hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oklevél melegeknek
Átnyomta a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatot

2009. 04. 25.
Kijelenti-e ön, Kis Tihamér, hogy az itt megjelent Nagy Ödönnel élettársi kapcsolatot köt? Ha igen, kérem, feleljen hallható szóval. Kijelenti-e ön, Nagy Ödön, hogy az itt megjelent Kis Tihamérral élettársi kapcsolatot köt? Ha igen, kérem, feleljen hallható szóval. A Magyar Köztársaság által rám ruházott hatalmamnál fogva kijelentem, hogy Kis Tihamér és Nagy Ödön a Magyar Köztársaság családjogi törvénye alapján élettársak.

Körülbelül így hangzik majd június 1-jétől az ország csaknem 300 anyakönyvvezetője előtt megköthető bejegyzett élettársi kapcsolat hivatalos szövege. Miután ugyanis a Bajnai-kormány miniszterei hétfőn letették ünnepélyes esküjüket a parlamentben, a T. Ház első határozatainak egyike a melegházasság előszobáját jelentő együttélési forma megszavazása volt. Hogy a sok sebből vérző magyar gazdaság gyógyítgatása közepette miért éppen ennek a megannyi társadalmi feszültséget generáló kérdésnek a rendezése volt ennyire sürgős, arra csak azok tudnának válaszolni, akik magukévá tették azt az összeesküvés-elméletet, amely szerint ez volt az ára az SZDSZ „Bajnaibarát" hozzáállásának a kormányalakítás baljós napjaiban. Az új jogszabályt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat az országgyűlési képviselők 199 igen (183 MSZP + 16 SZDSZ), 159 nem és 8 tartózkodás mellett fogadták el. A törvény szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly év végén egyszer már megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lépett hatályba január 1-jén. Akkor az volt a testület kifogása, hogy ha ilyen kapcsolat férfi és nő között is létesíthető, akkor az az Alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető. Ráadásul az egyik szabály az új jogintézményt a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal. Mivel az Alkotmánybíróság nem tartotta alkotmányellenesnek az azonos neműek tartós párkapcsolatának törvényi rendezését, a kormány már márciusban új törvényjavaslattal rukkolt elő, majd a héten kipipálta e jogalkotási kötelezettségét.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) tájékoztatása szerint valamennyi fővárosi kerületben és megyei jogú városban található összesen 286 okmányirodában jelentkezhetnek a meleg párok együttélésük törvényesítése céljából. A törvény azonban arra is felhatalmazást ad a miniszternek, hogy az igények ismeretében szélesítse a lehetséges helyszínek körét, ami Draskovics úr egyik munkatársa szerint „politikai megfontolás kérdése" csupán. A hazánkéhoz hasonló lélekszámú Írországban évente 110 egynemű pár él a lehetőséggel. Ha Magyarországon is ez a nagyságrend várható, akkor az adófizetőknek egyelőre 300 millió forintjába kerül az átállás (informatikai fejlesztés, anyakönyvek, okmányok stb.), amennyiben viszont „beindul az üzlet", az összeg - valamennyi anyakönyvezésre kijelölt helyszínt bekalkulálva - akár 2,5 milliárd forintig is felkúszhat. És akkor még nem említettük, hogy a törvény hatálya kiterjed mindazokra a külföldi melegekre, akik hazánkban letelepedési engedéllyel rendelkeznek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!