hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kicsik és nagyok kedvencei
A kaposvári babamúzeum

2009. 04. 25.
A játékok világa évről évre változik, azonban van néhány klasszikus fajta, amelyen nem fog az idő. Minden közhiedelemmel ellentétben babázni nem csak a kislányok szoktak. Aki nem hiszi, feltétlenül látogasson el a kaposvári Babavilág múzeumba.

A múzeumtulajdonos hölgy, Nyersné Meláth Veronika babatulajdonosként kezdte, gyűjtőként folytatta: bárhol járt, vásárolt magának egy kedves darabot. A porcelánbabák korszaka egy évtizede kezdődött az életében, amikor egy bolt kirakatában meglátott egy német parasztruhába öltöztetett porcelán kislányt és fiúcskát. Ezek alapozták meg a ma már több, mint 500 babából és mintegy 100 maciból álló gyűjteményét. Mikor Verának megszűnt a munkahelye, a hobbiból hivatás lett. Összefogott a család, és 2007-ben a gyermeknapon egy épület alkalmassá tételével megnyitották Kaposváron a Duna utcában a babamúzeumot.
Azóta az esztétikusan kialakított vitrinekben sorakoznak a fiú- és lánykafigurák. A játékgyűjtemény 400 darabja lett kiállítva. A polcokon, vitrinekben megannyi kisebb-nagyobb porcelánbaba sorakozik: az öt centiméterestől az egyméteresig, a nemzetiségi pártól a zenélősig minden megtalálható. A babák eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kellékekkel: vadonatúj ruhájúak vagy kopottasak, megjárták mindkét világháborút. Bajor parasztlányok vödörrel, kosárral, csokorral, menyasszonyok, szász úrhölgy eser­nyővel, polgárlány táskával, tükörrel a kézben.
Minden baba sajátos zsánerfigura a történelem különböző korszakaiból, a világ minden tájáról. A porcelánbabák valódi otthona Német- és Franciaország, innen indult világhódító útjára a kislányok kedvenc játékszere. „Az igazán értékes babákat csakúgy, mint az ékszereket, megjelölik – mondja Veronika. – Bizony, nem mindig ezek a legszebbek. Az értő szem a körömágy, a szemöldök, a szempilla, az ajkak, a kéztartás kidolgozottságát veszi figyelembe.”
Tavaly nyáron az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin a közel 30 darabból álló gyűjteményét a múzeumnak ajándékozta. Az első ajándékbabát „beültette” a parlamenti irodájába, s ebből többen arra következtettek, hogy gyűjti a játékbabákat. Amikor már rengeteg darab összejött, Szili gondoskodott arról, hogy a babák méltó helyre kerüljenek.
Vera egy ideje nemcsak gyűjti, de gyártja is a porcelánbabákat. Egy fővárosi babakészítőtől leste el a fortélyokat, hogy aztán maga is az egyre csökkenő létszámú szakmabeliek egyike lehessen. S hogy ezt mesteri fokon teszi, bizonyítja, hogy tavaly Győrben a Nemzetközi Babakiállításon és Országos Babakészítési Versenyen második helyezést ért el.
„A gyerekek legszívesebben kézbe vennék, játszanának velük, ezért gondoltam arra, hogy itt, egy elkülönített helyen ezt is megtehetik” – mutat egy játékokkal teli helyiséget. Megválni azonban egyik darabtól sem hajlandó semmi pénzért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!