, hogy a miniszterelnök képes lesz-e hatalomtechnikai szempontok alapján is működtetni kabinetjét. Magyarán: lesz-e teljesítmény?

A hét eseményei

Bezárt a Zoom.huAlig egyévnyi működés után megszűnik a Zoom.hu hírportál. A miértre a válasz: a tulajdonos eladta a portált, és az új gazda nem kívánja működtetni a Zoomot – áll a híroldal búcsújában.

Hit és értékek

Mi vezérelte a halálgyárak iparosait?

„Könnyű az áldozatokat megérteni: velük valami rettenetes történt, és ennek megfelelően reagáltak. De reakcióik érthetők. Nehezebb az elkövetőket megérteni, de ha sikerül őket megérteni, ebből tanulhatunk, ez befolyásolhatja világszemléletünket” – állítja az utóbbi évek legsikeresebb és egyben legvitatottabb holokausztregényének szerzője, Jonathan Littell.

HÁTTÉR

Jönnek a fájások

Dermesztő vagy fájdalmas? Július 1-jé-től mindannyian megtudjuk. De vajon megéri-e az újabb áldozat? Kifelé haladunk-e végre a gödörből, vagy továbbra is marad a sereghajtás?

A hét eseményei

Fény az alagút végénAz amerikai bankszektor a kilábalás első jeleit mutatja a The New York Times szerint. Több nagy bank jelentős profitra tett szert, és emellett egyes szektorokban is látszanak a növekedés csírái. A gondok korántsem oldódtak meg – hívta fel a lap a figyelmet. Amerikaiak milliói képtelenek fizetni a jelzáloghitelek, a hitelkártya-tartozások részleteit, és számos vállalat hatalmas veszteséget halmozott fel.

Beszélgetés Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozóval

Kovács Katalin országunk egyik legeredményesebb, legismertebb női sportolója. Kajakosként olimpiákon 2 aranyat, 4 ezüstérmet, világbajnokságokon 23, Európa-bajnokságokon 18 aranyat „lapátolt össze". Peking előtt súlyos konfliktusok érintettje volt, mivel összekülönbözött és szakított edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal. Bár az olimpián kettesben Janics Natasával megvédték bajnoki címüket, egyesben a negyedik helyen ért célba. A versenyszezon kezdetétől nyugodtabb körülmények között készül újabb sikerekre új edzőjével, a volt olimpiai bajnok Csipes Ferenccel.

A székely hős, aki levette a lopakodót

A jugoszláv hadsereg szombaton este 9 óra tájban lelőtte a NATO egyik F–117 (lopakodó) típusú gépét a vajdasági Budjanovci falu közelében. Az első, még hézagos értesülések szerint a lelőtt gép a nevezetes együléses támadógép, a NATO légierejének büszkesége, amelyet legyőzhetetlen harci gépnek tartanak. Szemtanúk szerint miután eltalálták, a gép megtorpant, mintegy harminc másodpercig lebegni látszott a levegőben, majd tűzgömbbé változott, és lezuhant a falu mellett. (A Tanjug jugoszláv hírügynökség jelentése 1999. március 28-án)

Nessie, a délibáb

75 esztendővel ezelőtt szenzációs fotó járta be a világot. 1934. április 19-én Robert Wilson szülész-nőgyógyász készítette el a máig leghíresebb fényképfelvételt a skót Ness-tó legendás szörnyéről. A kép hosszú nyakú, kis fejű lényt ábrázol, amely éppen kibukkan a kavargó víz alól. Halála előtt maga az alkotó is elismerte, hogy egyszerű csaláshoz folyamodott: a puhafából készített „nyakat” egy játék tengeralattjáróra rögzítve tréfálta meg a világot. A szenzációéhes emberek azonban ritkán engedik magukat kijózanítani…

Az ember, aki mindent túlélt

Az évszázad túlélőjének hagyatékát árverezték a múlt héten az egyik londoni aukciós házban. Charles Lightoller, a legendás Titanic másodtisztje számos hajótörést, katasztrófát túlélt, nyugdíjas korában pedig saját hajóján elhajózott Dunkerque-be, hogy részt vegyen a szövetséges katonák evakuálásában.

Kik voltak Flores társai?

„Élni jó” – ez áll az 1981-ben született Magyarosi Árpád honlapjának nyitó oldalán. A marosvásárhelyi születésű fiatalember zenészként mutatta be magát a világhálón. Az egyik közösségi oldalon ugyanakkor gitáros-énekes fotói között találni olyat, amelyen gépfegyverrel a kezében egy árpádsávosnak tűnő zászló mellett pózol, egy másikon pedig arab ruhába öltözve látható.

Rózsa-Flores bizarr élete és halála

Saját bevallása szerint is fegyveres ellenállási mozgalom megszervezése céljából utazott Bolíviába Eduardo Rózsa- Flores. A magát konzervatív anarchista világforradalmárnak valló férfi a Hetek információi szerint nemcsak a kommunista elhárításnak dolgozott, hanem feltehetően III/III-as jelentéseket is készített. A rendszerváltást követően a délszláv háborúban is részt vett horvát oldalon, legújabban pedig Morales elnökkel szemben segítette volna a bolíviai ellenzéket. Múlt héten csütörtökön azonban két társával – a román állampolgár Magyarosi Árpáddal és az ír Michael Martin Dwyerrel – együtt egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le bolíviai rendőrök egy „terrorelhárító” akció keretében. Két másik férfit, a magyar állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Fardig Tadic Astorgát pedig letartóztatták.

KÁVÉSZÜNET

Teniszlabda, orrcsepp vagy műtét

A horkolás nemcsak a házastárs éjszakáit keseríti meg, hanem annak a jele is lehet, hogy alvás közben légzéskimaradás lépett fel. Ez az állapot nem csupán nappali fáradtságot okozhat, hanem növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Kicsik és nagyok kedvencei

A játékok világa évről évre változik, azonban van néhány klasszikus fajta, amelyen nem fog az idő. Minden közhiedelemmel ellentétben babázni nem csak a kislányok szoktak. Aki nem hiszi, feltétlenül látogasson el a kaposvári Babavilág múzeumba.

Démonok és angyalok

„Költő vagyok és katolikus” – írta magáról Pilinszky János, aki az emberi lét alapvető kérdéseit próbálta megfejteni. Vallásossága azonban nem könnyítette meg számára a létezést: nemcsak saját sorsa és bűnei nyomasztották, hanem bevallása szerint a világé is. Talán ez is emelte ki őt a huszadik század második felének magyar költői közül.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!