hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány, bojkott, bírálatok
Helyszíni tudósítás a genfi ENSZ-konferenciáról

2009. 04. 25.
Az ENSZ genfi, rasszizmus elleni világkonferenciájáról sok mindent el lehet mondani, de egy biztos: ennél ellentmondásosabb nemzetközi találkozóra ritkán kerül sor. Zimbabwe, Líbia, Szudán, Irán és a harmadik világ számos fél-diktatúrája helyett a vita újra Izrael létrejöttéről, létjogosultságáról, illetve az anticionizmust hirdető országok elítéléséről szólt. Az ENSZ pontosan tudta: botrányt fog kiváltani az, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt hívták meg a rendezvény főszónokaként. Nem kellett csalódniuk: így is lett.

A világszervezet konferenciája elméletileg az emberi jogok védelme, az idegengyűlölettel, a rasszizmussal és mindenféle diszkriminációval szembeni harc érdekében gyűlt össze. A 2009-es rendezvényt azonban - hasonlóan a nyolc évvel ezelőtti durbani találkozóhoz - mégsem sikerült megmenteni attól, hogy a rasszista felvonulások, szlogenek és beszédek fórumává váljon.

A gyűlés még el sem kezdődött, de az Izrael-ellenes társadalmi szervezetek már több szemináriumot és demonstrációt szerveztek. A zsidó civil szervezetek biztonsági őrei komoly védelmi intézkedéseket és utasításokat osztottak a konferenciára érkezett képviselőknek, és szigorúan megtiltották, hogy a palesztinpárti felvonulásoknak akár csak a közelébe is merészkedjenek. A városon keresztül masírozó tüntetőket azonban nehéz volt elkerülni.

A szombat délutáni kávézást egyszercsak egy „Izrael a sátán" jelszót skandáló tömeg zavarta meg a gyönyörű tavaszi tóparton. A palesztin zászlókat lengető, transzparensekkel vonuló, 300-400 főből álló tüntetői csoportban több kisgyerek is volt. A menetben a hangosbemondókba is 5-6 éves gyerekek beszéltek. A mellettük álló felnőttek adták nekik az utasításokat arra, hogy milyen jelszavakat üvöltsenek a mikrofonba, amelyeket a többiek aztán elismételhettek utánuk. Az egyik „Izrael terrorista: Bojkottáljuk" feliratot magasba emelő francia hölgy a Hetek kérdésére elmondta, a felvonulásnak az a célja, hogy harcoljon a „cinonista apartheid állammal szemben".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!