hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ember, aki mindent túlélt
Elsüllyedt a Titanickal, hőssé vált a világháborúkban

2009. 04. 25.
Az évszázad túlélőjének hagyatékát árverezték a múlt héten az egyik londoni aukciós házban. Charles Lightoller, a legendás Titanic másodtisztje számos hajótörést, katasztrófát túlélt, nyugdíjas korában pedig saját hajóján elhajózott Dunkerque-be, hogy részt vegyen a szövetséges katonák evakuálásában.

Az 1874-ben született Lightollernek lételeme volt a hajózás és a túlélés - számos olyan kalandban volt része, ahol csak hajszálon múlt az életben maradása. Tizenhárom éves korában szállt először hajóra, és már második útján vészhelyzetbe került. A hajó úgy megsérült, hogy annak ellenére kénytelenek voltak kikötni Rio de Janeiróban, hogy ott éppen forradalom dúlt és himlőjárvány pusztított.

A javítási munkálatokat követően Lightoller hajója újra kifutott a tengerre, de az Indiai-óceánon viharba kerültek, és St. Paul szigeténél hajótörést szenvedtek, aminek során a hajó kapitánya életét vesztette. Lightollert és a hét másik túlélőt a Coorong nevű hajó vette fel nyolc nappal később. Rövid idő múlva már Calcuttába tartott, amikor hajója ciklonba került, de ezt is sikeresen átvészelte. Már harmadtiszt volt, amikor a Knight of St. Michael nevű vitorláson meggyulladt a rakományként szállított szén: a tűz eloltásában, egyúttal a hajó megmentésében bizonyított rátermettségéért megkapta a másodtiszti fokozatot.

Háta mögött egy hajótöréssel, egy hajótűzzel és egy ciklonnal, 1895-ben, mindössze huszonegy évesen megkapta az elsőtiszti rangot. Ekkor az Afrikai Royal Mail Service-hez szegődött, ahol három évvel később majdnem meghalt maláriában. Jó szerencséje azonban ezúttal sem hagyta cserben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!