hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zuhanás közben repülőt szerelni

2009. 04. 26.
Bár Bajnai Gordonnak elméletileg sikerült hatalomkoncentrációt végrehajtania a kormányában, a központi helyekre a saját embereit ültetnie, mégis az a legnagyobb kérdés, hogy a miniszterelnök képes lesz-e hatalomtechnikai szempontok alapján is működtetni kabinetjét. Magyarán: lesz-e teljesítmény?

Gyurcsány Ferencnek úgy sikerült távoznia, hogy az általa felfedezett és a politikába beemelt Bajnai Gordon kormányának összeállításán erősen felfedezhető a keze nyoma. Hiszen a távozó miniszterelnökhöz lojális politikusok kiemelt posztokon bizonyíthatnak: Molnár Csaba győri szocialista pártelnök lett a legbonyolultabb feladatot jelentő kancellária vezetője, a 29 éves Ficsor Ádám, Gyurcsány kabinetfőnöke a titkosszolgálatokat felügyeli, Ujhelyi István, az MSZP alelnöke a MeH általános államtitkára lett, Draskovics Tibor pedig maradhatott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium élén. A „régi szocik” a hatalom centrumából kikerültek „távolabbi” minisztériumokba, miközben Bajnai majdnem teljesen átvette Gyurcsány stábját – személyi titkárától kezdve a főtanácsadókig.
Kormányzati forrásaink ennek ellenére úgy értékelték, hogy ma még nem arról szólnak a belső ügyek, hogy Gyurcsány árnyéka rávetül-e az új kormányfőre és csapatára, hanem arról, hogy a rájuk szakadt felelősséggel és a munkamennyiséggel képesek lesznek-e egyáltalán megbirkózni. Ráadásul régóta nem látott nagyságú megszorítócsomagot kell a kormányzati politikusoknak áterőltetniük a parlamenten úgy, hogy közben hétről hétre az borzolja a szocialista képviselők idegeit, hogy tovább csökkent az MSZP népszerűsége. (A Bajnai-csomag részletes gazdasági elemzése Üzlet rovatunkban olvasható.)
Továbbá az is csak a kihívásokat növeli, hogy a versenyszférából beemelt, úgynevezett szakértő miniszterek jó részének nincs komoly államigazgatási tapasztalata. „Olyan ez, mint amikor zuhan a repülő, és akkor kezdjük szerelni a motort. Sőt, a repülőn utazók között keressük a szerelőket” – magyarázta egy szocialista politikus, aki annak örült, hogy legalább sikerült „versenyzőket igazolni” a posztokra. Így például Varga Istvánt, a Shell volt vezérigazgatóját, aki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz. Varga neve egyébként jól cseng gazdasági körökben. A közgazdász végzettségű üzletember egyike volt a 2006-os választások idején azon szakembereknek, akik fizetett hirdetésben, Kiáltvány – megállapodást a jövőért programcímmel kiigazítást, illetve a két politikai szekértábor gazdasági ügyekben való kiegyezését, és – a spanyol Moncloa-paktum mintájára – átfogó társadalmi és gazdasági megállapodást sürgettek.
Mint arról már írtunk, a Reformszövetség egyik energizálója, Oszkó Péter, a Deloitte nemzetközi adótanácsadó cég vezetője lett a pénzügyminiszter, a számtalan céget reorganizáló menedzser, Hónig Péter  lett a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetője. Hercog László személyében pedig egy, az államigazgatásban évtizedek óta dolgozó szakember viheti a szociális és munkaügyi kérdéseket.
ő és mentora, Kiss Péter a társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Gráf József agrárminiszter lehetnek a Bajnai-kormány „balos lelkiismerete”, hogy az intézkedések azért kapjanak valamilyen kisembert védő jelleget is.
Bár sokan tartanak attól, hogy az MSZP-ben fellázadnak a képviselők a „népnyúzó” intézkedések ellen, több, a frakció vezetésében részt vevő politikus azt állította lapunknak, hogy már korábban is azt mondták – akkor még – Gyurcsánynak, hogy egy rendes programot hajtsanak végre, ne olyat, ami után újra vágni kell.
Ettől függetlenül szocialista politikusoktól is lehet azt a véleményt hallani, hogy a jelenlegi lendület szeptemberre kifogyhat, és a 2010-es költségvetés tető alá hozása akár már a Fidesz feladata lehet. S talán éppen ezért nem érdemes nagyon memorizálgatni az új miniszterek neveit.

Tizenöt férfi, egy kormány

Varga Zoltán – Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Ficsor Ádám – Nemzetbiztonsági Hivatal
Herczog László – Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Varga István – Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Balázs Péter – Külügyminisztérium
Kiss Péter – társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter
Oszkó Péter – Pénzügyminisztérium
Hiller István – Oktatási és Kulturális Minisztérium
Hónig Péter – Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Szekeres Imre – Honvédelmi Minisztérium
Szabó Imre – Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Székely Tamás – Egészségügyi Minisztérium
Molnár Csaba – Miniszterelnöki Hivatal
Gráf József – Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Draskovics Tibor – Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!